Postup ruských jednotek stagnuje, Zelenskyj volá po referendu o mírových podmínkách. Válka na Ukrajině, den 27

22. březen 2022

Ruské podmínky pro příměří jsou pro Ukrajinu nepřijatelné, o případné mírové dohodě by měli Ukrajinci hlasovat v referendu, řekl v pondělí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve velkém rozhovoru pro tři veřejnoprávní televize – ukrajinskou, francouzskou a českou. Zelenskyj o tom mluvil v souvislosti s budoucím postavením okupovaného Krymu a samozvaných republik v Doněcké a Luhanské oblasti. Ukrajinci by podle něj měli mít právo se k takto významným otázkám vyjádřit.

Ruským vojskům v okupovaných oblastech Ukrajiny zbývají potraviny a munice jen na tři dny, oznámil podle agentury Unian v úterý ráno generální štáb ukrajinské armády. Podobně je tomu údajně u pohonných hmot, které musí doplňovat z cisternových vozů. Pokud jde o pohonné hmoty, Rusové podle Ukrajinců nedokázali zorganizovat potrubní zásobování tak, aby vyhovovalo potřebám skupin vojsk.

Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil dále konstatoval, že Rusko pokračuje v agresivním propagandistickém tlaku na Bělorusko, aby se zapojilo do války proti Ukrajině. Za uplynulých 24 hodin ukrajinská strana také údajně zaznamenala zvýšenou aktivitu ruského letectva.

Čtěte také

Svůj brífink mělo v úterý dopoledne také ruské ministerstvo obrany. Oznámilo, že ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily 14 ukrajinských bezpilotních letounů, včetně jednoho dronu Bayraktar turecké výroby. Ruská armáda údajně během uplynulého dne zasáhla 137 ukrajinských vojenských objektů.

Ruské vrtulníky podle Moskvy v noci na dnešek zničily devět ukrajinských tanků, sedm bojových vozidel pěchoty a obrněné transportéry. Dohromady bylo od začátku konfliktu podle ruského ministerstva obrany zničeno 230 dronů a 181 protiletadlových raketových systémů. Tvrzení obou stran nelze za stávajících válečných podmínek ověřit.

Referendum o míru?

Jakoukoli případnou kompromisní dohodu s Ruskem o ukončení války na Ukrajině by ukrajinští občané měli schválit v referendu. V rozhovoru, které v Kyjevě pořídila České televize a další zahraniční média, to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zopakoval také, že Kyjev se nepodvolí ruským ultimátům.

Podle Prezidenta Zelenského si Ukrajina nemůže dovolit ztrátu žádného území. „Ztrátu našich obyvatel nám dějiny ani náš stát neodpustí. Ale budoucí generace nám zase neodpustí ztrátu našich území…Nemůžeme se vzdát ani pídě naší půdy. Donbas a Krym se nám musí vrátit.“

Pro nastolení míru na Ukrajině je podle poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljaka klíčová Schůzka Volodymyra Zelenského s Vladimirem Putinem. Odhadnout, kdy by se toto setkání mohlo uskutečnit, však odmítl. 

„Omezený postup“

Britské ministerstvo obrany v úterý ráno s odvoláním na zpravodajské informace uvedlo, že ukrajinské síly stále brání jihoukrajinský přístav Mariupol. Pro ruské síly jinde na Ukrajině to byl podle Londýna další den „omezeného postupu, většina jednotek ustrnula na místě“.

V Achtyrském okrese Sumské oblasti byly zaznamenány případy neposlušnosti ruských vojáků. Zhruba 300 jich podle generálního štábu odmítlo splnit rozkaz k vedení nepřátelských akcí a opustilo oblast operace na 70 kusech techniky.

V mezinárodně neuznané proruské republice v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny je údajně nucená mobilizace prováděna chaoticky. Většina mobilizovaných nemá žádnou specializaci, protože nikdy neabsolvovala vojenskou službu.

Tři a půl milionu uprchlíků

Z Ukrajiny už před válkou uprchlo přes 3,5 milionu lidí, více než dva miliony uprchlíků od 24. února překročily hranice do Polska. V nové bilanci to dnes uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Největší nápor je nadále na hranicích s Polskem, které za poslední téměř čtyři týdny překročilo 2,141 milionu uprchlíků, uvedla dnes polská pohraniční stráž. V pondělí přes polské hraniční přechody přešlo na 30 000 dalších lidí prchajících z Ukrajiny.

autoři: Radiožurnál , and
Spustit audio