Poslední sovětský voják opustil Československo před 30 lety. Jak probíhala vyjednávání?

Poslední sovětský konvoj opustil naše území 21. června 1991, tedy téměř po 23 letech od srpnové okupace. Na svědomí měli okupanti 429 obětí, statisíce lidí kvůli nim odešly do emigrace. Vyjednávání o odchodu sovětských vojsk začalo krátce po sametové revoluci v lednu 1990. Bylo složité mimo jiné i proto, že Sovětský svaz neměl vojáky a jejich rodiny kam přemístit. V Československu sloužilo téměř 75 tisíc vojáků a s nimi tu žilo 40 tisíc rodinných příslušníků.

Chceme, aby odešli co nejdřív. Máme dost problémů i bez nich,“ nebo „Sice chápu jejich sociální problémy, ale nemohli přece počítat s tím, že tady budou navěky,“ vyjadřovali se lidé v anketě, kterou Československý rozhlas vysílal v březnu 1990.

Sovětská hra o čas

V té době zástupci Československa usilovně vyjednávali a Sověti zdržovali. Dokonce navrhovali pětiletý plán odsunu, říká Matěj Bílý z Ústavu pro studium totalitních režimů: „Toto první kolo charakterizovala sovětská snaha koupit si čas.“

Čtěte také

Na sovětské straně vládlo pro odsun jak pochopení, tak zásadní odpor, řekl už dříve Českému rozhlasu Michael Kocáb, člen parlamentní komise, která odsun vyjednávala: „Jsou tam takoví, kteří naprosto chápou politickou realitu dneška. A jsou takoví, kteří se s ní jen velice těžko smiřují.“

Z obránců okupanty

Na sovětské straně patřil mezi ty vstřícnější generál Vorobljev, poslední velitel sovětských vojsk v Československu. „Samozřejmě pro mě osobně a moje podřízené bylo naprostým překvapením, když jsme se z obránců socialismu v prvních řadách najednou stali okupanty – když budu věci nazývat pravým jménem,“ prohlásil.

Eduard Vorbljev byl také posledním sovětským vojákem, který Československo před třiceti lety opustil.

autoři: Ľubomír Smatana ,
Spustit audio

Související