Poslední šance. V Německu chtějí dostat před soud ještě žijící nacisty

23. červenec 2013
Zprávy

68 let po válce startuje v Německu hon na nacisty. Středisko Simona Wiesenthala dnes zaplaví německá města fotografií známé brány vyhlazovacího táboru v Osvětimi. Pod heslem ‘Pozdě, ale ne příliš pozdě‘ apeluje na německou veřejnost, aby svými informacemi pomohla dostat ještě žijící nacisty před soud. Plakáty se objeví v Berlíně, Kolíně a Hamburku. A s nimi i telefonní číslo, na které se může veřejnost obrátit.

„Operace Poslední šance je speciální projekt,“ říká ředitel Wiesenthalova střediska Efraim Zuroff, který přijel do Berlína akci osobně podpořit.

Pokročilý věk pachatelů podle něj není důvodem, aby se od stíhání upustilo. Čas jejich vinu nijak nezmenšuje. O tom je přesvědčen i historik Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Zeman: „Cenu to jistě má."

Středisko Simona Wiesenthala zveřejnilo podle něj i letos seznam deseti nejhledanějších zločinců, jejichž činy většinou pokrývali oblast východní a jihovýchodní Evropy. Dnes už to jsou staří lidé. Zločiny, které spáchali v druhé světové válce, spáchali jako velmi mladí muži.

„Jsou to zločiny proti lidskosti. Jsou to činy, o kterých by se mělo hovořit, aby se neopakovali, a proto to smysl má,“ je přesvědčen Zeman a pokračuje:

„Dnes nejde o výši trestu, jde spíše o příklad, spíš upozornit a ukázat na to, že tu jsou určité typy chování, které bychom neměli tolerovat. Je to i poselství pro mladou generaci.“

Na živu jsou stovky zločinců?

Historik se domnívá, že naživu ještě mohou být až stovky válečných zločinců: „Odhadnout se to ale nedá, protože máme rok 2013 a žijeme více než 70 let po druhé světové válce.“

Středisko zahájilo kampaň po průlomovém verdiktu nad bývalým dozorcem tábora ze Sobiboru Johnem Demjanjukem. Mnichovský soud rozhodl, že se Demjanjuk na vraždách podílel, i když nemusel být přímým vykonavatelem ortelů smrti.

Tím se otevřela cesta k obžalobě dalších dozorců z táborů smrti. V květnu tak byl zatčený bývalý strážce z Osvětimi, 93letý Hans Lipschis.

autoři: jim , kls , Michaela Vydrová
Spustit audio