Portugalské kachličky nejsou portugalské? Paní Fernanda obrací oči v sloup a uvádí věci na pravou míru...

Portugalsko kromě pláží, portského vína a korku proslavily po světě také dlaždičky, na které narazíte skutečně všude. Na fasádách domů, v chrámech, potravinách, v metru, ale třeba i v lékárnách. Ovšem ne všechny keramické dlaždice s nálepkou made in Portugal jsou v Portugalsku opravdu vyrobené...

Drobná temperamentní majitelka obchodu s dlaždicemi a obkladačkami, kterou slyšíte vyprávět, se jmenuje Fernanda. To ona mi tvrdí, že i když mají vzorky na panelech a stojanech v jejím koupelnovém studiu napsané, že jsou vyrobené v Portugalsku, ve skutečnosti jsou buď ze Španělska, nebo z Itálie.

V Portugalsku ano, ale pouze na severu

Nějak tomu nemohu uvěřit, protože i já vnímám Portugalsko jako mekku dlaždic, obkladaček či výrobků z keramiky. Známé a velké portugalské továrny na kachličky, jak mi paní Fernanda vysvětluje, jsou na severu země nad Lisabonem. V Portu, Aveire a Leirii.

Její obchod je však na jihu Portugalska v městečku Vila Real de Santo Antonio, hned za nejjižnější hranicí se Španělskem. Továrny na severu Portugalska prý nestačí vyrábět všechen potřebný materiál. Paní Fernanda je v oboru už téměř třicet let. Rodinný podnik převzala od svého otce. Nemám jí tedy proč nevěřit. Ale i tak se divím...

Výroba? Španělsko, Itálie, Čína...

V Portugalsku jednoduše není dostatek pecí, tvrdí paní Fernanda. Říká mi, že dlaždice se zadají vyrobit do regionu španělské Valencie. Někdy se tam dodá i hlína, kachličky se ale vykrajují a glazují ve Španělsku a potom se sem dovezou pod nálepkou „made in Portugal“.

Portugalsko je mekkou keramických dlaždic, ačkoli mnohé z nich pocházejí od sousedů

Když se výroba zadá do Itálie, kachličky, později označené za portugalské, vyrábějí v oblasti Boloně. Paní Fernanda se diví, že se tomu všemu divím a prozradí mi, že když nejsou pece na vypalování tolika materiálu, není nic divného zadat výrobu až do Číny.

Hlavně že jsou krásné...

Temperamentní Portugalka mi vyvrací i další mýtus rozšířený pro změnu ve Španělsku, na který se ptám. Portugalské kachličky jsou někdy prý až o polovinu levnější, než když se kupují ve Španělsku. Fernanda obrací oči v sloup a chytá se za hlavu. To je prý také pěkná hloupost! Jak by mohly být levnější, když jde o tutéž výrobu?

Čtěte také

Tak či tak, paní Fernandě byznys s dlaždicemi dobře funguje celé dlouhé roky. Přímořská oblast portugalského Algarve, kde má svůj obchod, je lokalita, kde si rádi kupují a zařizují letní domy majetní Němci, Angličané, Holanďané či Francouzi.

A těm je nejspíš jedno, zda jejich koupelny zdobí portugalské, španělské nebo italské kachličky. Hlavně, že jsou pěkné, kvalitní a za dostupnou cenu.

autoři: Ľubica Zlochová , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související