Porošenko: Ukrajina nepotřebuje vaše vojáky, ale zbraně

11. březen 2024

Bývalý prezident Ukrajiny Petro Porošenko i lotyšský ministr zahraničí Krišjānis Kariņš nadšeně vítají českou iniciativu na nákupy munice mimo Evropskou unii. Podle Kariņše se s nimi mělo začít už mnohem dříve. „Odpor proti nákupům mimo Evropu se zhroutil, protože si všichni uvědomili, že jinak zde bude problém, což my jsme věděli už před rokem,“ říká Kariņš ve speciální epizodě podcastu Bruselské chlebíčky, která vznikala na Kongresu Evropské lidové strany v Bukurešti.

Lotyšsko podle Kariņše usilovalo o společné nákupy munice ze zemí mimo EU už před rokem, ale mezi unijními lídry pro to nebyla vůle.

Krišjnis Kariš, lotyšský ministr zahraničí

„Jsme dlouhodobě frustrovaní těmi společnými pomalými reakcemi,“ říká lotyšský šéf diplomacie, který byl ještě do loňského září v zemi premiérem. A připomíná, že na začátku války většina evropských zemí nechtěla Ukrajině dodávat ani žádné těžké zbraně.

Českou iniciativu na nákupy munice vítá také Porošenko. Pozdě podle něho není: „Pozdě by to bylo, kdyby Ukrajinci tuhle válku prohráli. A to se nestalo. Ale lépe teď než později, protože Ukrajina platí obrovskou cenu, tisíce životů vojáků za den.“

Dejte nám zbraně a pomozte nám dělat vaši práci – zastavit šíleného maniaka Putina a ochránit Evropu před ruskými vojsky.
Petro Porošenko

Bývalý ukrajinský prezident komentuje i nedávné vyjádření francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který nevyloučil, že by některé evropské státy mohly v budoucnu vyslat na Ukrajinu své vojáky.

Petro Porošenko, bývalý prezident Ukrajiny

„Jako pátý prezident Ukrajiny a jako vůdce opozice oficiálně prohlašuju, že nepotřebujeme vaše vojáky. Dejte nám zbraně a pomozte nám dělat vaši práci. A vaše práce je zastavit šíleného maniaka Putina a ochránit Evropu před ruskými vojsky,“ prohlašuje Porošenko.

Jak se Porošenko a Kariņš staví k možným sankcím na export ruského obilí? Mají Ukrajinci pochopení pro protesty unijních farmářů, kterým vadí mimo jiné levný dovoz z Ukrajiny? A jakou roli by měly hrát pobaltské státy při vyjednávání o nejvyšších pozicích v čele EU a NATO?

Poslechněte si nejnovější epizodu podcastu Bruselské chlebíčky.

autoři: Zdeňka Trachtová , and
Spustit audio

Související