Popelčin berlínský příběh

Mnoho povolaných, málo vyvolených... Tohle rčení se dá použít určitě na spoustu oblastí, včetně světa módy. Máme pro vás příběh české dívky, která se vlastními silami a doslova od píky dokázala prokousat k úspěchu v Berlíně.

To, po čem touží možná tisíce lidí, tedy přestěhovat se do sexy, ale chudého Berlína, jak německou metropoli nazval tamní starosta, a prorazit v módní branži, se v posledních měsících podařilo dívce z Českých Budějovic. Jmenuje se Monika Krejbichová, ale na jejích šatech byste našli značku Moninovy. Její recept, jak docílit úspěchu, má následující přísady.

"Mám pevnou vůli. Měla jsem velký sen a za tím jsem si šla. Mám kolem sebe kamarády, kteří mi věří a kteří mě každým dnem podporují," prozradila.

Monika přišla do Berlína před devíti lety tak říkajíc "na blind" coby au-pair. Teď je najednou docela známým pojmem na berlínské módní scéně. Třeba takové šití ovšem pro ni dlouhou dobu bylo v podstatě tabu.

"Mamka a babička na mě šily. Já jsem spíš navrhovala a malovala obrázky. Potom ode mě dostávaly úkoly, aby to pro mě ušily. Pak jsem si říkala, že bych to se šitím mohla zkusit i já, že by to možná bylo jednodušší. Proto jsem se rozhodla jít do školy. Trvala tři roky a během té doby jsem zjistila, že šití není tak špatné. Když se člověk naučí pár technik, experimentuje, tak vytvoří něco kreativního, co se líbí lidem," popsala Monika.

Pak člověk začne najednou přemýšlet o tom, že by se tím mohl docela slušně uživit. To ovšem ze začátku nejde úplně snadno. "Musíte si udělat malou kolekci a nechat ji vyfotit. Pak se jde od butiku k butiku. Nejdříve se však musím podívat, jestli se mi butik líbí, jestli se tam moje móda vůbec hodí. Když si se šéfem nebo šéfovou člověk padne do očí, tak to funguje," nastínila svůj recept.

Pořádným dopingem bylo v kariéře české designérky podzimní vítězství v soutěži Walk of Fashion. "Přineslo mi to nové zákazníky a spoustu nových kontaktů, které jsou k nezaplacení. Hlavně mi to však přineslo sebevědomí," doplnila.

"Když jsme třeba ve škole dělali nějaký projekt, nechala jsem se inspirovat například Popelkou a udělala jsem šaty. Móda nesmí být nudná, nesmí to být až moc trendy nebo zase kýčové. Musí to být něco mezi," uvedla svoje modely designérka.

Sama o sobě říká, že bývala bytost, která nosí velmi extravagantní věci. Když se ovšem rozhlédneme po jejím butiku, tolik extravagance tam nenajdeme. Dá se říct, že časem zmoudřela? "Nezmoudřela, ale extravagantní věci se během týdne prodaly. V pondělí a v úterý tady toho moc neuvidíte, protože v sobotu je totální výprodej, kdy je tu narváno. Pak mám pondělí, úterý a středu na to, abych do soboty měla připravené věci," uvedla na pravou míru.

Monika nesdílí názor řady lidí, že Berlín nemá žádný styl. Prý je tomu naopak a německé hlavní město je prý kreativnější než Praha, kde by si však česká Berlíňanka prý taky ráda otevřela obchůdek. "Už jsem zkoušela žít v Praze. Je sice krásná, ale myslím si, že moje místo je určitě v Berlíně. Prostě Berlín miluji. To říká každý. Jakmile někdo přijede do Berlína, už se nevrátí," dodala.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio