Polskou karamelku si oblíbil celý svět

Polsko má za sebou první předsednictví Evropské unii. Varšava sklidila pochvaly ze všech stran. Unijním politikům rozhodně nezůstala po Polácích pachuť v ústech. Naopak. Hitem se totiž stala krówka, tradiční polská karamelka. Politici během nejrůznějších jednání a summitů snědli stovky kilogramů této sladkosti. Výhradním dodavatelem byla malá rodinná firma nedaleko Varšavy.

„Nacházíme se v místnosti, kde se vaří a připravuje hmota pro výrobu krówek,“ vítá mě Cezary Ozimblewski, mluvčí firmy.

„Směs se skládá z mléka, cukru, tuku a škrobového sirupu. Do tohoto základu pak můžeme přidat podle chuti zákazníka kokos, sezam nebo kakao,“ dodává pan Cezary.

Na dlouhý stůl přede mnou se sypou stovky malých karamelek. Ty polské jsou výjimečné. Krówka musí být vláčná, musí se táhnout a někdy má i křehkou náplň.

Výroba krówek není náročná

„Krówki jsou typickým polským výrobkem, který vymyslel v roce 1921 otec mého otčíma pan Pomorski. Já a můj bratr máme práva na původní recepturu,“ říká mi paní Dolengowska, majitelka rodinné firmy.

Výroba této sladkosti však není nijak složitá. „Tajemství spočívá v detailech. Ale je pravdou, že to není náročný recept. Nejdůležitější je používat kvalitní suroviny,“ dodává podnikatelka. Prý stačí vše dobře promíchat, dlouho vařit a pak zchladit.

Poté, co směs zchladne, se nakrájí

„Právě teď naši pracovníci přenášejí vařící směs na stůl chlazený vodou. Tu vylijí. Vedle už vidíte ztuhlou směs, která se bude lisovat a řezat. Na stole se krówki chladí a tuhnou zhruba dvě hodiny,“ popisuje mi celý výrobní proces pan Cezary.

Jeho kolega v bílém plášti dodává: „Může to trvat i trochu déle, protože se neustále mění teplota vařené směsi. Už však dokážu odhadnout, kdy je hotová.“

Krówki si oblíbila nejen Evropa

Na dlouhé pláty nařezaná směs se pak musí ještě nožem nakrájet na drobné karamelky. Každá se pak ručně zabalí. Celkem pět žen sedí za dlouhým stolem a hbité prsty jim jen kmitají.

„Záleží to na výrobě, ale denně můžu zvládnout i 80 kilo krówek. To znamená, že během osmi hodin ručně zabalím tak sedm tisíc bonbónů,“ počítá zaměstnankyně firmy.

„Je to namáhavá práce a taky vyžaduje zručnost. Nemůžu krówki balit jen tak, musím dávat pozor na to, aby logo firmy bylo uprostřed obalu,“ dodává.

V uplynulých měsících tyto ženy balily převážně krówki, které nesly symbol polského předsednictví Evropské unii.

Směs na krówki se připravuje z mléka, cukru, tuku a škrobového sirupu

„Zaskočilo mě, že nejenom Evropa si oblíbila naše krówki. Nejvíce objednávek teď máme ze Šanghaje. Je to pro nás velmi prestižní ocenění,“ přiznává majitelka firmy.

Přežily válku i komunismus

Jak chutnají její ručně dělané karamelky, ví i polský prezident. „Prezidentská kancelář se na nás sama obrátila. Čerstvé krówki dodáváme už pro třetího prezidenta. Nakupuje u nás i většina polských ambasád ve světě,“ chlubí se majitelka firmy.

Krówka je pořád jednou z nejoblíbenějších sladkostí Poláků. Přežila válku, komunismus a daří se jí i dnes. Nehledě na vysokou kalorickou hodnotu.

„Raději vám přesné číslo neřeknu. Máme to spočítané na jeden kilogram a jsou to tisíce kalorií,“ přiznává paní Dolengowska.

„Krówka by měla být potěšením. Proto doporučujeme sníst tak jednu denně ke kávě nebo k čaji. A pak si dát nějaký pohyb,“ říká na závěr Cezary Ozimblewski.


Zvětšit mapu: krówki vznikají v rodinné firmě nedaleko Varšavy

autor: pev
Spustit audio