Politické strany nezafungovaly tak, jak měly, říká signatář Výzvy proti strachu a lhostejnosti

Na 1500 vědců a vysokoškolských pracovníků podepsalo výzvu, ve které se ohrazují proti nárůstu xenofobních nálad v české společnosti. Mezi vědce, kteří petici podepsali, patří politický geograf Michael Romancov. „Dynamika nárůstu podpisů je něco, co mne nejvíce pozitivně překvapuje,“ podotýká.

„Nemyslím si, že jde o výzvu proti xenofobním náladám, ale výzvu směrem do akademické komunity s tím, že lidé, kteří tam pracují, tak mají nějakou odbornou erudici, a vedle toho by si měli uvědomit širší odpovědnost za celek, ve kterém žijí,“ vysvětluje rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

A tím, že by se vědecká komunita aktivněji zapojila do kontextualizace nejrůznějších problémů, ukázala varianty řešení, protože svět není černobílý, tak by společnosti mohla pomoci jako celku.

Samotná výzva vědců se ale přímo týká uprchlíků – do jaké míry lze rozlišit, že je někdo xenofobní, nebo má pouze strach? „Mít strach je normální, jde o pozitivní emoci, protože nás nutí zastavit se, zhodnotit situaci a volit strategii,“ podotýká s tím, že není nic horšího, než když vypukne panika.

Čtěte také

„Jsem přesvědčen, že na této vlně se začala vést docela úspěšným způsobem část lidí, kteří jsou etablováni v politických strukturách a část, která se zdá, že se tam chce dostat. K panice je zatím strašně daleko,“ upozorňuje.


Ukazuje se, že máme v čele státu někoho, kdo není primárně odhodlán sloužit této zemi, ale kdo se rozhodl si v jistém ohledu z České republiky udělat jakési rukojmí

Od politických stran, které lze označit standardní nebo demokratické, by očekával větší snahu veřejnosti něco srozumitelného vysvětlit a uklidňovat ji. „Tady mají velké mezery a nezafungovaly tak, jak by zafungovat měly,“ míní s tím, že právě česká vláda měla daleko dříve komunikovat směrem k veřejnosti.

Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček reagoval na výzvu tím, že tato aktivita prohlubuje příkop mezi takzvanými elitami a českou společností. „Já panu Ovčáčkovi dlouhodobě nerozumím,“ říká s tím, že on sám výzvu vnímá jako snahu uklidnit vášně, které jsou na základě rétoriky, kteří někteří používají, vzedmuté. „Vnímám to jako snahu případné příkopy začít zasypávat či zmenšovat,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio