Policisté se střelcem z Uherského Brodu před zásahem vyjednávali

25. únor 2015

Policisté se střelcem z uherskobrodské restaurace Družba ještě před zásahem vyjednávali. Až poté do restaurace vnikli. Dvaašedesátiletý útočník tam včera zastřelil celkem 8 lidí, zbraň pak obrátil i proti sobě. Motiv jeho činu kriminalisté nadále vyšetřují.

Kriminalisté celou noc zajišťovali stopy v pachatelově domě i v restauraci, kde zastřelil osm lidí a pak i sebe. Při útoku také těžce zranil servírku. Už v podvečer ji lékaři uherskohradišťské nemocnice operovali a teď žena leží na oddělení ARO. Její stav je stále vážný, ale stabilizovaný. Zdravotníci ji během dopoledne budou probouzet z umělého spánku.

Tragický čin spáchal dvěma legálně drženými zbraněmi. Jednu z nich použil k následné sebevraždě. Podle sousedů ho k činu mohla vést dlouhodobá nezaměstnanost i psychická labilita.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) je přesvědčený, že policie v dané chvíli více udělat nemohla. Po dvouhodinovém vyjednávání se střelcem pronikla do restaurace zásahová jednotka.

„Policie, která přišla na místo, byla pod palbou tohoto pachatele. Následně hermeticky uzavřela tento areál, a když tam vnikla zásahová jednotka, tak pachatel spáchal sebevraždu,“ uvedl v Uherském Brodě ministra vnitra.

„To znamená, policie znemožnila pachateli, aby odešel z této budovy a s dvěma nabitými zbraněmi se pohyboval po tomto městě. Takže já chci policii poděkovat za práci a jsem velice rád, že to bylo ukončeno tímto způsobem,“ dodal.

Své oběti si vrah zřejmě vybral náhodně. Motiv střelby policisté stále vyšetřují. Teroristický útok už ale vyloučili.

Čtěte také

„Na základě informací, které aktuálně máme, vzhledem k charakteru pachatele a provedení toho činu máme za to, že můžeme teroristický útok vyloučit a že se spíše jednalo o nějaké zkratkovité jednání toho agresora, které bylo zřejmě zapříčiněno nějakými jeho soukromými problémy,“ řekl Radiožurnálu mluvčí zlínské policie Pavel Benedikt Stránský.

Pozůstalým se vynasnaží pomoci město, slíbil lidovecký starosta Patrik Kunčar. „Shodou okolností máme odpoledne zastupitelstvo města. Počítáme s tím, že bychom uvolnili finanční prostředky na tu okamžitou pomoc."

„Mám nabídky také na posttraumatickou pomoc pozůstalým. Jsem rád, že nám přicházejí projevy účasti opravdu z celého světa."

Oběti střelby dnes Uherský Brod uctí pietním aktem.

Hořící svíčky nedaleko místa tragédie v Uherském Brodě
autoři: mta , mkp , rv , rok
Spustit audio