Pokud Íránci nebudou respektovat opatření proti koronaviru, může jich zemřít 3,5 milionu, varuje státní televize

18. březen 2020

Koronavirus je nadále hlavním tématem všech velkých světových médií. Například server panarabské televize Al-Džazíra píše, že Írán vydal zatím své nejnaléhavější varování před rozšířením nákazy. V Íránu už na nový typ koronaviru zemřelo skoro tisíc lidí.

Čtěte také

Státní íránská televize s odkazem na modely Šarifovy technologické univerzity v Teheránu informovala, že pokud obyvatelé nebudou dodržovat zdravotní opatření, může počet obětí vzrůst až na 3,5 milionu. Naopak při spolupráci všech občanů zemře na nákazu maximálně 12 tisíc z nich. 

Írán zakázal vnitrostátní cestování a vybízí lidi, aby zůstali doma. Ti to ale často ignorují, informuje Al-Džazíra. V pondělí večer davy pobouřených lidí vtrhly na nádvoří svatyně imáma Alího Rezy v Mašhadu a svatyně pojmenované po sestře osmého šíitského imáma Fátimě v Komu. Na obou místech se věřící tradičně modlí, obě ale byl kvůli koronaviru uzavřená. 

Íránská policie v rámci nejnovějších opatření proti šíření nákazy zakázala i ohňové oslavy Čaharšanbe suri, které předcházejí perskému Novému roku. V reakci na šíření viru také úřady dočasně propustily na 85 tisíc vězňů. Mezi nimi i syna opozičního lídra Mahdího Karrúbího, uvádí Al-Džazíra.

Irsko: Senioři, zůstaňte doma

Koronavirová pandemie se může protáhnout do letních měsíců. V mimořádném televizním projevu před tím varoval irský premiér Leo Varadkar. Informuje o tom dublinský list The Irish Times. Varadkar ve svém projevu mimo jiné řekl, že vláda požádá seniory a lidi s dlouhodobými zdravotními problémy, aby zůstali několik týdnů doma v karanténě. 

Čtěte také

Podle Varadkara není zatím ani zdaleka jasné, kdy šíření nákazy skončí. K národu promluvil v den svátku sv. Patrika, který měli lidé oslavit v hospodách i městských průvodech. Akce ovšem musely být kvůli koronaviru zrušeny. Naposledy k tomu došlo před 19 lety při epidemii kulhavky a slintavky v západní Evropě.

Celosvětová pandemie koronaviru si vybírá daň mimo jiné na aerolinkách. Mezinárodní asociace leteckých dopravců odhaduje, že škody by mohly dosáhnout až 130 miliard amerických dolarů. To je třikrát víc než při teroristických útocích v září roku 2001. V redakčním komentáři to vypočítává hongkongský deník The South China Morning Post.

První bankroty leteckých společností

Kvůli koronaviru už zbankrotoval britský dopravce Flybe, ve vážných problémech je teď i norská nízkonákladová společnost Norwegian, jiné aerolinky propouštějí. Hongkongská letecká společnost podle informací deníku The South China Morning Post zase tlačí na zaměstnance, aby si vzali neplacené volno anebo netrávili v práci tolik času.

Čtěte také

Podle hongkongského listu bude s ohledem na stav ekonomiky možná časem nutné přehodnotit zavedená opatření proti koronaviru. Pomocnou ruku by prý mohly nabídnout i úřady a letecký průmysl dotovat, nabídnout snížení daní nebo poplatků. Jak připomíná asijský list, v letecké dopravě celosvětově pracuje přes 2,5 milionu lidí.

Uganda bojuje s kobylkami

Uganda bojuje s masivní invazí kobylek, které v posledních měsících devastují východní Afriku. Tamější armáda začala proti náletům hmyzu na severu země používat chemické postřiky, což ale vzbuzuje paniku u místních chovatelů včel. Zmiňují se o tom místní anglicky psané noviny The Independent. 

Ugandská vláda kvůli postřikům před invazivním hmyzem obstarala desítky tisíc litrů chemikálií. Pesticidy ale podle tamější včelařské organizace zabíjí i včely a můžou se dostat například do medu. Chov včel zaměstnává v Ugandě skoro milion a čtvrt obyvatel, na severu země ročně vyprodukují zhruba 640 tun medu. Většina ho míří do Keni a na Blízký východ. 

V audiozáznamu najdete i shrnutí redaktora Martina Baluchy, který se zaměřil na Čechy, kteří se nemohou dostat domů ze zahraničí.  

Spustit audio

Související