Podnikatel musí mít bazální vzdělání, trochu štěstí a musí být připraven, říká majitel Koh-i-nooru Vlastislav Bříza

25. listopad 2016

Vlastislav Bříza, majitel tradiční českobudějovické továrny Koh-i-noor a držitel titulu Podnikatel roku 2014, říká, že prestiž Koh-i-nooru roste se vzdáleností od Českých Budějovic. Podle něho nejsme moc hrdí a naše češství a vztah ke státu pomalu vymizely.

Kdyby se mohl vrátit do historie, rád by se podíval na zakladatele firmy a na její historii obecně. I tady totiž podle něho platí úsloví „za vším hledej ženu“: „Čtenáři vědí, že minaret v Lednici kreslil Hardtmuth. Věčně byl doma, kreslil a jeho manželka mu musela prát jeho bílé návleky, které se nosily, měla s tím práci a vyčítala mu to, protože držel vždycky dvě prkýnka a grafit mezi tím, od kterého byl špinavý. Nakonec se hluboce zamyslel a vymyslel tužku,“ vypráví Vlastislav Bříza.

Jaké byly počátky Koh-i-nooru v Českých Budějovicích? Podívejte se na video:

Významným rokem byl pro společnost rok 1848, kdy přišel Hardtmuth z Vídně do Českých Budějovic, kde rozjel své podnikání. Svou roli podle Břízy hrála drahá pracovní síla ve Vídni, ale i tak potřeboval odvahu. „Když navštívíte naši jednačku, tak jsou tam všechny diplomy a medaile, které sklízel před první světovou válkou. Je tam i medaile z roku 1900, kdy jsme vyhráli v Paříži na světové výstavě,“ připomíná další mezník Vlastislav Bříza.


Podle Vlastimila Břízy by ten, kdo chce začít podnikat, měl mít bazální vzdělání. Pak je třeba mít trochu štěstí, ale také musí být člověk dobře připraven, protože když je připraven, není překvapen.

Koh-i-noor podnikal i v Číně, ale pak se společnost odtamtud opět stáhla. „Před 12 nebo 14 lety, kdy jsme to začali analyzovat, nám Číňani velmi konkurovali. Vyráběli byť nekvalitní zboží, které berou a braly řetězce pod různými značkami, pracovní síla tam byla neskutečně laciná a pokud jsme chtěli přežít, tak jsme tam přišli - v době, kdy se o Číně moc nemluvilo. Vytipovali jsme místo a tam jsme si pronajali firmu, která tam vyráběla tužky. Taky jsme potřebovali mít přehled, protože se v Číně dodnes vyrábí plagiáty pod značkou Koh-i-noor, což nám ničilo kvalitu a pověst,“ vysvětluje Bříza.

Co pro něj znamená ocenění Podnikatel roku? Kolik tužek vyrobí Koh-i-noor a z jakého dřeva se dělají? A umí on sám kreslit? Poslechněte si celý rozhovor s Vlastislavem Břízou. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.