Podívejte se na 360° záznam z autogramiády knihy Půlstoletí s Cimrmanem!

Oslavy 50. sezóny divadla Járy Cimrmana pokračují dnes odpoledne přímo v budově Českého rozhlasu na Vinohradské 12. Herci souboru budou na velké autogramiádě podepisovat vzpomínkovou knihu Půlstoletí s Cimrmanem.

Ta byla slavnostně křtěna při zahájení 50. sezóny Divadla Járy Cimrmana v Tanvaldu a Příchovicích. Tam jsme vyhlásili i nejoblíbenější hlášku z Cimrmanových her – zvítězila hláška „Samý Debil nebo Blbeček“ ze hry Vyšetřování ztráty třídní knihy.

Dnes se Cimrman vrací tam, odkud vzešel – tedy právě do Českého rozhlasu. Na Vinohradské 12 budete mít dnes odpoledne od 16 hodin možnost nechat si od členů souboru podepsat vzpomínkovou knihu Půlstoletí s Cimrmanem.

Pozvánka autogramiáda

Autogramiády se zúčastní současní i bývalí členové Divadla Járy Cimrmana. V abecedním pořadí jsou to z těch současných Bárta, Brukner, Čepelka, Hraběta, Kalina, Kotek, Minařík, Penc, Redinger, Rumlena, Svěrák, Šimon, Škrdlant, Verner a Weigel. Z bývalých členů přislíbili účast Jiří Menzel, Jiří Stivín a Jaroslav Uhlíř.

Václav Kotek v Ranním interview vzpomínal, že kniha Půlstoletí s Cimrmanem vznikala dva roky a Marek Šimon, který ji měl na starosti, měl velkou práci s tím, dostat z jednotlivých členů souboru Divadla Járy Cimrmana jejich příspěvky. Šimonovo přemlouvání a doprošování bylo ale nakonec úspěšné.

Zdeněk Svěrák svůj text napsal jako dopis zesnulému Ladislavu Smoljakovi. Čím přispěl Václav Kotek? „Já jsem přispěl krátkou vzpomínkou, takovou legrační, a potom jsem si hlavně vzpomněl na všechny kamarády, kteří kolem nás vlastně vznikli, nebo jsme je potkali během těch našich 50 let. Všude, kam jezdíme, máme kamarády a někteří jsou opravdu životní.“

autoři: jch , mkk , jpr
Spustit audio