Po volbách o volbách s Williamem Cabanissem

4. listopad 2004
O kom se mluví

Od mikrofonu pořadu O kom se mluví přeje pro začátek dobrý poslech Jan Pokorný. Prezidentem Spojených států amerických bude i ve druhém funkčním období republikán George Bush. Ten u mikrofonu Radiožurnálu zatím nebude, ale uslyšíte velvyslance Spojených států v České republice Williama Cabanisse, s nímž po volbách a o volbách natáčel kolega Jiří Hošek.

Redaktor (Jiří Hošek): Velvyslance Cabanisse potěšily zprávy, které přišly zpoza oceánu hned z několika důvodů. Ten první je zcela prozaický.

Host (William Cabaniss): Byl to prezident Bush, kdo mě jmenoval do funkce velvyslance v České republice. Pracuji pro něj, pro americkou vládu. On je můj šéf.

Redaktor (Jiří Hošek): Zaujímá loajální postoj William Cabaniss. Volební místnosti ve Spojených státech obléhaly davy lidí, což byl jeden z hlavních rozdílů oproti hlasování před čtyřmi lety. Tehdy se volební účast překulila jen těsně přes 50procentní bariéru. Pro George Bushe tak hlasovalo jen asi 25 procent oprávněných voličů, což mu nedalo právě silný mandát.

Host (William Cabaniss): Podle mého názoru se letos většina lidí domnívala, že volby budou velmi těsné. Už v roce 2000 se ukázalo, jak je naše země nesmiřitelně rozdělena na 2 stranické tábory. Od té doby přibyla další sporná témata jako třeba válka v Iráku. Volby v roce 2000 většině Američanů ukázaly, že každý hlas se počítá. Máme státy se čtyřmi, pěti miliony obyvatel, kde rozhoduje méně než pětistovka hlasů, a přesně to se v několika státech přihodilo. Tu lidi probudilo v tom smyslu, že každý hlas má svoji váhu a přeneslo se to i do letošního voleb. Přišla spousta prvovoličů. Kampaně ně registraci voličů byly velmi efektivní. Netýkalo se to jen mladých Američanů, ale šlo to napříč demografickým spektrem.

Redaktor (Jiří Hošek): Kromě nervy drásajícího thrilleru Bush-Gore, měli podle Cabanisse voliči před očima pořád i hrůzy 11. září. Oba stranické tábory se jako obvykle snažily pozornost Američanů stočit odlišným směrem. A jaké téma nakonec podle ambasadora volební klání vlastně rozhodlo?

Host (William Cabaniss): Vůdcovské schopnosti obou kandidátů. Myslím si, že průměrný Američan chce stabilního vůdce, který učiní rozhodnutí a setrvá u něj. Během volební kampaně jsme viděli, kolikrát senátor Kerry zakolísal pro hlasování nebo v nejrůznějších otázkách. Válka proti teroru určitě také sehrála svoji roli, což je ale právě ten důvod, proč lidé v době boje proti tak strašnému nepříteli chtějí silného vůdce.

Redaktor (Jiří Hošek): Polarizace americké společnosti, o které mluvil William Cabaniss, se oproti roku 2000 ještě znásobila. Někteří experti se domnívají, že George Bush posune svoji politiku během druhého funkčního období ještě více doprava. Jiní zase tvrdí, že Bush nebude pod tlakem dalších voleb a bude vůči demokratickému táboru mnohem vstřícnější. Podobný názor zastává také americký velvyslanec v Česku.

Host (William Cabaniss): Už jsme tu v historii měli daleko polarizovanější volby, než byly tyto. Demokraté a republikáni se nakonec vždycky shodnout v otázkách nejvyšší důležitosti pro naši zemi, a to se netýká jen zahraniční politiky. Když si vezmeme sociální reformy, reformu školství, to jsou témata, na která měli republikáni a demokraté diametrálně odlišný názor a stejně se dokázali domluvit.

Redaktor (Jiří Hošek): Během volebního super úterý, které potvrdilo dominanci republikánů i v obou komorách kongresu, se nakonec nenaplnily katastrofické scénáře, které očekávaly obdobné problémy jako před čtyřmi lety na Floridě, a to navzdory tomu, že právě v nejostřeji sledovaném státě Ohio byly ve většině volebních místností instalovány staré hlasovací stroje, které ve slunečním státě napáchaly tolik zmatků.

Host (William Cabaniss): Neslyšel jsem o žádných stížnostech na nefunkční volební stroje nebo že by třeba někomu nedovolili volit. Stížnosti se omezily na naprosté minimum, což je velmi dobrá zpráva. Myslím si, že to byly velmi čisté volby.

Redaktor (Jiří Hošek): Ve Spojených státech, zemi s enormními pravomocemi prezidenta, nevolí šéfa Bílého domu přímo občané, ale sbor volitelů, do kterého jednotlivé státy vysílají různé počty zástupců. Nejlidnatější Kalifornie jich deleguje 55. Wermont nebo třeba Aljaška pouho pouhé 3. Řadě hlavně hustě osídlených států to nepřipadá 2krát fér. Už dlouhá léta se diskutuje o možné přeměně volebního systému, která by ale vyžadovala změnu ústavy. Ta americká patří v celosvětovém měřítku mezi ty nejvíce zkostnatělé. Relativně hladký průběh letošních voleb ale konstitučním revolucionářům moc nadějí nedává. Důvod pro změnu nevidí ani William Cabaniss.

Host (William Cabaniss): Myslím si, že tvůrci naší ústavy byli docela jasnozřiví, co se týče systému, podle něhož volíme. V Coloradu se část lidí snaží dosáhnout toho, aby volitelé za tento stát nepřipadli všichni vítězi, ale byli přiděleni proporčně. O této metodě by se zároveň rozhodovalo v místním referendu. Domnívám se, že to není ideální. Lidé budou vždycky brblat v návaznosti na výsledek posledních voleb, ale opravdu si myslím, že tenhle nápad nikam nevede.

Redaktor (Jiří Hošek): Zbytek planety Země, který by býval v Bílém domě viděl mnohem raději Johna Kerryho, se podle velvyslancových slov nemá čeho obávat. Ani Českou republiku, ani další státy nepřekvapní náhlá změna zahraniční politiky, která by se ale podle Cabanisse nekonala ani v případě triumfu dua Kerry-Edwards. Přece jenom bychom ale mohli být ze strany Washingtonu svědky jisté vstřícnosti, snahy o opětovné budování zbouraných mostů mezi Amerikou a některými evropskými zeměmi.

Host (William Cabaniss): Myslím si, že prezident Bush vyvine velké úsilí, aby zahojil rány ve vzájemných vztazích s Německem a Francií. Amerika má toho s Evropou tolik společného ekonomicky. Ve spoustě oblastí jsme na sobě ekonomicky závislí. Mezi Spojenými státy a zeměmi Evropské unie panuje čilý obchodní ruch, takže s výjimkou války v Iráku spolu vycházíme velmi dobře.

Redaktor (Jiří Hošek): Ve věci Iráku přesto zůstává realistou. Uvědomuje si výhrady řady Evropských zemí vůči americkému zásahu v této zemi, ale hájí úhel pohledu Bushovy vlády.

Host (William Cabaniss): Bezpečnost Spojených států absolutně dominuje tomu, jak americká vláda vnímá různé problémy. Doufám, že spolu s pokračujícím úspěšným přechodem Iráku k demokracii si stále více a více zemí uvědomí, že zásah proti režimu Saddáma Husajna byla správná věc.

Redaktor (Jiří Hošek): Řekl v exkluzivním rozhovoru pro Radiožurnál velvyslanec Spojených států v České republice William Cabaniss.

Moderátor (Jan Pokorný): Je tady druhá část pořadu O kom se mluví. Hostem té první byl velvyslanec Spojených států v České republice William Cabaniss. Český rozhlas 1 Radiožurnál čeká na prvního telefonujícího posluchače nebo posluchačku. Prosíme o první názor. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Mirek. Já jsem chtěl říct, že tyhlety americké volby byly volbami, kde soupeřili dva čelní zednáři a byla to více méně jenom taková taškařice pro lid, aby měl zdání demokracie. Uvidíme, jestli to mělo nějaký smysl. Každopádně jsem raději, že vyhrál Bush. Díky.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Hezký den. Dobrý den.

Názor posluchače: Já vás zdravím z Prahy. Jsem rád, že vyhrál Bush, a byl bych rád, kdyby se Amerika vrátila trošičku do Evropy a dohlédla tady na ty východoevropské státy, protože ta demokracie u nás je silně sešněrovaná. Volby do senátu, to je tragédie. My křičíme o Lukašenkovi a my máme obdobu tady v senátu. Nemáme šanci se sami z toho dostat, tak věřím, že ten tlak přijde na justici a tady na to ostatní. Děkuji vám.

Moderátor (Jan Pokorný): Jan Pokorný prosí dalšího telefonujícího posluchače. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den. Moje jméno je Matějů. Já jenom velice stručně chci popřát panu Bushovi všechno nejlepší k tomu zvolení, mám z toho radost. Myslím si, že je to dobře i pro Evropu.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. Další telefonát.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Pavel, Praha. Já bych chtěl citovat anglického filozofa Russela, který vedl tribunál proti vojně a ve Vietnamu řekl americké vládě: Jste největšími pokrytci, jakých svět kdy poznal. Dovoláváte se hodnot, kterými pohrdáte a po kterých bezohledně a cynicky šlapete. Souhlasím s tím. děkuji. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, já bych jenom chtěl říct to, že když Američanům nevadí, že mají prezidentem člověka, který ani neví, že v Brazílii žijí černoši, tak to o něčem svědčí. Mně ten člověk připadá tak, že u nás by neudělal ani maturitu na průměrné střední škole. Připomíná mi to, že když v Římě mohl být senátorem kůň. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Milan. Jsem rád, že to Bush vyhrál, a jsem jeho příznivec. Kéž by byli u nás republikáni formátu a stylu, co jsou ve Spojených státech. Spojené státy miluji. Mějte se.

Moderátor (Jan Pokorný): Také se mějte hezky. Prosím, další, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Přibyl, Praha. Já bych chtěl říct, když se pan Bush neustále odvolává na Boha, tak já bych chtěl říct, ať Bůh ochraňuje svět před těmito lidmi. Po včerejší debatě v Radioforu, když jste říkali, že v podstatě lidi zvolili toho, kdo na ně v té televizi víc působil, tak mi to připadá asi jako když v tom pořadu na Nově lidi volali poté, co se provalil ten skandál s tou slečnou Ládovou, tak Ládovou. Takže si myslím, že spíše dají na dojmy než na to, aby se zamysleli. Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor. Hezký den. vítejte.

Názor posluchače: Dobrý den, František Novák z Prahy. Já bych chtěl vyjádřit rozčarování nad vítězstvím pana Bushe. Myslím si, že člověk, který hlásá heslo: Kdo není s námi, je proti nám. To vyjadřuje o tom, jak to myslí s americkou nebo se světovou demokracií. Osobně považuji Ameriku za největšího teroristu světa. Až si Amerika uvědomí, že terorismus je protiváhou jejího jednání, jak se snaží ovlivňovat zahraniční politiku, tak to bude lepší pro celý svět. Děkuji, na slyšenou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Prosím, další telefonát. Dobrý den.

Názor posluchače: Marie z Prahy, dobrý den. Chtěla bych znát jeho názor na to, co říká na to, že vlastně naše média se většinou opičila po stanici CNN, která je výrazně levičácká. Vadilo mně, že jsme více slyšeli o Kerrym než o Bushovi. Já blahopřeji panu Bushovi, takže to je všechno.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady je Daňová, Praha 10. Já bych jenom chtěla říct, že jsem si nepřála pana Bushe, protože to, co udělal v Iráku, vraždit ženy, děti a podobně, to se mi nelíbí. Skutečně jsem mu nepřála. Takže to je ode mě všechno. Děkuji.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady pan Michal, Praha 5. Já bych se chtěl zeptat pana velvyslance, on už ale odpovídat nebude, tak když náš pan prezident navštíví Ameriku, tak jestli by pan velvyslanec informoval pana Bushe, že rodina pana Klause je spojena s takovými zlodějnami jako H-systém, paní Klausová připraví lidi o střechu nad hlavou svojí činností ve všelijakých dozorčích radách. A pak bezdomovce pozve na Hrad.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za telefonát. Na slyšenou. Další, haló, dobrý den.

Názor posluchače: Stejskal. Já jsem chtěl říct jenom to, že si musíme uvědomit, že pan prezident Bush v podstatě dneska bojuje s určitým náboženským směrem, který je asi proti křesťanství 700 let retardován. Já se obávám, že v této době asi není jiné řešení, než je donutit k tomu, aby se chovali jako lidi. Já vím, znám lidi z Turecka, který jsou také Muslimové a kde je ta situace už daleko jiná, ale to, co se děje v té oblasti Irák, Írán a samozřejmě Afghánistán, to je záležitost, která mi připomíná opravdu 14. století. Já si myslím, že zaplať Pánbůh, že aspoň ta největší velmoc ve světě, která tady je, je schopna se tomuto násilí a těmto krutostem tvrdě postavit. Děkuji, na slyšenou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Dobrý den, máte slovo.

Názor posluchače: Dobrý den, tady Suchá. Já jsem se chtěla jenom trošičku vyjádřit. Je mi tedy šuma fuk, kdo to vyhrál, protože ono to je praš jako uhoď, protože Amerika sama o sobě je agresivní stát, agresivní stát ke svým obyvatelům, k jiným obyvatelům. Káže celému světu, jak se všichni mají chovat, přitom zneužívá práci dětí ve svých firmách po celém světě, takže tito svazáci, kteří říkají: Sláva, že vyhrál Bush a sláva, Amerika aby nás pohlídala. Já si myslím, že Americe nikdo nedal právo, aby dělal četníka světu. Myslím si, že státy by měly být natolik svéprávný a suverénní, aby si prostě dělaly svoji politiku sami pro svůj lid a pro svoje národy. To, co dělá Amerika, zvlášť na středním východě, to je tedy katastrofa. Já mám takový dojem, že teď už umřelo za tu válku víc lidí, než jich stačil popravit Husajn. Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Další, prosím, máte slovo.

Názor posluchače: Dobrý den, já jsem chtěl jenom říct, že teď máme s Amerikou hodně společného. Oni mají nejhloupějšího prezidenta a my zase premiéra. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Další, haló, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady je Jedlička, Hradec králové. Já bych jenom chtěl říct, jak každý kritizuje tu Ameriku. Když se na to podíváme, tak tam, kde nejsou Američani, tak tam se jeden národ řeže s druhým. A když oni tam přijdou, tak to aspoň malinko srovnají. Vždyť oni když budou zalezlý jenom v té Americe, tak v Americe bude klid a celý svět se bude řezat mezi sebou. Jak to bude vypadat? Díky, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme za názor, hezký den. dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Vampar, Nosahlo. Já bych chtěl říct jenom, když slyším ty lidi, který tam říkají, že Amerika je četník a nebo něco podobného. Já jsem starší člověk už, ale nechtěl bych se dožít toho, aby moje děti a žena museli chodit v čádoru, to je věc, kterou prostě nemůžu přežít, a řeknu vám, že jedině díky tomu, že ta Amerika se proti postavila, tak ještě budeme žít normálně. Děkuji, na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou, děkujeme za názor. Prosíme další, dobrý den.

Názor posluchače: Já volám ze Slovenska, jmenuji se Julo a jsem velmi nerad, že vyhrál Bush, protože ho vůbec nemám rád. Představoval jsem si to jinak, protože do Iráku šel jenom za naftou a za ničím jiným. Děkujeme, mějte se.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobrý den, prosím.

Názor posluchače: Já jsem velice ráda, že vyhrál Bush. Chtěla bych říct, když Češi jsou tak proti Americe, proč je tam několik set tisíc Čechů ilegálně zaměstnaných a je to klidné dovolené, proč to je? Děkuji vám.

Moderátor (Jan Pokorný): Hezký den. dobrý den, máte slovo.

Názor posluchače: Dobrý den. Švábenský, Praha 4. Otec pana prezidenta současného Bushe byl za války v Pacifiku námořním pilotem na letadlové lodi. Myslím, že byl lepším on tím vojenským námořním pilotem, než je pan prezident současný Bush prezidentem. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. Vítejte, dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, tady pan Novák z Prahy. Mě fascinují lidi, kteří mají rádi pana Bushe. Já bych rád upozornil na tu skutečnost, že třeba pan Hussein je produkt americké CIA. Američani si ho tam pěstovali, tak kdo jim dal právo, aby tam tu zemi bombardovali? Je to od nich velice trapné. Amerika je největší agresor na světě. Na slyšenou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. A závěrečný telefonát. Dobrý den.

Názor posluchače: Dobrý den, Dvořák. Prosím vás, ono to je jedno, který prezident bude zvolen, protože celou tu kampaň prezidentskou podporují zbrojaři a ti potřebují, aby zase podporoval ten prezident ty zbrojaře všelijakými imperialistickými válkami. Takže Amerika je osa zla. Děkuji. Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Na slyšenou. A to byl závěrečný telefon do dnešního pořadu O kom se mluví, kde rozhovor s velvyslancem Spojených států Williamem Cabanissem vyvolal debatu o výsledku amerických voleb.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu