Pláž Rockaway byla dříve utajenou zahradou. Dnes tam Newyorčané jezdí surfovat i metrem

Horké dny se asi nejlépe snášejí u vody. Lidé z rozpálených ulic pod mrakodrapy New Yorku utíkají k Atlantiku. Někteří si s sebou berou i surfařská prkna. Na pláž Rockway Beach se snadno dostanou i linkou metra. K Atlantiku se ochladit vydal i náš zpravodaj v USA Pavel Novák.

Na dohled od Kennedyho letiště je Rockway New York Beach. Dlouhá pláž na poloostrově, který obklopuje voda, s pevninou je spojený jen úzkou kosou. Je to tady ráj pro Newyorčany, kteří mají rádi vodu. Nejenom surfy, ale i jen koupání nebo běhání po pláži.

Bývalá utajená zahrada

Podle Patricka Duggana ze surfařské školy Locals byla písečná pláž trochu utajená zahrada. Hlavně před rokem 2012, kdy i New York zasáhl ničivý hurikán Sandy. Moře tehdy zaplavilo i některé stanice metra na dolním Manhattanu. Pak zničené pláže a domy na předsazeném poloostrově Rockway opravili a od té doby se stal cílem návštěv milionů New Yorčanů. Za hodinu jste tu z centra města autem a jezdí sem i metro.

Čtěte také

„Se žraloky problémy nemáme. To jen každý rok media s oblibou dávají do zpráv, že jsou tu velcí žraloci, aby měli lidi co číst. Žádné scény jako z filmu Čelisti se tu neodehrávají. Jsou tu mláďata žraloků, která se krmí malými rybami. V oceánu prostě žraloci žijí. Bereme to na vědomí, ale není to nějak závažný problém,“ říká Patrick.

Právě dnes nejsou vlny právě vysoké, asi tak půlmetrové, ale dá se na nich užít legrace. Zajezdit si sem přišel i student ekonomie Sue:

„Je to zábavné, protože je to vždycky jiné. Každá vlna je jiná, vždycky musíte vystihnout ten správný okamžik. Nemyslíte na nic jiného. Musíte se soustředit na to, co se stane v následující chvíli. Musíte si dát pozor na postoj. Já pak vždycky skončím ve vodě. Moře vás pak hrne na pláž a vy se vracíte do vln proti němu. Je to prostě velmi aktivní pohyb.“

Alespoň pět lekcí

Pláž Rockaway

Učení jízdy na surfu prý trvá asi 5 lekcí. Zvládl bych to i já?

„Vy vypadáte docela chytře, takže byste to asi pochopil rychle. Ale u každého je to individuální. Každý je jiný. Máme už vypracovaný systém, jak lidi učit. Jde o to, jak je kdo silný a obratný. A chce to hodně času stráveného ve vodě. Cvičit, co vás instruktor naučí. Dostanete školení a jdete to do moře zkoušet,“ popisuje Patrick.

„Když jste si s tím cvikem jistí, přijdete a my vás naučíme další část dovedností a zase jdete trénovat sám. Vyžaduje to trochu úsilí. Surfovat se nenaučíte za den. Takový průměrný žák se naučí chytit vlnu a udržet se nějakou dobu na prkně tak za 5 lekcí. A pak už se může v příboji bavit sám,“ dodává.

Patrick mi dokonce nabízí jednu lekci. Snaží se mě vehementně přesvědčit, abych to zkusil, ale já mám z vln opravdu strach. Jsem přece jen suchozemský tvor.

autoři: Pavel Novák , kob
Spustit audio