Platy českých učitelů

22. září 2004
Vaše téma

Jejich platy jsou nízké a česká vláda se je snaží navýšit. Posluchači Radiožurnálu to určitě vědí, protože o učitelských platech se mluví stále dost. A mluvili o nich také členové Organizace pro hospodářský rozvoj se zkratkou OECD. Podle jejich posledního šetření došli k závěru, že plat českého pedagoga patří k nejnižším v zemích OECD.

Organizace hodnotí třicet zemi a jsou mezi nimi i takové státy jako je Mexiko, Turecko, Nový Zéland. Nejenom tedy Spojené státy americké nebo státy Evropské unie.

Kdybychom měli mluvit řečí čísel, kolik si vydělá učitel, který u nás má patnáctiletou praxi?

Záleží na tom, jestli učitel pracuje na základní nebo střední škole, jak dlouhou má praxi a kolik hodin učí. Ale studie OECD uvádí, že průměrné roční platy českých učitelů dosahují 17 a půl tisíce a že za hodinu si vydělá 20 dolarů nebo i méně. Průměrný hodinový plat učitele jinde je přitom 38 až 47 dolarů. To znamená, že se český učitel se svou výplatní páskou nemůže příliš chlubit. Ministryně školství Petra Buzková si to uvědomuje, ale stížnostem učitelů se brání:

Buzková: Za poslední roky se podařilo poměrně výrazným způsobem navýšit platy ve školství, především výdělky na základních školách se srovnaly se mzdami na školách středních. Kromě toho vstoupí v účinnost zákon o pedagogických pracovnících, který zavádí specializační příplatky a značným způsobem upevňuje pracovně-právní pozici učitelů. Rok od roku se situace učitelů postupně lepší.

Ministryni Buzkovou jsme také seznámili s výsledky výzkumu Výzkumného ústavu bezpečnosti práce, které varují - školství opouštějí lidé, kteří mají nejlepší předpoklady vykonávat profesi učitele a zůstávají ti méně schopní. Jeden z autorů průzkumu Jaroslav Uzel konkrétně říká:

Uzel: Učitelé nevidí pouze nízké platy, s tím se umí vyrovnat, ale vidí své setrvání v profesi jako velmi nejisté. Mají krátkodobé smlouvy, ředitelé často podléhají tlakům na reorganizace, reorganizace probíhají, takže pedagogičtí pracovníci navíc pro svojí budoucnost nevidí pevné kotvy.

Jak na tuto skutečnost paní ministryně reagovala? Řekla, že dochází ke zlepšování platové situace učitelů a že se tento trend velmi brzy zastaví, určitě se ale podle ní brzy nenapraví situace s financováním vzdělání v České republice, které je také na nízké úrovni.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu