Plasty ovládly celou naši planetu. Přijde doba rozumná? ptá se Pavel Maurer

1. září 2019
Glosa Pavla Maurera

Voda v PET lahvi nemusí být do plastů jen balená, může miniaturní plastové úlomky taky sama obsahovat. A mikroplasty jsou pak už podle vědců taky v potravinách, při jídle a pití se tedy dostanou i do našeho těla. Co s tím?    

Ve škole nás učí, že v rámci vývoje lidstva tu byla doba kamenná, doba železná, doba bronzová, a tak dále. Teď ovšem do dějin vstupuje naše civilizace s dobou plastovou. Já na to tedy nejsem moc hrdý, snad bych raději třeba dobu kosmickou, nebo dobu vepřovou, dobu snad raději znovu tu dobu železnou? Pravda je ale krutá – to, čím jsme nejvíce typičtí, jsou bohužel plasty. Ovládly již prakticky celou naší planetu.

Čtěte také

Nový výzkum kanadské univerzity uvádí, že průměrný člověk sní nebo vypije přibližně 50 tisíc plastových mikročástic za rok. Balená voda obsahuje průměrně dvaadvacetkrát víc mikroplastů než voda z kohoutku. Mikročástice se najdou i v pivu. Zdravotní dopady zatím nejsou známé. Píše to britský The Guardian.

Jedny z nejlepších dostupných údajů se týkají vody. Balená voda obsahuje průměrně dvaadvacetkrát víc mikroplastů než voda z kohoutku. Člověk, který bude pít jen balenou vodu, by tak ročně zkonzumoval jen z tohoto zdroje 130 000 částic v porovnání se 4000 částicemi z vody z kohoutku. Nový výzkum zveřejněný v časopise Environmental Science and Technology vzal údaje z 26 předchozích studií, které měřily množství mikroplastů v rybách, korýších, cukru, soli, pivu a vodě a také v městském ovzduší.

Čtěte také

Vědci poté použili stravovací doporučení americké vlády, aby vypočítali, kolik částic lidé za rok snědí. U dospělých to podle nich je zhruba 50 000 částic mikroplastů a u dětí asi o 10 tisíc méně. Většina druhů jídla a nápojů ale nebyla testována, což znamená, že studie posoudila jen 15 procent z celkového množství přijímaných kalorií.

„Obrovské množství ale zatím nemáme prozkoumané,“ řekl Kieran Cox z kanadské University of Victoria, který výzkum vedl. Další druhy jídla, jako je chléb, polotovary, maso, mléčné produkty a zelenina, mohou obsahovat stejně vysoké množství plastů. Vědci se domnívají, že je bohužel velmi pravděpodobné, že i v těchto potravinách je značné množství plastových částic.

No, a já tiše věřím, že naše doba plastová se díky chytrým mladým lidem stane co nejdříve dobou rozumnou, a oni nějak vyřeší všechny ty pitomosti, co ta naše nespoutaná civilizační exploze způsobila!

 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio