Trápí vás, kolik se toho denně plýtvá? Pavel Maurer vám dodá kapku optimismu

18. srpen 2019
Glosa Pavla Maurera

Boj za udržitelný způsob života někdy vypadá spíš jako boj s větrnými mlýny. Zatímco vy nikdy nevyhazujete zbytky, jinde se jídlem plýtvá a k tomu v oceánech plavou plasty a na českých vesnicích chybí voda ve studnách… Náš glosátor vám ale zvedne náladu. Poslechněte si, kde nachází motivaci pro šetrnost Pavel Maurer.

Minulý víkend jsem ve své glose nostalgicky vzpomínal na dobu, kdy každá druhá rodina používala k nákupu potravin tašku zvanou síťovka.

Čtěte také

Mile mě překvapilo, kolik z vás mi napsalo nebo se k síťovce pozitivně vyjadřovalo na sociálních sítích. Síťovky evidentně nevymřely!

Někteří posluchači oceňují, že síťovka je z ekologického hlediska nákupní taškou trvanlivou a praktickou. A o to mi právě šlo.

Na mezinárodních sociálních sítích se to poslední dobou totiž hemží nejrůznějšími ekologicky šetrnými produkty. Třeba pod názvem „Sbohem plastům“ někdo chytrý vymyslel ubrousek na balení svačin nebo vůbec na transport a uchovávání potravin, který není jednorázový (z plastu nebo papíru), ale skoro věčný. Pořád v něm můžete balit dětem svačinu, pak ho jen v ruce snadno vyperete a zase funguje dál. Na plastové sáčky můžete zapomenout.

Další, trochu méně gastronomické téma, ale přece jen související, jsou nové sportovní kecky vyrobené ze směsi, jejímž základem je asi třicet deka staré kávové sedliny, co se vyhazuje z kávovarů, a zhruba 200 recyklovaných PET lahví – a máte moderní designovou botu, za jakou by se nemusel stydět ani rapper světového formátu.

Čtěte také

Prostě, díky síťovce jsem se od vás dozvěděl mnoho dalších inspirativních podnětů a nápadů.

Je dobré, že vás, stejně jako mne, zajímá třeba nákupní taška síťovka a vůbec i jiné ne-jednorázové produkty související s gastronomií.

Když si totiž představím, kolik megatun jídla se zbytečně vyhodí a k tomu ještě připočítám všechny ty obaly, pytlíky, sáčky, vaničky, přepravky, kelímky, bedýnky… Je toho opravdu hodně, co vyplýtváme.

Každý dobrý a šetrný nápad mi dodává větší chuť dobře jíst, pít a zbytečně přitom neplýtvat, když – jak je vidět – to jde vymyslet i lépe!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio

Související