Pivovary zdražují. „V pražských hospodách zaplatíte za pivo přes 50 korun,“ potvrzují číšníci

Po loňském zdražování plánují i letos některé pivovary zvýšit ceny. A to nejenom u plechovek, ale taky u sudového piva. Úpravu cen směrem nahoru už oznámil například Budějovický Budvar, Samson i Pivovary Staropramen. Výroba se podnikům prodražuje hlavně kvůli rostoucím cenám obalů, surovin a energií. Zákazníci proto musí počítat s tím, že si připlatí i v hospodách.

V pražské restauraci U Kašpárka stál loni půllitr plzeňského piva 49 korun. Dnes už za něj zákazníci zaplatí 52 korun. Podle číšníka Vaška se ale podnik zdražování dlouho bránil.

Čtěte také

„Pět let jsme drželi cenu. A teď samozřejmě díky vstupním nákladům jsme museli trošku zvednout. Neplánujeme, že bychom měli dál zdražovat. Strop padnul padesáti korunami, to je taková psychologická hranice, která padla ve většině hospod v Praze,“ říká.

Obvykle tu vytočili v průměru přes sto litrů piva, pandemie koronaviru a vládní opatření ale spotřebu výrazně srazily.

„Jsme někde na deseti procentech, co s týče výtoče. A skončili jsme s okýnkem. V tuhle chvíli se lidé nevrátili do hospody, je mnohem méně lidí. A nemyslím si, že to je kvůli zdražení piva,“ dodává číšník.

Lidé konzumaci neomezili

A podobný scénář je vidět i v jiných hospodách, třeba horská restaurace ve Vysokém nad Jizerou je plná hostů a většina z nich má pivo na stole. Ceny tu zvyšovali už ke konci loňského roku. „Zdražovali jsme na začátku prosince o tři kačky,“ popisuje servírka Tereza.

Zákazníci ale podle ní konzumaci piva neomezili, zdražení přesto vnímají. „Doma máme výčep a všimli jsme si, že Bernard, co jsme kupovali za 660, stojí 720,“ vypráví zákazník Tomáš.

Už od ledna zvýšily ceny Pivovary Staropramen, cestou zdražování šel od letošního ledna i Českobudějovický Budvar.

autoři: Zuzana Švejdová , prh
Spustit audio

Související