Věříme, že by nová vláda mohla dočasně snížit DPH v gastronomii, říká zástupce restauratérů
Řada služeb a volnočasových aktivit je ode dneška dostupná pouze očkovaným a lidem s dokladem o prodělání covidu. Jak se toto omezení projeví v gastronomii? Dokážou se restaurace vyrovnat s úbytkem hostů? Vladimír Kroc se ptá Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.
Co se mění pro provozovatele dnešním dnem?
Co se týče provozního mechanismu, tak se pro nás moc nemění, akorát hosty, kteří plánovali přijít s testem, ode dneška pustit nemůžeme. Věřím, že se mění pouze 15, maximálně 20 procent tržeb směrem dolu. Více ne.
Čtěte také
Z čeho odhad vychází?
Dělali jsme si průzkumy a poměr hostů, kteří chodili s antigenními nebo PCR testy, byl okolo 15-20 procent. Tak z toho vycházíme.
Kde se opatření projevují nejvíc? V menších obcích?
Jsme v dlouhodobé spolupráci s providery pokladních systémů, mám data od společnosti Dotykačka, se kterou jsme se domluvili na týdenní spolupráci. Za první dva týdny vidíme, že situace je nejlepší paradoxně v Praze, kdy byl pokles za první dva týdny kolem sedmi a půl procent. Nejhorší situace je v Jihočeském, Libereckém a Zlínském kraji. A co se týče formátů, tak přirozeně kluby, hospody, restaurace mají největší poklesy. Ale ne tak velké poklesy mají třeba fastfoodové koncepty.
Jak by v ideálním případě měla vypadat státní podpora?
Od začátku se snažíme s Tomášem Prouzou a Václavem Stárkem o takovou jednotu gastronomického oboru. Definovali jsme požadavky, které jsme viděli ve třech úrovních. Kromě kompenzačních programů jsme požadovali i znovuobnovení programu antivirus. Bohužel kurzarbeit program nemůže být spuštěn, to by bylo ideální. Ale alespoň jsme chtěli, aby antivirus byl znovu nastartován, tam se protistrana netváří dobře, ale ještě jednáme. Pak jsme chtěli od 1. ledna snížit úroveň DPH na pět procent přechodně, jako tomu je v Rakousku a Německu, když se pořád tak inspirujeme. A tam se tomu každý vyhýbá, nemáme žádnou zpětnou vazbu a spoléháme na novou středopravicovou vládu, která by možná mohla na tento instrument slyšet.
Související
-
Lockdown pro neočkované se v Rakousku snížením počtu kontaktů neprojevil, říká politoložka Durnová
Jak se Rakušané vyrovnávají s čerstvě zavedenými omezeními označovanými jako lockdown pro neočkované? A hodil by se rakouský přístup i do Česka?
-
Potvrzení protilátek není důkazem imunity. Očkování dětí od pěti let je otázkou týdnů, říká Chlíbek
Budou se proti covidu očkovat i děti starší pěti let? Je proveditelné uznávání protilátek jako ekvivalentu očkování? A pomůže nová vládní kampaň na podporu vakcinace?
-
Čekáme propad tržeb až o 40 procent, lidé odcházejí do jiných oborů, popisuje zástupce restauratérů
V hospodách a restauracích znovu ubývají hosté. „Když spadnou tržby v prosinci, bude náročné, abychom leden s únorem přestáli,“ upozorňuje Luboš Kastner.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.