Pietní akt v Letech u Písku uctil památku obětí romského holocaustu

13. květen 2012
Zprávy

V Letech na Písecku se uskutečnil pietní akt, který je věnován vzpomínce na oběti romského holocaustu za druhé světové války.

Romové, zástupci obou komor parlamentu a velvyslanci deseti evropských zemí a Spojených států amerických položili květiny a věnec k památníku, který symbolizuje rozpuknutý a rozvalený kámen.

Pietní místo prošlo v uplynulých letech výraznými úpravami, takže působí mnohem důstojněji.

Romské iniciativy se ale nikdy nesmířily s tím, že přímo na místě bývalého tábora stojí vepřín.

„Tahle pietní úprava není špatná, ale samozřejmě, že pozůstalí po obětech nacismu si uvědomují, že právě uskutečněním pietní úpravy podsouváme řešení přítomnosti prasečáku na místě koncentračního tábora. To jsme si dobře vědomi,“ řekl předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková ale odstranění vepřína moc šancí nedává: "V současné době, kdy situace mezi Romy a majoritou v České republice skutečně není nejlepší, je potřeba dávat finanční prostředky, pokud budou k dispozici, prioritně na jiné účely."

Sami Romové na pietním aktu upozornili na vzrůstající xenofobii a protiromské nálady ve společnosti.

Vzpomínkovou akci završilo položení květin k pomníku dětských obětí tábora na farním hřbitově v Mirovicích.

Celkem prošlo internací ve zdejším táboře 1309 osob, 326 internaci nepřežilo. Další čtvrtina vězňů byla propuštěna nebo utekla. Ostatní vězňové skončili v koncentračním táboře v Osvětimi.

Na území České republiky byl ještě druhý romský tábor v Hodoníně u Kunštátu. Během 2. světové války nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.

autoři: Ivan Mls , pku , kko
Spustit audio