Petr Strnad o hře Jak uvařit žábu: Nepříjemné věci jdou sdělit lehčím způsobem

1. říjen 2014

„Domácí násilí je jedna z mnoha věcí, které potkají hlavní postavu hry – ženu, která měla pech a přestože všechno myslela dobře, tak se ji většinou nedařilo,“ říká režisér a scenárista Petr Strnad o divadelní hře Jak uvařit žábu. Jak hra vznikala a o čem vypráví? A proč nese takový název?

Hra se odehrává před posledním soudem, diváci sledují v retrospektivách život postavy od malého děvčátka po padesátiletou ženu. „Jedna z věcí, která se ji přihodila, je, že narazila na mužského, který nebyl ten pravý,“ říká autor o hře, která mimo jiné pojednává o domácím násilí.

Ale proč se v názvu hry vyskytuje žába? „Jde o termín, kterým se označuje, když někdo někoho pozvolna trápí. Když žábu dáte do horké vody, tak vyskočí, když ji pozvolna vaříte, tak to nepozná a uvaří se,“ nastiňuje.

V hlavní roli se představí herečka Bára Štěpánová. „Ve hře je velmi přesvědčivá, všichni ji mají zařazenou jako moderátorku, jako ryze komediální herečku, a ona předvedla celou šíří svého talentu, v předpremiéře byla báječná,“ popisuje.

Proč námět hry vznikl v květinářství? A jak se v životě promilovat k nenávisti? I to jste se mohli dozvědět ve Večerním Hostu Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: prh
Spustit audio