Petr Soukenka: Říká se, že Vít Bárta má nadstandardní možnosti přístupu do ozbrojených složek

Kauza záznamů rozhovorů mezi Pavlem Bémem a Romanem Janouškem má pokračování. Zřejmě kvůli jejich úniku z BIS zadržela policie Víta Bártu a vysoce postaveného policejního plukovníka Jana Petržílka. Dozvíme se někdy, jak se odposlechy dostaly do médií? I na to se ptala moderátorka Veronika Sedláčková bývalého operativce BIS Petra Soukenky, který dnes působí jako analytik Nadačního fondu proti korupci.

Podle něho se nedozvíme přesně, jak se odposlechy dostaly do médií, ale budeme znát pravděpodobný scénář. „Nemyslím, že se dozvíme pravdu,“ míní. Policie šetří případ v režimu utajení, a tak i případné soudní líčení bude v tomto režimu.

Čtěte také

Režim utajení však podle něj není obvyklý. „Moje domněnka je, že došlo k utajení, aby nemohlo dojít ke vměšování do vyšetřování,“ vysvětluje Petr Soukenka. „Stále nám běhá na svobodě pan Janoušek, máme tu pana Rittiga, který zdaleka neřekl své poslední slovo,“ uvažuje. Předpoklad, že by někdo chtěl zasáhnout do vyšetřování, je proto poměrně velký.

Vyšetřování bylo vedeno poměrně dlouho a Vít Bárta s Janem Petržílkem nemusí být jediní, kteří budou v této kauze obviněni. „Kauza by se mohla týkat klidně Romana Janouška, Pavla Béma, Ivo Rittiga. Nebo i příslušníků policie,“ popisuje Petr Soukenka.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: ves , šše
Spustit audio