Petr Nováček, komentátor Radiožurnálu

Stejně jako před týdnem touto dobou jsme necelých čtyřiadvacet hodin před otevřením volebních místností, tentokrát ovšem jen v obvodech, kde se volí do třetiny horní komory českého parlamentu. V uplynulých sedmi dnech se na politickém bojišti stalo mnoho věcí, která zaslouží komentář a které také budou předurčovat politický vývoj v dalších měsících neli letech a které možná také předurčí, jak silnou vládu bude Česko mít. O tom všem více v příštích Dvaceti minutách, u jejich poslechu vás zdraví a dobrý podvečer přeje Martin Veselovský. A jak už bylo řečeno opět jako před týdnem touto dobou je dnes mým hostem komentátor Radiožurnálu Petr Nováček. Petře, dobrý večer.

Petr NOVÁČEK, komentátor ČRo1 Radiožurnál:
Tady a teď živě z Prahy zdraví Petr Nováček.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jsem se tě minulý týden na úvod našeho rozhovoru ptal, jak důležité jsou ty nadcházející volby, dnes tu otázku v podstatě budu opakovat. Může druhé kolo voleb do třetiny Senátu nějak změnit českou politickou mapu?

Petr NOVÁČEK, komentátor ČRo1 Radiožurnál:
No, českou politickou mapu podle mého soudu zásadně nezmění. Může jí jenom do jisté míry, abych tak řekl, vyretušovat. Posluchači mají možná některé ty základní počty v hlavě a já bych se jim chtěl, pokud možno, vyhnout. Ale to obecné je známé. Vědí, že dosud v této době má většinu Senátu počtem jednačtyřiceti mandátů Občanská demokratická strana. To je velmi důležité z toho důvodu, že když nastanou nějaké komplikace při projednávání zákonů v Poslanecké sněmovně, je možné této prosté ale většiny Senátu použít k tomu, aby se ten legislativní proces dal zdržet, pozastavit, aby se ten zákon dal doplnit, nebo aby se ta procedura dala jinak zkomplikovat. Při křehkém poměru sil v Poslanecké sněmovně, kde se koaliční vláda občas ocitá v úzkých, to je důležité. Na druhé straně občanští demokraté jsou v parlamentu ve vládě v koalici, a protože ta koalice se netýká samozřejmě jen vlády a Poslanecké sněmovny, platí i pro Senát, jinými slovy kdyby něco z těch devíti křesel, o něž běží, aby si udrželi tu svoji těsnou většinu v Senátu ztratili, mohou za ně zaskočit jejich partneři, v tomto případě lidovci, anebo případně někteří nezávislý. Ale to jsou všechno dalekosáhlé spekulace. Že by došlo k zásadnímu převratu poměru sil, se nepředpokládá, Senát je od počátku, co existuje u nás tradičně spíš mírně doprava než neopak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, teď to zaměření ten fokus o něco rozšiřme na celou politickou českou scénu. Dejme vedle sebe vítězství sociálních demokratů v krajských volbách, včerejší sněmovní, řekněme, gejzír napadání a urážek při hlasování, o vyslovení nedůvěry vládě a pak také prohlášení předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, že jeho strana rozhodně odmítá krajské koalice s občanskými demokraty. Znamená to, že je mezi nejsilnější levicovou a nejsilnější pravicovou stranou po těchto volbách definitně vykopán nějaký příkop, který prostě nepůjde zasypat?

Petr NOVÁČEK, komentátor ČRo1 Radiožurnál:
No, ten příkop hluboký je. Hluboký je od předvolební kampaně v roce 2006, kdy si obě ty největší politické strany velmi nevybíravě, vzájemně šly po krku, ten příkop se nepodařilo po těch posledních "velkých" volbách v tom šestém roce zasypat, a to v okamžiku, kdy Jiří Paroubek vlastně definitivně seznal, že nebude členem se svojí stranou členem té nové vlády, což se stalo, což se vlastně stalo 13. prosince, když výkonná rada ODS vlastně zakázala Topolánkovi pokračovat v jednání o koalici se sociálními demokraty a lidovci. Od té doby ty příkopy trvají, s ohledem na celkovou situaci vyostřovanou takovými záležitostmi, jako byla mnohaměsíční kauza vicepremiéra Jiřího Čunka a podobnými záležitostmi se udržují jaksi, jaksi ty spory v chodu. Navzdory tomu si myslím, že určitá elementární politická moudrost, o níž nepochybuji, že je na straně jak ODS, tak sociální demokracie velí, že když příští volby do Poslanecké sněmovny dopadnou víceméně pro obě strany nerozhodným výsledkem, anebo žádná z nich nebude mít vhodného koaličního partnera, aby dal dohromady spolehlivou většinu, že může dojít u nás k velké koalici ODS a sociální demokracie a k pragmatické spolupráci. Nepůjde o programovou blízkost, ale také koalice existují a protože mívají v takovém případě výraznou většinu, dokáží toho často v posledku víc než křehké mnohačlenné koalice, které se obtížně domlouvají.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu asi bychom zdlouhavě mluvit i o nevýhodách těchto velkých koalic...

Petr NOVÁČEK, komentátor ČRo1 Radiožurnál:
Samozřejmě, viz rakouský model.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Anebo počátek toho desetiletí, takzvaná nepřiznaná velká koalice tedy opoziční smlouva.

Petr NOVÁČEK, komentátor ČRo1 Radiožurnál:
No, ale to je právě to, co já bych, Martine, jestli dovolíš, jako rád zdůraznil. Právě marasmus, já se bojím toho slova opoziční smlouvy, spočíval v tom, že to byla nepřiznaná velká koalice, že to bylo něco neuvěřitelného, když strana, která skončila druhá ve volbách ODS, dala vlastně sociální demokracii bianko šek na čtyři roky, vy si budete vládnout, za to nám dáte určité posty ve sněmovně, oni říkali kontrolní funkce, ale posléze si rozdělili místa v dozorčích, ve správních radách podniků ze státní účastí a začal se tady vytvářet podivný, prohlubovat podivný propletenec mezi politikou, mocí ekonomickou a možná i mocí jinou. Když by to byla veřejná koalice kontrolovatelná, kde by ty vztahy byly zřejmější, tak to možná nebude ideální, ale bude to něco úplně jiného než opoziční smlouva.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Není vyloučeno, že...

Petr NOVÁČEK, komentátor ČRo1 Radiožurnál:
Takzvaná opoziční smlouva, prosím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Není vyloučeno, že to všechno uvidíme právě po příštích sněmovních volbách.

Petr NOVÁČEK, komentátor ČRo1 Radiožurnál:
Není, není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom připomenu, že hostem těchto Dvaceti minut Radiožurnálu je komentátor Českého rozhlasu 1 Petr Nováček. Ty si, Petře, také minulý týden ve Dvaceti minutách mluvil o takzvané teorii louskáčku, kdy je vláda přitlačena ze strany opozice nejen tlakem té přirozené o pozice v parlamentu, ale poté, co vyhraje například tak, jak se teď stalo sociální demokracii, krajské volby a díky zákonodárné iniciativě právě krajů může být přitlačena i z té druhé strany, možná tak řečeno zespoda. Je možné, že opravdu sociální demokraté, a pokud ano, tak jak využijí právě této možnosti?

Petr NOVÁČEK, komentátor ČRo1 Radiožurnál:
Tak, nedá se to vůbec vyloučit, krajská zastupitelstva mají poměrně značné kompetence, spravují například silniční dopravní síť ve svém kraji, kromě jako známo silnic nejvyšší třídy, mají ve své péči zdravotnická zařízení, s výjimkou fakultních nemocnic, mají dalekosáhlé možnosti, pokud jde o to zasahovat do školských a podobných zařízení. Protékají jim, abych tak řekl, rukama miliardy korun, s nimiž nějakým způsobem nakládají a navíc disponují, na to si narážel, takzvanou zákonodárnou iniciativou. V minulosti ji tolik nevyužívali, mimochodem, ten poslední pokus byl velmi rozpačitý a taky na něj teď byl ohlas. To se totiž jižní Morava, jihomoravské zastupitelstvo krajské rozhodlo podat zákonodárnou iniciativu, na jejíž základě by se mohla konat krajská referenda v Jihomoravském kraji, ale dosluhující hejtman Juránek tuto zákonodárnou iniciativu podanou do Poslanecké sněmovny z důvodu, které nejsou obecně známy, stáhla. Chci tím říci, že pokud je dneska situace taková po volbách, že většina těch venkovských krajů, neli všechny, bude mít v čele krajské "vlády", tedy rady s rozhodujícím hlasem sociální demokracie, tak pak si lze představit určitou koordinaci postupu krajských zastupitelstev a rad, a to, že budou podávat určité zákonodární iniciativy, jinými slovy, návrh zákonů do Poslanecké sněmovny, jimiž mohou jaksi působit v jiných směrech, než kam směruje Topolánkova vláda. Topolánkově vládě to může komplikovat život, působit tyto určité nepříjemnosti a v každém případě to může plodit určité napětí mezi tou "pravou", tím vládním centrem a mezi těmi kraji.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu můj kolega, komentátor Českého rozhlasu 1 Petr Nováček. Zejména místopředsedové české vlády mluví po té sobotní porážce o tom, že budou zpytovat své duše, budou se oddávat sebereflexi, že budou přenastavovat priority vlády a prostě tak nějak se ohlédnou zpátky, aby se poučily z toho, co se zejména v sobotu stalo. Ptám se tě, Petře, jestli dojde i na personální změny ve vládě, podle tvého názoru a teď jenom připomínám tu poslední zprávu, kterou možná i někteří posluchači zaznamenali, že Mirek Topolánek, předseda české vlády, nabídl místopředsedovi ODS a středočeskému hejtmanovi ještě stále zatím Petru Bendlovi, křeslo ve vládě a ten ho odmítl,Petře?

Petr NOVÁČEK, komentátor ČRo1 Radiožurnál:
To je mimochodem od Topolánka velmi chytrý tah, protože Petr Bendl se stal velkým spojencem Pavla Béma, a to je protagonista toho proudu v ODS, který se nejspíš postaví Mirku Topolánkovi na prosincovém kongresu ODS a budě někdo z toho proudu asi, asi Pavel Bém bude proti němu kandidovat na funkci předsedy, že tu nabídku ne dosluhující středočeský hejtman nepřijal, se nedivím, nejen proto, že anonymní těm by si vlastně, abych tak řekl, nechal svázat ruce právě před tím kongresem, ale teď k té tvé původní otázce, pokusím se na ni odpovědět. Ta věc je, se má tak, že změny ve vládě budou. Pokud je mi známo, byli to lidovci, kteří chtějí o této záležitosti jednat bezprostředně po krajských volbách, ale má snad existovat určitá dohoda mezi předsedy koaličních stran, že se počká na výsledek druhého kola voleb do Senátu a pak se uskuteční příslušná jednání na toto téma. Chtěl bych zdůraznit, že podle koaliční smlouvy, která je, pravda, politickou deklarací, ale na jejích zásadách funguje současná vláda, je to tak, že premiér, ne z hlediska ústavního, tam má volné ruce, ale fakticky musí pro každou výměnu ve vládě získat souhlas předsedy příslušné koaliční strany. To znamená, že to nebude tak, že by Mirek Topolánek někoho vyměnil, aniž by s tím nesouhlasil Jiří Čunek a Martin...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Nebude to tedy výměna silou ale po vzájemné dohodě?

Petr NOVÁČEK, komentátor ČRo1 Radiožurnál:
Ano, ano. Je to tak. To, že, tuším, včera pro změny ve vládě plédoval například právě předseda lidovců Čunek, nějak nepřekvapuje, protože právě proto, jak jsem se teď zmínil o té koaliční smlouvě, on má své zkušenosti s tlakem, jemuž byl vystaven loni, aby odstoupil a z vlády odešel a dobře ví, že by to musel být on sám, který by Mirkovi Topolánkovi dal souhlas k tomu, aby byl z vlády odvolán. Jinými slovy, jeho se týkat nebude, mohl to klidně navrhnout. Ale na druhé straně chci říct, že se nebude týkat ani samozřejmě Martina Bursíka, bude se to týkat někoho jiného, o určitých jménech se uvažuje a rozhodně nepůjde jen o ministra zdravotnictví Julínka, který je často jaksi v této souvislosti napřetřes dáván, protože část ODS a potažmo i koaliční partneři v jeho zdravotnických reformách vidí jednu z hlavních příčin volebního neúspěchu v krajských volbách.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Které jsou ty další články v české vládě podle tebe, Petře?

Petr NOVÁČEK, komentátor ČRo1 Radiožurnál:
Další články...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Slabší.

Petr NOVÁČEK, komentátor ČRo1 Radiožurnál:
Slabší, no, já bych tady opravdu nechtěl spekulovat, ale chtěl bych vyjádřit názor, že určitě, protože to je koaliční věc, to bude reciproční, to znamená odejdeli jeden z ODS, odejde jeden ze Strany zelených a jeden o lidovců ministr. Podívejte se, jsou prostě obtížné resorty, co já vím, ať je mi prominuto, třeba ministerstva obrany, předsedové stran mají někoho ve svém okolí raději a někoho méně raději. Jsou někteří ministři, o nichž se říká, že se ve svých resortech příliš nezabydleli, to se říkává třeba o Petru Gandalovičovi, což je člověk odborník na mezinárodní vztahy, ale jaksi k ministerstvu zemědělství přišel jak slepý k houslím. Když jsou posuzovány ministři za Stranu zelených, tak se někdy předhazuje ministryně Stehlíkové, že je ta nejméně výrazná osobnost reprezentující Stranu zelených ve vládě. Ale to jsou všecko jenom dohady. Určitě nedojde na nějaké velké rošády, zásadní změny, protože na ty koalice nemá sílu. Určitě nedojde na změnu poměru sil ve vládě, kdy jak známo osm křesel patří ODS a po čtyřech tam mají zelení a lidovci. Určitě nedojde na to, že by se sloučila nějaká ministerstva jako třeba pro místní rozvoj a zemědělství, ministerstvo venkova, o čemž mluvil u Josef Lux, protože lidovci by měli eminentní zájem o takové ministerstvo, protože k tomu je třeba změny kompetenčního zákona a je to tak dalekosáhlá záležitost i co se politických dohod týče, že si ji může před sebou vytyčit jako úkol až po příštích volbách příští vláda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím pro Dvaceti minut Radiožurnálu komentátor Radiožurnálu Petr Nováček. Pojďme, Petře, ještě k jedné události, která proběhla předevčírem na mýtinku před druhým kolem senátních voleb, mítinku kandidátů občanských demokratů na Staroměstském náměstí, se objevili prezident republiky a čestný předseda ODS Václav Klaus, spolu s ním tam byl i první místopředsedy strany Pavel Bém, byl tam také už zmiňovaný Petr Bendl, místopředseda strany, a také se účastnil ještě stále severomoravský hejtman Tošenovský. Kdybych odcitoval názor politologa Jiřího Pehe, tak bych citoval toto. Tato sestava podle něho je interpretací tvrdého jádra formujícího se vnitrostranického centra pučistů, kteří budou pracovat na odstranění Mirka Topolánka. Tak se ptám, jestli i ty, Petře, bys tu situaci a tuto sestavu, která se zjevila na Staroměstském náměstí, takto ohodnotil?

Petr NOVÁČEK, komentátor ČRo1 Radiožurnál:
Já si dobře pamatuju na dobu kolem ostravského kongresu ODS, to je nějakých pět, šest let, kdy, já nevím, už tehdy vystoupil Evžen Tošenovský, o kterém se už tehdy hovořilo jako o muži, který patřil do vedení ODS. Musím se přiznat, že tento velmi sympatický člověk. Mně trochu zklamal, protože pokud šlo o globálně politická témata, pojednali ve svém vystoupení způsobem, který jaksi neodpovídal mým očekáváním. Rozhodně tehdy neplatilo, že by Evžen Tošenovský patřil k nějakému jaksi tomu festovnímu jádru ODS v tom smyslu, že byl například nekritickým stoupencem Václava Klause, a to neříkám náhodou. Václav Klaus jako čestný předseda je stále velkou autoritou v ODS i pro významnou část jejich voličů, a ti, kteří dnes v Topolánkově straně proti předsedovi této strany vystupují a nejspíš se s ním chystají svést rozhodující souboj na stranickém kongresu, se za časté ohánějí právě autoritou prezidenta Václava Klause. Do jaké míry tam to spojení existuje, zdali jde jenom o názorové sympatie nebo o něco ví, je těžko říci. Ale pokud Jiří Pehe píše to, co píše, tak by to znamenalo, že právě výsledek krajských voleb, určitá ztráta postavení a tak dále, by působila na Evžena Tošenovského až do té míry, že by se vlastně v té ODS posunul někam, kde nikdy nebyl. Pokud jde o hejtmana středočeského, dosluhujícího Petra Bendla a pokud jde o Pavla Béma, jejich vztahy v minulosti nebývaly právě ideální, ale v určité době se dohodli a právě díky tomu se stal Pavel Bém prvním místopředsedou ODS, protože bývaly doby, kdy Středočeši a Pražané, pokud jde organizace ODS krajské, obtížně hledali společného jmenovatele. Protože Pavel Bém v poslední době se nijak netají názorem, že v čele ODS je třeba udělat změnu, a vůbec celou tu stranu orientovat jinak, tak je logické, že po jeho boku stanul Petr Bendl, pro něhož se teď hodně změní, přestaneli být hejtmanem, a no, a že tam stanou i někteří úspěšní, nicméně krajskými volbami odstavení krajští hejtmani. Ty chtěl mimochodem svého času Mirek Topolánek jasně získat na svou stranu, chtěl z nich udělat jakýsi širší poradní orgán, ale na to nakonec nedošlo. Možná, že se mu to teď vymstí tím, že oni mu přejdou na druhou stran oné pomyslné vnitrostranické barikády.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dlužno podotknout, že se nás téměř vzápětí čeká druhé kolo senátních voleb do třetiny horní komory Parlamentu České republiky a po proběhnutí tohoto kola rozhodně budeme vědět více o nasměrování české politické scény. Mým hostem ve Dvaceti minutách byl Petr Nováček, můj kolega komentátor Radiožurnálu. Petře, díky za tvůj čas. Na shledanou.

Petr NOVÁČEK, komentátor ČRo1 Radiožurnál:
Já děkuji za pozvání. Přeji hezký večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. I já vám přeji příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio