Peníze z okna ven

Když člověk zbůhdarma vyhodí takříkajíc „z okna“ peníze, zamrzí to… Když jde o částku přesahující 300 miliónů eur, je z toho zpravodajské téma jako hrom. Zvlášť, jestliže šlo o peníze daňových poplatníků. Právě to se před nedávnem přihodilo v sousedním Německu.

Celá Evropa, ne-li celý svět, si už dlouhá léta myslí, že Němci jsou vzorem přesnosti a pečlivosti. Přiznám se, že nemám tyhle paušální soudy rád. Moc se mi nezamlouvá, když ze mě někdo dělá příslušníka národa Švejků a podobně. Poslat 300 miliónů eur do banky, o jejímž hrozícím krachu možná z nahlas puštěných zpráv slyšela i moje tříletá dcera, mi ale připadá typicky neněmecké…

Asi ten příběh už znáte ze sdělovacích prostředků. Státní rozvojová banka KfW poslala na účet Lehman Brothers v den jejich krachu 300 miliónů eur – v podstatě jako dárek na rozloučenou. Teď se ale ukazuje, že celková škoda bude mnohem vyšší a přesáhne zřejmě půl miliardy eur. Tak zvaní experti z banky KfW přitom uspořádali krizové zasedání, na kterém řešili, jak ve vztahu ke „smrtelně zraněné“ americké investiční bance postupovat. Jen potom někdo jaksi zapomněl tuto neuvěřitelnou, ve své podstatě „charitativní“ transakci stornovat.

KfW musela v posledních hodinách na svůj účet strpět leckteré ústrky a legrácky. Vtipálci z branže ji překřtili na „kreditní ústav pro ztrátu hodnoty“ nebo jednoduše DDB – Deutschlands dümmste Bank, Nejhloupější německá banka. Nezůstalo ale jen u vtípků. Kvůli nevídanému přehmatu přišli o práci dva členové představenstva banky a jeden vedoucí oddělení. „Jinak se ale můžeme jen divit a kromě toho ještě zuřit,“ napsal lakonicky list Financial Times Deutschland.

Ptáte se možná, proč mě příšerná minela banky KfW tak nadzvedla? Snad to pochopíte, až vám prozradím, že platím daně v Německu, a tak jsem pár eur poslal Lehman Brothers nedobrovolně taky já…

Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín

autor: Jiří Hošek
Spustit audio