Peníze by měly jít do škol, nikoliv na úřad školského ombudsmana, míní Václav Klaus mladší

Nástup prvňáčka do školy rodiče přišel na čtyři tisíce korun. Není to příliš? „Školy rodiče zatěžují, máme bezplatné školství, takže není nutné dávat ani korunu,“ míní expert ODS pro oblast školství Václav Klaus mladší, který bude na státní škole učit matematiku. Je pro zavedení povinné maturity z matematiky? A jak se dívá na úřad školského ombudsmana?

„Máme asi dva milióny žáků a studentů, nevím, kolik z nich se navzájem šikanují, asi nějaké procento to bude, a nějaký pán to vyřeší?“ podotýká s tím, že peníze by měly jít do konkrétních škol, nikoliv na úřady, jako je školský ombudsman. „Složitost školského systému je neuvěřitelná a systém by se měl zjednodušit,“ dodává.

Čtěte také

Idea ministra školství Marcela Chládka je, že by každý prvňáček v budoucnu dostal na začátku škoního roku tablet. „Výborné byl to bylo zejména pro výrobce tabletů. Až se to zrealizuje, tak tablety budou zastaralé, technologie budou někde jinde. Jsou to takové populistické výkřiky,“ míní.

Matematika se učí od první třídy a k základnímu vzdělání je nutná, proto souhlasí se zavedením povinné maturity z tohoto předmětu. „Existuje stále skvělých učitelů, kteří matematiku učí dobře a žáci ji mají rádi,“ podotýká.

Václav Klaus mladší souhlasí se zavedením povinné maturity z matematiky

A jaký vidí rozdíl mezi státními a soukromými školami? „Doporučil bych rodičům, aby se šli do školy podívat, každý má jiné preference. Dělil bych školy na dobré a špatné, nikoli na státní a soukromé,“ upozorňuje

Potřebujeme školského ombudsmana? Mají muslimské studentky právo zahalovat krk a vlasy ve školách? A jak se změnila za poslední léta ODS? Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu se ptala moderátorka Helena Šulcová.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio