Peníze jen těm, kteří skutečně začnou točit. Naláká novela zákona filmaře?

Senát bude schvalovat nová pravidla filmových pobídek. Ty mají do Česka nalákat další zahraniční filmaře. Novela zákona už před měsícem zdárně prošla sněmovnou. A jaké jsou její další šance?

Pokud novela zákona o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie projde i horní komorou Parlamentu, v zásadě se nic nezmění. Celý systém ale zjednoduší a zprůhlední. Dnes filmaři dostávají peníze jednou za rok.

Všechny filmové produkce, ať jsou jejich projekty jisté nebo v jednání, žádají o státní podporu. Pokud peníze dostanou, ale jejich projekt zahraniční producent zruší, musí podporu složitě vracet. Novela by podle producentky Kristiny Hejdukové ze společnosti Siréna film měla celý systém zefektivnit.

„Bude tam jedna důležitá podmínka, že nebudeme moci žádat dříve, než tři měsíce před prvním natáčecím dnem, čímž odpadnou všechny projekty, které jsou na půl potvrzené, a v systému zůstanou pouze projekty, které jdou do realizace,“ vysvětluje.

Po zlatých devadesátých letech skončila podpora filmařů v roce 2004. Objem celého průmyslu se propadl ze šesti miliard korun na 800 milionů. Filmaři odcházeli utrácet dál na východ – do Maďarska nebo Rumunska.

Čtěte také

Teprve rok 2011 a systém filmových pobídek je začal opět vracet do České republiky. V současnosti se odhaduje, že v Čechách utratí kolem pěti miliard. Nově by se taky osm set milionů korun státní podpory nemělo vázat na rozpočet.

Měly by být k dispozici automaticky každý rok s tím, že nevyčerpané prostředky se převedou do dalšího roku. Právě to na novele oceňuje Senátor za ODS Jiří Oberfalzer, který je zároveň i zpravodajem k tomuto zákonu v horní Sněmovně.

„Jde o větší flexibilitu nakládání s fondy, převedení prostředků do dispozičních zdrojů fondu, což znamená, že nebudou podléhat rozpočtovým pravidlům – bude možné převádět do dalšího roku,“ říká.

autoři: jch , Radek Kříž
Spustit audio