Pavel Rychetský: Československo mělo jako první na světě Ústavní soud

9. červenec 2017

Připomínáme si 25 let od prvního zasedání Ústavního soudu. Tehdy šlo ještě o soud federální. Proč mělo Československo první ústavní soud na světě vysvětluje politik, právník a předseda Ústavního soudu České republiky Pavel Rychetský.

První ústavní soud na světě byl ten Československý ještě za první republiky. O prvenství se dělíme s Rakušany, oba státy ho založily v roce 1920. „Rakušané měli ústavní zákon o 3 týdny později než my,“ upřesňuje naše prvenství Rychetský.

Nikde jinde na světě ani v Evropě ústavní soud s tímto názvem neexistoval, ostatní vznikly až po druhé světové válce. Základní rozdíl je podle Rychetského v tom, že původní myšlenka omezovala kompetenci ústavního soudu pouze na posuzování ústavnosti předpisů nižší právní síly, než má ústava.


Každý subjekt se může obrátit na ústavní soud, když se domnívá, že rozhodnutím jakéhokoli orgánu veřejné moci jsou porušena jeho ústavní práva. A tak Ústavní soud otevřel svou náruč.Pavel Rychetský

„Zkušenost druhé světové války, holokaustu a hrůz, toho, že se zhroutil hodnotový systém na kterém naše civilizace stála, se promítla do zřízení ústavního soudu Německa v roce 1949. Dostal jednu kompetenci, která je zajímavá, říkáme tomu individuální ústavní stížnost,“ popisuje Rychetský.

Vývoj pokračoval, dnes máme dokonce i Evropský soud pro lidská práva. Neúspěšní stěžovatelé u našeho soudu mají možnost jít i do Štrasburku.

Náš národní Ústavní soud může zrušit všechna napadená rozhodnutí a vrátit je příslušným soudům, aby ho znovu rozhodly. Evropský soud pro lidská práva nemůže zrušit žádnému národnímu soudu jeho rozsudek. Ale může říct: „Země porušila práva chráněná evropskou úmluvou a musí poškozeného odškodnit.“

autor: pst
Spustit audio