Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM

Vlastně rozporuplný výsledek krajských a senátních voleb potkal Komunistickou stranu Čech a Moravy. Jednají sice téměř ve všech krajích o postech v krajských radách, ale zároveň jim voliči před druhým kolem senátních voleb celkem jasně řekli, že komunistické senátory nechtějí. Navíc počet jejich voličů za posledních dvanáct let stále mírně klesá. Mají tedy čeští komunisté plán na zastavení tohoto trendu? A jak si vlastně představují socialismus jednadvacátého století. Vítejte u Dvaceti minut Radiožurnálu. Dobré odpoledne. Dnes je mým hostem předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Dobré odpoledne.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Dobré odpoledne vám i posluchačům Radiožurnálu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Abych to, pane poslanče, sumarizoval. Tak v krajských volbách jste za posledních dvanáct let nedosáhli počtu voličů z roku 2000, kdy kraje vznikly, ve sněmovních, jejich počet, tedy vašich voličů také stále klesá a v obecních volbách je to to samé. Tak se ptám, jaký máte plán na zastavení tohoto trendu?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Tak, ten trend není jenom u nás. Ten trend je obecný. Nejsme sami, který mají, kteří mají postupný pokles, pozvolný pokles počtu voličů. Když vezmu zase tyto poslední krajské volby, tak tam jsme byli jediní, kteří oproti minulým krajským volbám spíše posílili sto tisíc voličů navíc, zhruba, to přece není úplně málo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Máte představu, komu jste je vzali?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
To není o představě, to je o celkové situaci a musím říci, že většinu té kampaně za nás udělala skutečně minulá a současná vláda, strany vládní koalice, to jakým způsobem se vede politika, tedy vládní politika v České republice. Čili jsou to dílem lidé, kteří už mají dost toho, co je dosud, co ta vláda s nimi provádí. Dělí se o to, ale i noví voliči, mladí voliči. My to vidíme třeba i na tom, že v posledním zhruba roce a půl, dvou letech, k nám přecejen více přicházejí i mladí lidé a to i jako členové strany.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pochopil jsem to správně, že vás tedy ten trend nějak neznepokojuje. Prostě tak to je, všem ubývají voliči, tak ...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Ne, to ne, to tak není. Je to objektivní realita a já sice proti ní můžu protestovat, ale to je tak všechno, co s ní můžu udělat. Prostě volební účast obecně klesá, klesá počet voličů všem. My samozřejmě děláme všechno pro to, aby se to nestalo. Jak z toho programového hlediska, tak i řekněme tou osobní prací v terénu, protože jak poslanci a poslankyně, senátoři a senátorky, tedy senátor, senátorka, ale i krajští, městští a obecní zastupitelé, kteří jsou za KSČM zvoleni, tak se zpravidla neflákají. Naopak prostě pracují pro lidi, mají ty postoje a ta stanoviska jasná, zřetelná a to je i jeden z faktorů, který nás v současné době spíše posílil.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem, máte, pane poslanče Kováčiku, představu, kolik by jste nakonec, po těch jednáních v krajích mohl mít hejtmanů?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já vám neřeknu představu, protože představa je jedna věc. Každý máme jiné představy. Někteří členové, nebo funkcionáři mají představu, že všude a že jsou hranice, pod které nelze jít. Někteří představitelé a k nim patřím spíše já, mají představu takovou, že prostě nejde o počet, nejde dokonce ani o to, jaké posty tam budou, jestli budeme mít zástupce hejtmana, jestli budeme v radě, jestli budeme mít výbory, ale jde o to, abychom se shodli s ostatními účastníky té koalice ve dvou věcech. Zaprvé na programu, čili aby ty naše programová východiska byla nejen brána v úvahu, ale také měla šanci realizace a za druhé, aby nedošlo k situaci, kdy dosavadní dobrá pověst KSČM jako strany bez korupce nebyla poškozena.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Mimochodem, zkuste mi, prosím, pane poslanče, vysvětlit, jak to, že vy sami o sobě mluvíte jako o straně s dobrou pověstí, řekněme neušpiněnou korupcí a stále je vaším místopředsedou Jiří Dolejš, teď za vás kandidoval do Senátu a to je člověk, který před třemi lety velice příznivě kývl na tu provokativní nabídku MF Dnes zaplatit milion korun za to, že komunističtí zákonodárci nějak ovlivní loterijní zákon.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Rozhodnutí soudu je to jasné, to ho očistilo, ale to beru jakoby základ, to podstatnější je, že dnes už třetím, respektive čtvrtém procesu jaksi konfrontace se realitou sněmovní volby, hlasování stranických orgánů, teď myslím, zejména sjezdu, a konec konců tadyhle ty poslední senátní volby, kdy vlastně Jiří Dolejš jakoby narušil tu hegemonii pravice v Praze, že občané to vnímají tak, že to je věc, která patří minulosti a která, se kterou není KSČM nějak spojena, že by se obávali, že by v budoucnu se něco podobného mohlo opakovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, vy říkáte, že narušil hegemonii ODS v Praze. On v druhém kole nezvítězil.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
On zvítězil velmi, bych řekl, překvapivě z hlediska lokalizace, tedy v pražském prostředí. V prvním kole zvítězil s přehledem v pražském prostředí. To si myslím, že mnohé šokovalo a rozumím tomu, že v druhém kole se tak jako minule a předminule a přepředminule a kdykoliv předtím spikli, domluvili, dohodli všichni proti KSČM. Sám jsem si to zažil v roce 2000, když jsem kandidoval a také jsem byl v druhém kole s velmi příznivým výsledkem. A to druhé kolo potom bylo jednoznačně referendum proti KSČM.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, referendum, nebo spiknutí, pane poslanče?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
No, tak může být i referendum může být i výsledkem spiknutí, dohody, intriky, to nevylučuji, ale tady tohle je přece veřejný volební proces, demokratický volební proces. No a to oslovení, to postrašení tím, že proboha v té Praze modré najednou hrozí, že nám kousek narudne, to přece ty lidi muselo vyděsit a ti, kteří v prvním kole znechuceni z vládní politiky, voliči pravice tedy, nepřišli k těm volbám, protože si mysleli, možná že to samo nějak půjde, dyť Praha je modrá, tak se vyděsili a v tom druhém kole přišli.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dobře. Jestli jsem to správně pochopil, tak případ současného místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše je v podstatě pro vaší politickou stranu uzavřen, on je čistý, je to mimo jiné potvrzeno i několikerými volbami z vašeho pohledu.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Je to potvrzeno několikerým veřejným rozhodnutím ve volbách, ať už uvnitř strany, nejvyšším orgánem strany, tedy sjezdem a i ještě jakoby silnější potvrzení toho očištění je opakovaně volbami ať už do sněmovny, nebo do Senátu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pojďme se, prosím, pane poslanče Kováčiku, vrátit ještě jednou k výsledkům krajských voleb, respektive k tomu, jak probíhají na krajských úrovních jednání o jednotlivých koalicích. Minimálně z mého pohledu to vypadá, pro nejnadějněji v Ústeckém kraji. Tam váš lídr Oldřich Bubeníček se pokoušel vyjednat koalici, řekněme trojkoalici se Severočechy.cz, potom se sociálními demokraty a vy tedy jako třetí člen. Podle dostupných informací to zatím vypadá, že to skončí u koalice se sociálními demokraty. Myslíte si, že tam je šance a prvního komunistického hejtmana?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já jsem v té první reakci po volbách řekl, že prostě je obvyklým zvykem, že pokud to jen trochu jde, tak hejtman patří vítězi volem. A v Ústeckém kraji, ať se to komu líbí, nebo nelíbí, KSČM ty volby vyhrála a docela silně a teď ponechme stranou důvody a myslím si, že je přirozené, že KSČM také vyjednává o postu hejtmana.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak se díváte na to, že by jedna z vašich stranických krajských organizací měla uzavřít koaliční smlouvu se sociálně demokratickou krajskou organizací, která je vedena lidmi, kteří se tak, či onak podíleli na tom, co teď v Ústeckém kraji panuje. To znamená na systému, kdy policisté chodí na ROP Severozápad v podstatě, promiňte mi ten termín, obden pro listiny, či lidi. A zadržují je, pak jsou obviňováni a tak dále. A vůbec, Ústecký kraj je, řekněme, synonymem pro korupční prostředí.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Rozumím té otázce. Ta odpověď je poměrně jednoduchá právě proto jsme v tom Ústeckém kraji zvítězili my. Druhá část té odpovědi ano, ale pokud, aspoň já mám informace, tak ti lidé z prostředí sociální demokracie, který maj, nebo u kterých jsou nějaké takovéto pochybnosti, tak prostě by v těch rozhodujících orgánech kraje být neměli. Alespoň tak je se sociální demokracií jednáno a jsem přesvědčen o tom, že se to také tak vyjedná a jako lidé volili komunisty v Ústeckém kraji v tak velkém jaksi množství s takovým výsledkem, mimo jiné v naději, že i tyto praktiky se změní. To je v tom smyslu, co jsem já kdysi říkal, jako jaký heslo pohlídáme vám demokracii i to sociální. Tak, tady to bude realizace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu Komunistické strany Čech a Moravy je dnes jejich hostem. Já jsem, pane předsedo, v průběhu politických debat před krajskými volbami slyšel v podstatě od téměř všech lídrů ODS v krajích a od téměř všech lídrů TOP 09, že s vámi, tedy komunisty, spolupracovat nebudou, protože nejsete demokratická politická strana. Myslíte si, že se to někdy změní?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Je to klišé, které je používáno, ono možná ještě dlouho bude ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, možná funguje, zatím jsem neviděl spolupráci ODS a komunistů otevřenou.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Zafungovalo to teď třeba v tom druhém kole, jako hrozba určitá. Asi potřebují naši protivníci udržovat občanstvo voličstvo v určitém napětí, ale naše jak vnitřní principy, stanovy, zákonitosti, to čím se řídíme, program, jsou veskrze stoprocentně demokratické naše vnitřní mechanismy fungují stoprocentně demokraticky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak proč to říkají?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Čili ta, já říkám, je to pouze klišé. A myslím si, že i to, co děláme navenek, ať už v zastupitelstvech, ať už ve sněmovně, tak velmi přísně si hlídáme, aby naše postupy byly demokratické. Myslím si, že říkat o nás, že jsme nedemokratickou stranou, když by jsme se podívali do některých praktik v jiných stranách, tak ty jsou daleko méně demokratické. Já to řeknu na příkladu. Prostě krajské volby skončily a jedním z demokratických principů je princip subsidiarity čili věci se mají řešit tam, kde vznikají. Takže naši zástupci v krajích dostali naprosto volnou ruku v tom, jakým způsobem budou vyjednávat vedení jim do toho, jak se říká, nežvaní, nekecá, nepoučuje je, nevede je v tomto směru, protože prostě oni sami nejlépe vědí, jakým způsobem se lze dohodnout a co je možno dosáhnout. Je tam ta místní znalost, osobní znalost a myslím si, že to je velmi demokratický postup, byť se nám někdy může líbit, že je to slabší, ten výsledek konečný, že třeba nedosáhneme toho, že bychom byli někde zastoupeni více nebo méně, ale myslíme si, že rozhodující je, aby to všechno se dělalo tak, že ty demokratické principy jsou dodrženy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
A ten výsledek, výsledek bude takový, jaké schopnosti tam jsou, nebo jaké možnosti tam jsou a také jaké jsou schopnosti a možnosti těch kolegů a protivníků.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu ani sociální demokraté, když tedy jaksi odstoupíme od té krajské, více praktické než ideologické úrovně na vyšší celostátní, tak ani sociální demokraté se do spolupráce s vámi nějak nehrnou, stále platí ten jejich vnitrostranický zákaz o spolupráci s komunisty na nejvyšší úrovní. Když to sečtu a podívám se na strany, které se dostávají do Poslanecké sněmovny, tak váš koaliční potenciál je stále nulový. Hodláte to nějak zvýšit?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
My jsme osvědčili právě v tom předchozím volebním období v krajích, že řečí o koaličním potenciálu jsou zase pouhým klišé, protože minimálně ve dvou krajích jsme se zúčastnili na krajské vládě a nemyslím si, že by to bylo úplně špatně. To znamená, ten koaliční potenciál je spíše odvislý o tom, jakou bude mít KSČM po parlamentních volbách sílu, jací tam budou zástupci, jaké budou konkrétní programové body, se kterými do těch voleb půjdeme a také jaké budou možnosti a šance sestavit tu vládu jinak, než s námi a promiňte to, co teď je často, že každý den slyším nějakou otázku buď na sociálního demokrata, nebo na nás, jestli ano nebo ne spolu. Mě to připadá jako otázka zeptat se, jaké počasí bude příští rok patnáctého srpna. No, tak víme, že bude léto, ale nevíme, jestli bude osm stupňů, nebo osmadvacet stupňů. A to je ta otázka na tom, jestli budeme nebo nebudeme spolupracovat, je otázka na to, jaká bude teplota.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tomu rozumím, pane poslanče. Mě spíš zajímá to, jestli vás, řekněme, váš na celostátní úrovni zatím nulový koaliční potenciál nechává klidným, protože tak, jak říkáte jste přesvědčen tom, že stačí mít akorát dostatečný volební zisk a oni přijdou.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
To tak úplně není. Říkám, že to je jeden z faktorů a taky říkám, že ale zatím je to položeno tak, že my se máme někomu jakoby vnucovat. My máme k někomu jako ke křížku chodit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Půjdete?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já si myslím, že především jde o to, že voličům něco slibujeme a chceme to dodržet, chceme ten program naplnit. Pokud to bude možné, budeme jednat o tom, jakým způsobem naplnit ten program, pokud to nebude možné, budeme dále v opozici. A tu roli si myslím, že zvládáme velmi dobře, umíme velmi dobře.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pavel Kováčik, poslanec a předseda poslaneckého klubu KSČM je dnes hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Ono ta další otázka vlastně souvisí s koaličním potenciálem a s chutí ostatních politických stran s vámi spolupracovat. Halo noviny publikovaly v září projev vašeho předsedy Vojtěcha Filipa ze zasedání UV KSČM z patnáctého září. Já vám část ocituji. Vojtěch Filip tehdy říkal: "Nám jako komunistům jde však ještě o víc, o to, abychom vytvořili základu pro to, abychom se ze špatných, nebo nám nevyhovujících podmínek mohli odrazit k tomu, co povede k našemu hlavnímu cíli. Budování nové socialistické společnosti.". Nemyslíte si, že právě toto může spoustu lidí i politiků děsit?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Proč by to mělo děsit? Jako samozřejmě, někteří si myslí, že současný stav ekonomicko politicko panující na světě, to znamená ten konzervativní liberální, nebo liberálně konzervativní model, že to je jakoby ten vrchol civilizace. My si jenom myslíme, že není. Že budou, že ten zisk nebude na příště tím hlavním hnacím motorem, až půjde lidstvo, já nevím o více ještě více o přežití. Otázky problému životního prostředí, otázky problému sociálních, otázky souboje o vodu, o zdroje. Otázky celosvětového tedy souboje o zdroje. Otázky konfrontace bohatého severu s chudým jihem. To jsou všechno otázky civilizační, které budou muset být nějakým způsobem řešeny. Pokud bude zisk hlavním hnacím motorem, tak jsou neřešitelné. Spíš teď leží v té filosofické rovině a, pardon, řekněme, teoretickovědecké rovině a neleží to, neleží to, pardon, neleží to ve floskulijních heslech a schématech minulosti. To říkám na rovinu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Chápu. Na druhou stranu, Vojtěchu Filipovi to stálo za to, aby to byť tedy na uzavřeném zasedání UV KSČM ale nakonec zveřejněném projevu řekl, že vaším cílem, neříká to poprvé, a zřejmě ani naposledy, je budování socialistické společnosti. Přece sám musíte cítit, že v české společnosti, v České republice to zní minimálně zvláštně.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Může to znít zvláštně v konfrontaci s neúspěchy z minulosti, chybami, zločiny. Ano, to všechno schválně říkám, no ale jen blb opakuje stejnou chybu dvakrát. To znamená návrat do minulosti možný není, ale jestliže bereme socialismus, což i v evropských zemích západních není žádné sprosté slovo a věřme, že jednou ani u nás nebude, jestliže ho bereme jako společnost rovnoprávných lidí, kde všichni mají stejné šance, kde nikdo nemusí spát pod mostem, kde se prostě nemůže krást, protože jsou takové mechanismy, které vedou ty lidi k tomu, že se to nevyplácí, kde se staráme o sociálně slabší, nebo o ty, kteří jsou handicapováni, kde se staráme o životní prostředí, kde to, co přichází jakoby z jiskry do té společnosti, bude používáno ve prospěch všech občanů, nikoliv ve prospěch některých, třeba i zahraničních kapitálových skupin a bank ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Moc se omlouvám, pane předsedo, to znamená, že jinými slovy říkáte, že tehdy se to tak úplně nepodařilo. Pojďme to zkusit znovu.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Tak jistě. Kdyby se to bylo bývalo podařilo, neměly převraty koncem osmdesátých let úspěch.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Patří k tomu všemu o čem mluvíte například to, o čem mluvil v jednom z rozhovorů těsně po krajských volbách váš karlovarský lídr Jaroslav Borka, nebo o čem mluvila v rozhovoru pro českou pozici, pro server Českápozice.cz Miloslava Vostrá, vaše místopředsedkyně, kdy pan Borka zmiňoval, že vůbec není špatný nápad, například krajskými penězi v podstatě vyvlastňovat podniky, které jsou v nějaké nouzi v kraji a Miloslava Vostrá zmiňovala, že by vůbec nebylo špatné, aby byly zřizovány v krajích, jako je například Ústecký kraj s vysokou nezaměstnaností státní podniky, které by uměle generovali zaměstnanost. Patří to k tomu, k tomu se chystáte?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Může to být jedna z forem, nebo jedna z metod. Já si na rozdíl od mnoha ostatních nemyslím, že stát může špatným hospodářem. Dokonce, když teď jsou ty snahy vytáhnout peníze například ze státního podniku Lesy ČR, nebo z Budwaru, nebo já nevím odkudkoliv, ono už jich moc není, že by nebylo úplně od věci mít těch podniků desetkrát tolik, že to, co se tady v těch divokých devadesátých létech rozplynulo, a to říkám velmi jemně, když to mám říct tvrději, dílem rozkradlo, dílem pod cenou, dílem rozdalo, dílem záměrně předalo konkurenci tak, aby se to tady zlikvidovalo, tak prostě ztratila se pracovní místa, ztratila se daňová vítěžnost. A teď se uměle škrtá a řeže se, jak se říká do masa, zajisti příjmy státu proto, aby mohl plnit svojí roli vůči občanům, jako služby státu vůči občanům. Sociální, po stránce dopravy, po stránce zdravotní a nebylo by špatné, aby stát podpořil ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy zníte jako člen vedení KSČM. A říkáte, říkáte, že by nebylo marné mít na rozdíl od tuším dvou nebo tří státních podniků velkých mít jich víc. Jak to chcete udělat?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Mít jich víc. S cílem, s cílem pomoci zaměstnanosti.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím proč, ale jak to chcete udělat?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Jednoznačně. Tak, stát může zřídit, stát je stejně dobrým vlastníkem jako každý jiný vlastník. Stát může zřídit pro účely například dopravní, nebo já nevím, jakékoliv jiné. Může v tom kterém kraji, kde to nejvíc bolí, zřídit podniky, které by mohly mít takový program s určitou dotací a to říkám záměrně s určitou dotací, pořád lepší dát dotace do vzniku pracovních míst například formou nového podniku, než léta platit například církevní restituci, to si myslím, že takzvané tedy církevní restituce, to si myslím, že by bylo smysluplnější a pro občany rozhodně přínosnější.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy se té poslední otázce určitě budete smát, několikrát jste jí dostal, ale když říkáte, že by bylo hezčí, či účinnější mít více státních podniků, tak ten institut vyvlastnění by přitom byl používán?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já si nemyslím, že znárodňování, to je jinačí slovo pro vyvlastňování, v této souvislosti zcela určitě, klidně jste to mohl položit takhle, že by byla ta cesta. My opakovaně říkáme a v ústavě to stojí stejně, že ctíme princip rovnosti všech forem vlastnictví a podnikání. To znamená, spíše než něco vyvlastňovat, znárodňovat, chceteli, tak pro nás je lepší skutečně tam, kde to má smysl, tam kde to má také nejen tedy tu opodstatněnost vzniku pracovních míst, ale i ekonomickou opodstatněnost zřizovat nové podniky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM byl hostem těchto Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane předsedo, díky za váš čas. Hezký podvečer.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já děkuji za pozvání. Přeji vám také hezký podvečer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl u mikrofonu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, přeji dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnou v Rádiu na přání.

Tento rozhovor musel být z časových důvodů předtočen, proto tentokrát bohužel není možné odpovídat na otázky zaslané během vysílání. Děkujeme za pochopení.

autor: mav
Spustit audio