„Paulnewmanky“ za 386 milionů korun. V New Yorku se vydražily hodinky slavného amerického herce

Zlatý grál – tak světoví sběratelé hodinek označují stříbrné Rolexky, které patřily americkému herci Paulu Newmanovi. Nově jde o nejdražší hodinky na světě. Neznámý kupec za ně v New Yorku zaplatil v přepočtu přes 386 milionů korun. Pro sběratelský svět jde o výjimečnou událost, a to nejen kvůli tomu, že se dražený předmět hledal více než třicet let.

Hodinky za vítězství

Zatímco Paula Newmana si jako herce vybaví leckdo, už méně se ví o jeho úspěšné kariéře v motosportu. Právě kvůli Newmanově lásce k závodění mu žena věnovala hodinky se stopkami, které později odstartovaly enormní zájem sběratelů.

Lidé si povšimli třeba jejich specifických číslic, které mělo jen několik tisíc kusů na celém světě. Nadšenci za Rolexky s přezdívkou Daytona Paul Newman platili v přepočtu milionové částky. Po původních hodinkách slavného herce se ale na více než třicet let slehla zem. A to až do letošního jara.

Paul Boutros z aukční síně Philips má prý husí kůži pokaždé, když ony původní hodinky vezme do rukou. Jejich historii odhaluje autorům blogu Hodinkee, kteří se názvem svých stránek inspirovali v Česku. Vzácný kousek měl u sebe celá léta James Cox, někdejší přítel Newmanovy dcery Nell.

Hodinkový status

„James Cox a Nell Newmanová spolu chodili v době univerzitních studií. Paul Newman hodinky Jamesovi věnoval v roce 1984 a Cox se je rozhodl prodat až teď, aby podpořil nadaci, kterou Nell nedávno založila,“ vysvětluje důvody jejich prodeje Boutros.

Newmanovy „paulnewmanky“, jak je on sám označuje, jsou podle Boutrose jedny z nejdůležitějších hodinek 20. století. Jejich hodnota však neodráží technologii nebo vzhled, ale hlavně kultovní status, který si tato okrajová řada mezi sběrateli vybudovala.

autor: vjb
Spustit audio