Pánbůh má nekonečný smysl pro humor, říká režisér filmu Anděl Páně 2 Jiří Strach

29. listopad 2016

Ještě před nedávnem režisér Jiří Strach přemýšlel, zda má v této zemi smysl točit filmy, že pověsí filmařské řemeslo na hřebík, půjde raději studovat psychologii a otevře si soukromou praxi. I takhle dokáže filmaře zasáhnout nízká návštěvnost. Pak ale přišla další múza a Anděl Páně 2 je na světě. Jak vznikal druhý díl úspěšné filmové pohádky?

Hlavním lidským tématem pohádky je schopnost odpustit někomu, kdo nám ublížil, přibližuje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou s tím, že to byl právě výborný scénář Marka Epsteina, který přesvědčil herce Ivana Trojana k tomu, aby kývl na natáčení dalšího dilu úspěšné filmové pohádky.

Čtěte také

„Všichni jsme se báli srovnání s jedničkou, nikdo z nás nemá rád blbé dvojky,“ vysvětluje. Film by podle něj nevznikl bez geniálního nápadu scenáristy: čert a anděl se mohou s křídly a rohy objevit mezi lidmi jen v jeden den v roce – na Mikuláše.

Sám režisér pak scénář doplnil několika momenty s katolickým humorem, a protože ho zajímala zpětná vazba, tak text poslal kazatelskému řádu s tím, zda se nedostal za hranu. Na promítání hotového filmu pak pozval kardinála Dominika Duku. Ten se u jednoho místa zarazil, nakonec se ale se vším smířil. „Pánbůh má nekonečný smysl pro humor,“ vyzdvihuje režisér.

Katolický humor v pohádce Anděl Páně 2 nechybí. Podívejte se na video.

A připomíná také, že film by se neobešel bez čtveřice postav – dokonalé herecké dvojice Ivana Trojana a Jiří Dvořáka, a také Jiřího Bartošky v roli Boha a Kláry Issové, která ztvárnila Pannu Marii. Ve filmu rovněž nechybí různé triky, k těm nejtěžším patřilo rozestupování Vltavy v Českém Krumlově, ale i zdánlivě jednoduchá věc jako létající zvoneček. „Animovat ho tak, aby působil věrohodně, to vše stojí hodně úsilí,“ podotýká.

A mohou se diváci těšit v případě úspěchu dvojky na trilogii? „Ivan Trojan na festivalu v Karlových Varech řekl, že trojka bude, když přijde do kin milion diváků. To je naprosto nepředstavitelné, nedostižné číslo,“ usmívá se s tím, že Anděl Páně 2 už bude zřejmě poslední.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio