Památník v Liberci připomíná romské děti zavražděné během holokaustu

28. červen 2024

Nacistické tábory pro Romy v Libereckém kraji vznikly už na podzim roku 1938. S historikem Ivanem Rousem jsme se vypravili do liberecké části Rochlice, do zatáčky frekventované Kunratické ulice. Zde byl letos v březnu odhalen pomník s názvem „Dětem, které nepoznaly svět“. Je věnován romským dětem, které se narodily a zemřely v táborech za druhé světové války.

Již dříve bylo identifikováno sedm chlapců, kteří se narodili v Liberci v době existence tábora. Později, jak vysvětluje historik Severočeského muzea Ivan Rous, pan Michal Schuster vypátral jména čtyř děvčat, celkem šlo tedy o 11 dětí. Jejich jména jsou vsazena do bronzové desky.

Ptáme se pana Rouse, kolik pamětní kámen z liberecké žuly měří:

„Kámen na výšku měří asi 3 metry, váží zhruba 6 tun.”

Pomník se jmény dětí, které se narodily v libereckém internačním táboře a byly zavražděny v Osvětimi

Na kameni je vyryto jedenáct dětských jmen.

„Památník je věnován ‘dětem, které nepoznaly svět’. Násilí na dětech je opravdu tím nejhorším, co náš svět může způsobit.”

Dříve na tomto místě byly zasazeny kříže.

„Ano. Před několika lety jsme zde umístili sedm křížů, za chlapce. Dnes máme díky panu Schuster i jména holčiček, proto je tu všech jedenáct jmen.”

„Podíváme-li se na data narození, čteme letopočty - 1940, dalších 1940, pak 1942 - tomuto dítěti nebyl možná ani rok, když ho zavraždili v Osvětimi. Dále 1939, 1942, 1941, 1943 - Rudolf Richter, úplné nemluvně, zavražděn 16.3. v Osvětimi. Atd., úplná hrůza.”

Památník stojí v ulici Kunratická.

„Památník se nachází v Kunratické ulici, za památníkem už vidíme do Rochlického lomu, kde se pravděpodobně nacházel první tábor. Nad námi je sídliště Králův Háj. Za paneláky jsou domy, které se stavěly během 2. světové války. Tzn., že tady a v Rochlickém lomu byli internováni Romové, kteří následně pracovali na sídlišti nad námi.”

Čtěte také

„O pracovním nasazení v době, kdy už tady stál tento barák, nemáme žádné zprávy. Nevíme, na jakou práci byli Romové posíláni. O táboře, který existoval v lomu, můžeme říct, že šlo o první nacistický tábor určený pro nucené práce na Liberecku.”

Kolik Romů se v libereckých koncentračních táborech nacházelo?

„Celkem 136 osob plus 11 dětí. Ovšem jména dětí z památníku patří pouze dětem, které byly deportovány do Osvětimi. Nemůžeme samozřejmě vůbec vyloučit, že se v táboře narodily a zemřely další děti. Jen o nich nic nevíme.”

„Dostupné informace pochází z památníku Osvětim, které nám pomohl dohledat pan Schuster.”

Vybudování památníku stálo zhruba 100.000 korun. Jména dětí jsou vsazena do bronzové desky. Svou iniciativou v pátrání pomohl i Jan Cverčko z Asociace romských představitelů Libereckého kraje z.s.

Spustit audio

Související