Pálení žáhy

8. duben 2002
Zdraví

Pálení žáhy má u každého jiné příčiny. Někdo může reagovat na jídlo, které mu nesedlo, nebo bylo moc kyselé, u někoho jiného mohou být tyto nepříjemné pocity spojené s pomalým vyprazdňováním žaludku. Podrobnosti už má Irena Skurovcová, která k mikrofonu pozvala profesora Aleše Hepa z fakultní nemocnice v Brně - Bohunicích.

Hepa: Nejčastější příčinou pálení žáhy je kombinace nevhodného složení potravin, nápojů, teplé buchty, konzumace džusů. Pokud se týká vlastních příčin, které pocit pálení žáhy vyvolají, pak se jedná o poruchu činnosti horní části trávicí trubice, nedobrá funkce přechodu žaludek jícen a žaludku, kdy jsou nezpracované části přijaté potravy posunovány do další části trávicí trubice. V tomto případě zůstává otrava žaludku delší dobu a je pravděpodobné, že se vrací zpět do jícnu. Dále se může jednat o špatnou samočistící schopnost jícnu, to znamená, že součásti stravy, které pronikly ze žaludku do jícnu nejsou odpovídajícím způsobem odstraňovány, působí negativně na sliznici jícnu a vyvolávají v této oblasti chronické zánětlivé změny.

Při pálení žáhy neplatí, že čím větší zánětlivé změny v těle probíhají, tím horší obtíže pacient pociťuje.

Hepa: Pacient s výraznými obtížemi může mít sliznici zcela v pořádku, na druhé straně pacient, který zánětlivé změny v konečné části jícnu má, může být bez potíží. Neexistuje rovnítko mezi pocitem pálení žáhy a mezi takzvaným překyselením, protože pacient, který nemá zvýšené množství kyseliny solné v žaludku, může mít intenzivní pocit pálení žáhy.

Jak se dá pomoci od pálení žáhy?

Hepa: Víme-li, co pálení žáhy vyvolá, lze přechodně použít léky ze skupiny anacid, eventuelně preparáty z dalších skupin, například H 2 blokátory, ale je potřeba vzít v úvahu, zda se pocit pálení žáhy opakuje, protože ne všechny tyto pocity vždy souvisí s poruchou trávicí trubice.