Padesát tisíc dávek týdně. Praktičtí lékaři začínají od čtvrtka očkovat vakcínou Moderna

Na první dávku očkování proti koronaviru vakcínou od americké firmy Moderna bude od čtvrtka možné zajít pouze k praktickému lékaři. Stát tím chce urychlit očkování nejrizikovějších seniorů, kteří u praktiků na očkování stále čekají. Doktoři pro ně dosud neměli dost vakcín a odkazovali je do očkovacích center.

Čtěte také

Praktičtí lékaři by měli každý týden dostávat asi 50 tisíc dávek. Na tom se koncem minulého týdne dohodl šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka s premiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Ten k těmto počtům dodal, že do konce června by praktici měli od Moderny dostat asi 450 tisíc vakcín.

V některých krajích už praktici vakcíny od Moderny dostávali i dříve, záleželo ale na rozhodnutí krajského koordinátora pro očkování. Teď bude distribuční společnost Avenier zavážet vakcíny přímo do ordinací.

Lidé, kteří čekají na druhou dávku vakcíny od Moderny, si pro ni půjdou tam, kde jim lékaři naočkovali tu první. Žádné nové první dávky Moderny ale v očkovacích centrech už lidé nedostanou, v nich se bude od čtvrtka očkovat už pouze vakcínami společností Pfizer a BioNTech.

I těmi by bylo možné u praktiků očkovat – po rozvolnění skladovacích podmínek Evropskou lékovou agenturou je totiž možné je až po dva týdny uchovávat jen v běžné lednici.

Čtěte také

Na očkování u praktických lékařů nyní čeká přes 200 tisíc lidí, přičemž každému desátému je nad 80 let. To je nejrizikovější skupina obyvatel. Lékařům se už povedlo aspoň jednu dávku aplikovat více než 300 tisícům seniorů starším 80 let, to jsou tři čtvrtiny všech těchto seniorů žijících v České republice.

Praktici teď budou moct urychlit očkování nejen této skupiny obyvatel, ale třeba i lidí starších 70 let, kterých se v ordinacích k očkování zaregistrovalo přes 200 tisíc.

Pokud se chcete nechat naočkovat u svého praktického lékaře, neregistrujte se do centrálního systému. Zavolejte svému lékaři, ten vás zapíše do vlastní fronty.

autoři: Matěj Skalický ,
Spustit audio

Související