Padělání peněz a jejich identifikace

3. červenec 2006
Vaše téma

Některé padělky peněz jsou pouhým oken pro laika, takřka, nerozeznatelné. K jejich identifikaci je třeba lupa a lampa s ÚV zářením. To v případě papírových peněz. U těch mincí je důležitá barevnost, použitý materiál a také hrana mince. Za pozornost stojí to místo, kde přechází jeden kov v jiný. Například u padesátikoruny nebo spíše u eura. O padělcích peněz bylo i dnešní Vaše téma. Rozpoznáte falešnou bankovku od té pravé? Na to jsme se dnes ptali, nejenom vás, prostřednictvím Vašeho tématu, ale některých přímo na ulici. Je jasné, že s padělky máme problém.

Projev občana: Vůbec se v tom nevyznám. Až na vodotisk. O vodotisku vím, ale to je tak všechno.

Michaela Vetešková: Nejčastěji zachycenou padělanou měnou v Čechách a na Moravě jsou evropská eura a české koruny. Jejich falsifikátů není v oběhu sice hodně a pravděpodobnost, že se vám ocitnou v peněžence několikrát za život, je malá. Ale kvalita jejich zpracování roste. Řekla mluvčí České národní banky Pavlína Bolfová.

Pavlína Bolfová: Za posledních 15 let skutečně došlo k mírnému nárůstu počtu padělků zavržených z oběhu. Ale v několika posledních letech jejich výskyt poměrně je stabilní a pohybuje se mezi sedmi až devíti tisíci kusů ročně. To se ale změnilo výrazně. Za 15 let je struktura zadržených padělků a to jednak směrem k vyšším nominálním hodnotám, které dříve, buď neexistovaly a nebo nebyly tak běžným platidlem a nebo v souvislosti s přechodem části evropských států na jednotnou měnu euro.

Michaela Vetešková: A dodala, co se v bance s padělky děje dál, když je pracovníci hypermarketů, bank, bezpečnostních služeb a nebo policie zachytí.

Pavlína Bolfová: Padělky, které obdržíme, buď od policie nebo od občanů, jsou v České národní bance podrobeny expertíze a to na speciálním pracovišti. Poté jsou uloženy do sbírky srovnávacího materiálu v České národní bance. V případě potřeby mohou být na žádost policie zapůjčeny orgánům činných v trestních řízeních. Jinak tedy jsou u nás archivovány a uloženy. Padělky se neničí.

Michaela Vetešková: Když padělkem zaplatíte, hrozí vám, v lepším případě, že o bankovku nebo minci bez náhrady přijdete. To, když nebudete mít tušení, že máte v ruce falzifikát. Jestliže víte, že falzem platíte, vznáší se nad vámi hrozba peněžitého trestu nebo až dvouletého vězení. Padělatelé pak mohou jít za mříže na 5 až 10 let. Pokud napodobeninu poznáte přímo ve směnárně nebo v obchodě, upozorněte jejich pracovníky. Jestliže si padělek odnesete domů, obraťte se na nejbližší policejní služebnu. Její zástupci by vám měli vydat potvrzení, že od vás bankovku převzali. Pravou za ní ale nedostanete. Vymáhat ji teoreticky můžete u soudu po viníkovi. Pokud bude dopaden. Pravděpodobnost, že uspějete, je nízká. Proto platí.

Leopold Surgas: Ve chvíli, kdy ví, že na pravé bankovce je celá řada ochranných prvků, počínajíc vodoznakem až třeba přes ochranný proužek až po techniku hlubotisku, kde ta barva nanesená v určité vrstvě je hmatatelná, tak samozřejmě takový člověk má větší šanci padělek rozpoznat.

Michaela Vetešková: A Leopold Surgas z České národní banky dodává. Prohlédnout a ohmatat papír i reliéfní ochranné prvky bankovek. Prostě podívat se na peníze z blízka a včas. To je základ, jak se před padělkem chránit.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu