Ozvěny dne 4. července 2006

4. červenec 2006
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Zástupci 5 sněmovních stran se nedohodly. Volební pat trvá dál.

Policie dnes propustila bývalého šéfa NVÚ a ČEPRA Kadlece.

Izraelský premiér připustil vyjednávání s palestinskými radikály s tím, že unesený izraelský voják zůstane na živu.

Česká republika může čerpat peníze od Evropského parlamentu na rozvoj infrastruktury.

Příjemný úterní podvečer vám při poslechu Ozvěn dne přeje Ondřej Kapic.

Zástupci sněmovních stran se nedohodli

Ani po dvouhodinovém jednání neuzavřeli zástupci všech 5 sněmovních politických stran dohodu, která by umožnila vyslovit důvěru vládě, a zvolit šéfa a místopředsedy dolní komory. Občanští demokraté, lidovci a zelení nabídli ČSSD celkem 3 varianty. Ale všechny spadly pod stůl. Jednání sledoval reportér Pavel Otto.

Pavel Otto: Koalice nabídla sociálním demokratům křeslo předsedy sněmovny za to, že umožní vznikající vládě Mirka Topolánka získat důvěru. Šéf ČSSD Jiří Paroubek to odmítl.

Jiří Paroubek: Teď si vyjasňujeme, jak to má fungovat. Tak pánové si na jedné straně představují, že dám něco jako bianco šek, a pak bude zvolen předseda Poslanecké sněmovny ze sociální demokracie. Já si myslím, že je to potřeba udělat trošku jinak. Debatovat o programu.

Pavel Otto: Debata o programovém prohlášení vznikající vlády by měla být podle Paroubka velmi hluboká. Šéf sociálních demokratů dodal, že dokud se politické strany nedohodnou na složení celého vedení dolní komory, tak jeho strana žádné kandidáty nenavrhne. Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý prohlásil, že ČSSD jednání záměrně blokuje.

Vlastimil Tlustý: Po dnešním jednání, na kterém sociální demokracie jasně vyjádřila svůj názor, že má právo sestavovat vládu a tudíž nerespektuje právo vítěze voleb i celého premiéra, tak je evidentní, že ona nesouhlasí vůbec s ničím.

Pavel Otto: Paroubek to ale označil za pouhou jednostrannou interpretaci.

Jiří Paroubek: Já věřím, že Mirek Topolánek může být nakonec ve své misi jako premiér úspěšný.

Pavel Otto: Za debakl označil schůzku šéf zelených Martin Bursík.

Martin Bursík: Ten základ té dohody tkví v tom, že každý vnímáme výsledek voleb odlišně. To samozřejmě pro veřejnost je to věc, která nemůže být pochopená.

Pavel Otto: Koalice navrhla na funkci předsedy sněmovny lidovce Jana Kasala. Poslanci se ho pokusí zvolit v pátek. Vzhledem k vyrovnanému poměru sil ale hrozí, že se jim to podobně jako před týdnem nepodaří.

Tomáš Kadlec byl propuštěn na svobodu

Bývalý šéf Národního bezpečnostního úřadu a strategické státní firmy ČEPRO Tomáš Kadlec je opět na svobodě. Policie ho po výslechu propustila. Spolu s dalšími 4 muži, včetně uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře, čelí obvinění z přípravy podvodu a zločinného spolčení. Radiožurnálu to potvrdila mluvčí Útvaru odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová s tím, že v případě Kadlece útěk nehrozí.

Blanka Kosinová: Zřejmě z výslechů vyplynulo, že nejsou nutné vazební důvody a proto bude stíhán na svobodě. To stíhání normálně dál probíhá, akorát že nebude stíhán vazebně. A kdyby hrozilo riziko, že uprchne, tak by samozřejmě vazba byla uvalena. Ale je to na státním zástupci, aby zvážil, zda vazební důvody jsou nebo nejsou. A tady zvážil tak, že není důvod, aby byl dán návrh na vzetí do vazby.

Elitní policejní útvar skupinu vyšetřuje kvůli zosnování podvodné transakce v ČEPRU, při kterém by státu vznikla škoda ve výši 4 miliard korun. Stíhání těchto lidí je podle Kosinové výsledkem práce týmu Poker, který vyšetřuje vraždu podnikatele Františka Mrázka.

Likvidace nebezpečné skládky v Libčanech

Na odstranění skládky nebezpečných chemikálií v Libčanech na Královéhradecku stále chybějí peníze. Jak zjistila redaktorka Eva Boudová, Ministerstvo financí zvažuje uvolnění 10 milionové zálohy na další záchranné práce.

Eva Boudová: V Libčanech se začalo intenzivně jednat o získání další finanční pomoci. 10 milionů korun, které společně poskytly kraji hradecký magistrát a také policie, se ukázalo jako částka nedostačující. Odborníci vyčíslili současný stav na 40 milionů korun. V areálu zasahují stále pracovníci firmy Dekonta. Roman Tuček z této společnosti k situaci v třípatrovém objektu uvedl.

Roman Tuček: Bylo identifikováno více než 70 tun chemických látek, část z nich byla odvezena k likvidaci. Bylo ovzorkováno a zmanipulováno více než 300 tun chemických látek a sloučenin. Ty zde čekají na to, až bude mít prostředky na jejich likvidaci, na jejich odstranění a čeká nás řádově další 2 třetiny látek, který tady jsou ovzorkovat, zmanipulovat a identifikovat a odstranit.

Eva Boudová: Od dnešního dne střeží objekt policie a armáda. V pondělí se sejdou k dalšímu jednání zástupci Ministerstva životního prostředí a zástupci Ministerstva financí. V následujících dnech by tak mohlo být uvolněno dalších 10 milionů korun, coby záloha potřebná k pokračování při likvidaci nebezpečné skládky ve středu obce.

Likvidace nebezpečných látek v rodinném domku ve Slatiňanech

S menším, ale také nebezpečným úložištěm chemikálií se potýkají i Slatiňany na Chrudimsku. Nebezpečné látky tam v rodinném domku skladoval muž, který je ve vazbě v souvislosti s nelegálním skladem toxických látek v Libčanech. Po původu těchto látek pátrala reportérka Naďa Kubínková.

Naďa Kubínková: První odhady nasvědčují tomu, že se jedná o podobné látky jako v Libčanech. To znamená bílý fosfor, kyanid draselný a sodný. Zatčený muž chtěl pravděpodobně s látkami obchodovat. Pokračuje mluvčí Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová.

Blanka Kosinová: Nebyl přímo zaměstnancem té firmy Šnok v Libčanech. On tam dojížděl a vlastně jaksi na ústní dohodu s majitelem se podílel na nějakém třídění a dycky si nějakou tu chemikálii odvezl.

Naďa Kubínková: Chemikálie odstraňuje už od čtvrtka firma Dekonta a nakládá je do speciálních kontejnerů. Vše by mělo skončit v úterý. Starosta Slatiňan Ivan Jeník ujistil všechny obyvatele, že žádné nebezpečí nehrozí.

Ivan Jeník: Jinak vlastně předtím by se to zjistilo. Nebylo tady ani, jak někdo nabádal, že došlo k prodlení, tak nebylo, protože všechny ty látky byly zabezpečeny a byly zapečetěni v kontejneru a postupně se odvážely vodsaď. A celej ten objekt je hlídanej i Policií ČR.

Voda u Novosedel klesá

U Novosedel na Břeclavsku klesá hladina 700 hektarové laguny. Voda tam natekla protrženou hrází na rakouském břehu řeky Dyje. Záchranářům se podařilo hráz opravit. Do dvou dnů jezero asi zmizí a na polích zůstanou jen místy louže. Novosedly by v budoucnu měla před velkou vodou chránit nová hráz. Zatím se ale nenašly potřebné peníze. Novosedelský starosta František Terefelík má následující plán.

František Trefelík: Chceme další technické opatření přehrazení potoka polním stavidlem, aby bylo odděleno vzdouvání, aby bylo zabráněno vzdouvání vody z řeky Dyje do tohoto polního potoka, protože to nás každoročně ohrožuje. Ať už je povodeň jako taková či ne, protože ta voda postupuje proti toku polního potoka kolem fotbalového hřiště až do těsné blízkosti rodinných domků.

Přehled zpráv

Předseda KSČM Vojtěch Filip podle rozhodnutí českobudějovického Okresního soudu z roku 1992 vědomě spolupracoval s Československou zahraniční rozvědkou. Nevěděl ale, že služba organizačně patří pod komunistickou státní bezpečnost. Prohlásil to dnes soudce Okresního soudu Pavel Toufar.

Nehodu metra ve španělské Valencii, při které se zabilo 41 lidí, s největší pravděpodobností způsobila vysoká rychlost. Vůz jel v zatáčce asi 80 kilometrovou rychlostí, přičemž je tam povolená maximálně 40 kilometrová rychlost. Španělští vyšetřovatelé už vyloučili, že by nehodu způsobilo prasklé sklo. Všechna totiž byla v pořádku.

V irské metropoli Dublinu dnes kvůli hrozbě bombovým útokem evakuovali tamní mezinárodní letiště. Přerušili kompletně letecký provoz. Irská policie už zatkla muže, který tvrdil, že má v kufru nálož.

Čerpání peněz z unijních fondů

Evropský parlament dnes otevřel cestu k čerpání peněz na pomoc chudším regionům včetně České republiky. Nové schválená pravidla mají umožnit především novým členským zemím, aby dosáhly na prostředky určené pro rozvoj infrastruktury. Ve Štrasburku je zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Vít Pohanka: Česko má v příštích 7 letech nárok na skoro 100 miliard korun ročně z unijních fondů. V přepočtu na obyvatele je to vůbec nejvíc ze všech členských zemí. Skutečné čerpání ovšem záleží na tom, jestli budou české rodiny a další subjekty schopné připravit patřičné projekty. Zatím s tím měla Česká republika problém. Z peněz vyhrazených na letošní rok bude podle ministra pro místní rozvoj Radka Martínka schopná využít jenom asi 80 procent nabízených peněz. A to by se měla pomoc od příštího ledna ztrojnásobit. Pokud všechny procedurální náležitosti projdou v pořádku a bez průtahů, měly by první finanční prostředky z unijních fondů začít do České republiky proudit v druhé polovině příštího roku.

Politická situace na Slovensku

Evropští poslanci kritizují vládní koalici na Slovensku. Vadí jim spolupráce Směru sociální demokracie se Slovensko národní stranou a s HZDS Vladimíra Mečiara. Jak zaznamenal zpravodaj Českého rozhlasu Lubomír Smatana, předseda evropských socialistů Martin Šulc dokonce uvedl, že taková vláda je nepřijatelná.

Lubomír Smatana: Svoje stanovisko Martin Šulc poslal dopisem přímo novému premiérovi Robertu Ficovi. V dopise doslovně uvádí. Pravicová extrémistická jasně rasistická strana, jako je Slovenská národní strana, je absolutně nepřijatelná. Podle šéfa evropských socialistů nejsou postoje koaličních partnerů Roberta Fica v souladu se sociálně demokratickými hodnotami. Tím má na mysli především ochranu práv etnických menšin. Za to by mohli Ficovou stranou v krajním případě vyloučit ze své frakce, což by bylo v historii socialistů poprvé. Robert Fico se k tomu vyjádří zítra.

Situace v pásmu Gazy

Stále panuje naděje, že zajatý izraelský voják je na živu. Přestože dnes ráno vypršelo ultimátum předložené jihopalestinskými únosci, nedošlo zatím k žádnému posunu. Jak dodává telavivský spolupracovník Radiožurnálu Michael Kotyk, členové palestinské vlády význam včerejšího ultimáta opatrným prohlášením zlehčili. Jednalo se prý jen o symbolické gesto.

Michael Kotyk: Samotný premiér Hania se také veřejně obrátil na únosce a zdůraznil, že jen pokud unesený Čalit zůstane naživu, je možno vyjednávat a pokusit se nalézt kompromisní řešení. Je si dobře vědom toho, že současný konflikt může rozhodnout o jeho politické a fyzické budoucnosti. Izraelský premiér Ehmud Olmert i nadále trvá na bezpodmínečném propuštění uneseného vojáka a armáda zvýšila aktivitu v severní části pásma Gazy, kde došlo i k malým potyčkám.

Raketoplán Discovery je připraven k vzlétnutí

Na Floridě jsou v plném proudu přípravy na start amerického raketoplánu Discovery, který má vzlétnout do vesmíru už za 2 a půl hodiny. Nejdůležitější otázkou je teď počasí, které už dvakrát vedlo k odvolání startu. O aktuální situaci v Kenedyho vesmírném středisku nám teď řekne zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Alexandr Pícha: Počasí nad startovací rampou je polojasné nebo teď už skoro jasné. Vítr dosahuje jen asi 8 až 10 kilometrů za hodinu. Klesá také pravděpodobnost bouřky, takže se zdá, že meteorologové dnes dají Discovery opravdu zelenou. Všech 7 členů posádky je už ve skafandrech a někteří jsou už dokonce pevně připoutáni v sedadlech.

A v jakém stavu je raketoplán poté, co technici zjistili prasklinu na štítu vnější palivové nádrže?

Alexandr Pícha: Zástupce NASA ujistil, že struktura tepelného štítu je v dobrém stavu. Malá trhlinka je na krytu vnější palivové nádrže. Tu ale raketoplán za nedlouho po startu odhodí. Takže Discovery s velkou pravděpodobností poletí a Američané dopraví na mezinárodní vesmírnou stanici i Němce Thomase Reitera.

Korupční aféra v italském fotbale

Italští fotbaloví fanoušci zažívají v těchto dnech napjaté chvilky. Netrpělivě očekávají večerní zápas s Německem v semifinále mistrovství světa v kopané, ale sledují i římský proces, který se zabývá rozsáhlou korupční aférou. Jak z Apeninského poloostrova informuje spolupracovnice Radiožurnálu Vědunka Lunardi, dnes před soudem svazový žalobce požadoval přísné tresty.

Vědunka Lunardi: Propad Juventusu, sestup do 3. ligy pro Milán, Sorentinu a Lacio sestup do 2. ligy a ztrátu bodů. O takové tresty požádal svazový žalobce Stefano Farasi. Pro klubové manažery a pro bývalého předsedu italského fotbalového svazu Karára, stejně jako pro místopředsedu Maciniho žádá 5 let zákazu činnosti. Na žádost o tak přísné tresty Silvio Berlusconi reagoval velmi rozhořčeně. Milán prohlásil, byl obětí rozhodčích, kteří favorizovali jiné kluby. Většina italských politiků se však zdržuje komentářů. Zdrceni jsou zejména fanouškové Juventusu, kteří však zdůrazňují, že zůstanou klubu věrni.

Zamítnutí stížností na volby do Poslanecké sněmovny

Stížnosti na červnové volby do Poslanecké sněmovny jejich výsledek nezmění. Na Nejvyšší správní soud jich došlo celkem 70 a všechny buď zamítl nebo ztroskotaly na různých formálních nedostatcích. Podrobnosti zjišťoval redaktor Vladan Dokoupil.

Vladan Dokoupil: Většina stížností byla zamítnuta jako nepřijatelná, další byly odmítnuty z procesních důvodů. Informoval o tom předseda Nejvyššího sodu Josef Baxa.

Josef Baxa: Ani v jednom případě jsme nedospěli k zásadnímu rozhodnutí o tom, že je třeba vyslovit platnost volby konkrétního kandidáta nebo více kandidátů, natož pak neplatnost volby všech kandidátů zvolených do Poslanecké sněmovny. Nejméně ve 4 případech jsme konstatovali porušení volebního zákona, nicméně ne v takové intenzitě, aby to mělo ty důsledky, o kterých jsem hovořil.

Vladan Dokoupil: 70 stížností na volby je nejvyšší počet od roku 1989. Většinu stížností na volby k Nejvyššímu správnímu soudu podali fyzické osoby. V jednotlivých případech si stěžovaly i politické strany.

Filmový festival v Karlových Varech

Karlovarský filmový festival má za sebou první polovinu. Návštěvníci už viděli 2 stovky projekcí. Organizátoři vydali přes 80 tisíc vstupenek. Na přehlídce je okolo 12 stovek filmařů a dění sleduje 5 stovek žurnalistů. Co všechno se v lázeňském městě děje teď poví reportér František Lutonský.

František Lutonský: Mezinárodní přehlídce filmů zatím přeje počasí, což se projevuje zaplněnými parky, unavenými diváky a někdy i patřičným pachovým vjemem v sálech. Svůj film prý inspirovaný Švankmajerem už stihl představit britský režisér Peri Viliam a právě teď začíná projekce francouzského filmu Dcera té druhé v hlavní roli s Katerine Jaques.

Katerin Jaques: Já jsem se snažila zariskovat a chtěla jsem tu postavu ztvárnit tak, aby byla opravdu jakoby nesnesitelná, aby ostatním vadila. Aby prostě měla v sobě tu agresivitu, protože ta situace jí vlastně nutí. Takže jsem se snažila vlastně vždy tu postavu ztvárnit jakoby natvrdo.

František Lutonský: O přízeň poroty a diváků se taky utká později večer polský snímek Pár osob, krátký čas. Vzhledem k tomu, že jsou před námi dva sváteční dny, očekává se ve Varech příjezd dalších stovek zájemců o filmy. Organizátoři předpokládají, že letos bude přibližně stejný zájem jako loni. To se prodalo přes 140 tisíc vstupenek.

Přehled zpráv

A nakonec si poslechněte přehled hlavních zpráv.

Zástupcům 5 sněmovních stran se ani dnes nepodařilo uzavřít dohodu, která by umožnila vznik vlády a volbu vedení dolní komory. Občanští demokraté, lidovci a zelení nabízejí ČSSD křeslo předsedy sněmovny. Od sociálních demokratů za to žádají, aby umožnili koaliční vládě získat důvěru. ČSSD to ale odmítá.

Koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených navrhne na funkci předsedy sněmovny lidovce Jana Kasala. Měl by se stát přechodným šéfem do doby, než koaliční kabinet získá důvěru. Pak by ve funkci skončil a do čela sněmovny by poslanci zvolili zástupce sociální demokracie.

Volby do sněmovny byly v souladu se zákonem a jejich výsledky jsou platné. Volební senát Nejvyššího správního soudu dnes ukončil projednávání 70 volebních stížností. Nevyhověl 9 podáním, které na dnešek dosud zbývaly.

Izraelský premiér Olmert znovu vyloučil vyjednávání s únosci izraelského vojáka. Armáda prý bude útočit na kohokoliv, kdo je za únos odpovědný. To může znamenat rozšíření ofenzívy mimo Gazu.

Ozvěny dne připravil zpravodajský tým Radiožurnálu vedený Miroslavem Panuškou.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu