Ozvěny dne 30. prosince 2007

30. prosinec 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Obavy z těžby uranu vedou k protestům v Podještědí

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Proti uvažované těžbě uranu protestovalo několik stovek lidí v osadě Kotel u Osečné na Liberecku. Státní podnik Diamo chce vyhlásit tamní území zachráněné ložisko uranové rudy. Pokud žádosti ministerstvo životního prostředí vyhoví, nic podle demonstrujících nezabrání tomu, aby se tam někdy v budoucnu těžil uran. V kraji Karolíny Světlé přitom leží odhadem na dvacet tisíc tun uranové rudy. Atmosféru protestů zachytila reportérka Ivana Bernáthová.

osoba:
Zcela symbolicky půjdeme po louce, která by měla být místem toho hlavního lomu do dolu uranového.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka:
Vyzývá účastníky jeden z organizátorů protestního pochodu. Lidé před tím podepisovali petici a dozvěděli se, že o žádosti Diama se bude rozhodovat už v lednu.

osoba:
Nesouhlasíme s těžbou uranu, znečistí naše životní prostředí, udělá /nesrozumitelné/ krajina, tak jako je Stráž pod Ralskem a tak dále.

Ivana BERNÁTHOVÁ, redaktorka:
Říká jeden z vlastních dotčených pozemků. Náměstek ředitele Diama Marián Bém vysvětluje, proč podnik o ochranu území požádal.

Mariám BÉM, náměstek ředitele Diama:
Protože se změnily parametry toho ložiska díky situaci ve světě a cenám uranové rudy a bylo to poslední ložisko, které nebylo ochráněno institutem chráněné ložiskové území, tak to bylo ze zákona naše povinnost o to požádat.

Policie objevila zavražděného chlapce

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Příčinu a dobu smrti pětiletého Jana Rokose z Tábora určí až zítřejší pitva. Zítra také soudce rozhodne o případném vazebním stíhání chlapcově matky a jejího přítele. Tělo mrtvého hocha, který byl od srpna pohřešovaný, objevili v pátek mostečtí strážníci v osobním autě v Českých Zlatnících na Mostecku. Chlapce údajně zabila jeho matka už 9. prosince. S přítelem pak hledali vhodné místo, kde by se mrtvoly zbavili.

Novým předsedou Pákistánské lidové strany bude syn Bhuttové

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
V čele opoziční pákistánské strany bude stát opět další zástupce z rodin Bhuttů, povede jí devatenáctiletý syn zavražděné expremiérky a opoziční političky Bénazír Bhuttové Bilavál. Spolupředsedou bude jeho otec a vdovec Ásif Alí Zardárí. Bilavál ve svém prvním vystoupení představitelům strany poděkoval a slíbil, že půjde v matčiných stopách.

Bilavál BHUTTA, syn Bénazír Bhuttové:
Jsem vedením strany velmi vděčný za důvěru, kterou do mě, jakožto do nového předsedy vkládá. Jako všichni předchozí vůdci Pákistánské lidové strany budu stát v jejím čelem jako symbol federace, budu pokračovat v boji o stabilitu v Pákistánu. Moje matka vždy říkala, že demokracie je tou nejlepší odplatou.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Pod novým vedení půjde Pákistánská lidová strana do lednových parlamentních voleb a vyzvala OSN k vyšetření atentátu, který stál Bhuttovou život. Na rozhodnutí PPP ohledně voleb čekali nejen představitelé pákistánské vlády, ale také opoziční Pákistánská muslimská liga bývalého premiéra Naváze Šarífa. Také ta nakonec nebude volby bojkotovat, ale parlamentního hlasování se zúčastní. Vlnu nepokojů a násilností, které rozpoutala vražda Bénazír Bhuttové, si už vyžádala životy nejméně pěti desítek lidí. Škody způsobené rabováním se počítají v desítkách milionů dolarů.

Prezidentem Keni zůstává na dalších pět let Mwai Kibaki

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Prezidentem Keni zůstává na dalších pět let Mwai Kibaki. Opozice ale vládu obvinila ze zmanipulování volebních výsledků. Její šéf Raila Odinga trvá na tom, že zvítězil nad současným prezidentem Kibakim o třicet osm tisíc hlasů. Podezřívá proto vládní úředníky z falšování volebních lístků.

Rail ODING:
Máme důkaz, který jasně potvrzuje, že čísla, kterým se volební opozice chystá konečné vítězství Mwaie Kibakiho ospravedlnit, jsou falešná. Navíc z nich jasně vyplývá, že nerespektují rozhodnutí a vůli Keňanů.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Opozice se s tímto výsledkem v žádném případě nechce smířit. Je tak jen otázkou času, než vypukne další vlna etnického násilí. Už při samotném sčítání hlasů zemřelo při potyčkách nejméně čtrnáct lidí. Šéf evropských pozorovatelů Alexander Lambsdorff přiznal, že kolem sčítání hlasů panuje mnoho otazníků. V mnoha střediscích se totiž na počítání nesměli pozorovatelé podívat a nedozvěděli se ani dílčí výsledky.

Americké primárky

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
První americké primárky můžou přinést překvapení. Ukázal to nejnovější průzkum americké televize NBC a společnosti /nesrozumitelné/. Pět dní před prvními stranickými střety ve státě Iowa totiž ztrácejí známá jména jako Hillary Clintonová, Barak Obama a zcela propadají Rudy Juliany a John Mckay. Další podrobnosti nabízí severoamerický zpravodaj Českého rozhlasu Alexandr Pícha, kterého zdravím do Washingtonu.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Dobrý den. Nejnovější průzkum ukazuje, že demokraté preferují nejvíc senátora Johna Edwardse. Podle pozorovatelů teď těží z potyček mezi Obamou a Clintonovou. Barak Obama se teď ale chce zaměřit i na něj a varuje, že mu připomene, co říkal před čtyřmi lety a co nyní. Hillary Clintonová je sebevědomá, ale na venkovskou Iowu prý může působit jako přílišná kariéristka. Mezi republikány je překvapením velký náskok /nesrozumitelné/, ve funkci guvernéra značně pozvedl stát Massachusetts, ale konzervativnějším Američanům vadí, že je vyznáním Mormon. Přiklání na shromáždění neboli /nesrozumitelné/ v Iowě může zabodovat i lidově působící kazatel rockadnrollový baasista Mike Huckleberry, ale ve velkoměstech a na východním a západním pobřeží podle analytiků nemá moc šancí.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
První americké primárky začínají ve státě Iowa už 3. ledna. Jaký význam můžou mít pro volby v celoamerickém měřítku?

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Tak všichni je berou vážně, protože první oficiální výsledky mohou mít dominový efekt, ale Iowa má přeci jen jiný charakter než silné a jinak zaměřené oblasti amerického severovýchodu pacifického pobřeží nebo jihu Spojených států. Všeobecně se očekává, že nejdůležitější bude takzvané "superúterý", kdy budou primárky ve všech dvaceti státech. Ty už do značné míry rozhodnou, kdo se z demokratů a republikánů v listopadu utká o úřad amerického prezidenta.

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Alexandr Pícha, díky, na slyšenou.

Alexandr PÍCHA, redaktor:
Na slyšenou.

Rok od popravy Saddáma Husajna

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Kvůli obavám z násilí dnes ulice iráckých měst hlídalo víc vojáků a policistů než obvykle. Je tomu totiž rok, co byl popraven diktátor Saddám Husajn. Příznivci bývalého iráckého prezidenta se sešli u jeho hrobu v metropoli Tikrít.

Zatčení dvaceti lidí podezřelých z napojení na síť Al Kajda

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Turecká policie pozatýkala dvacet lidí podezřelých z napojení na teroristkou síť Al Kajda a z přípravy atentátu. Podezřelí byli zadrženi na základě informací zpravodajských služeb.

Demonstrace v Madridu

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Papež Benedikt XVI. při své poslední letošní modlitbě Anděl Páně na Svatopetrském náměstí vyzval k modlitbám za všechny rodiny světa. Za křesťanskou rodinu demonstrovaly dnes v Madridu desetitisíce lidí.

Povánoční slevy

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Někdy doslova útokem vzali lidé nákupní centra. Obchodníci totiž přišli s povánočními slevami. Ceny zboží tak klesají až o sedmdesát procent. Na odbyt jde hlavně oblečení, elektronika, kosmetika, ale i přípravky na hubnutí. Na nákupní horečku v jednom z pražských obchodních domů se byla podívat i redaktorka Veronika Malá.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Několikapatrový obchodní dům v centru Prahy doslova připomíná mraveniště. Lidé se z něho valí ven, valí se dovnitř a kolem jednotlivých obchodů se nedá skoro projít. Důvod? Tak ten je jednoduchý. Slevy.

osoba:
Nakoupili jsme ještě nějaký hračky a něco málo na sebe, no, spíš ty sezónní věci.

osoba:
Já jsem koupila zlevněná trička, ale nejsou jako, bůhví jaký, padesát korun, to mi nepřijde moc jako sleva.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Vidím, že máte v ruce i tašku, podlehla jste tedy?

osoba:
Podlehla, to je jednoduchý podlehnout.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Co jste nakoupila?

osoba:
Oblečení, dvě bundy jsem koupila.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Proč si myslíte, že lidi takhle lákají ty slevy po Vánocích?

osoba:
Před Vánocema je zapotřebí, aby něco bylo pod stromečkem a po Vánocích se holt šetří.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Vy prodáváte v jednom z obchodů, tady v tom velkém nákupním středisku. Je ten nápor lidí v těchto dnech větší?

osoba:
Já myslím, že větší.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Vy sama, vy už jste nakupovala?

osoba:
Já miluju slevu, spoustu věcí nemůžu, /nesrozumitelné/.

osoba:
Je tu dost o hodně lidí, protože to tady musíme víc srovnávat, dodávat zboží a tak, no.

Veronika MALÁ, redaktorka:
Ale pořád to není dost?

osoba:
Není, já bych řekla, že ne, my máme takovou práci, že máme raději, když je jako hodně lidí, jo.

Veronika MALÁ, redaktorka:
I přesto, že tvrdíte, že jste tady omylem, tak co na ten mumraj tady všude kolem říkáte?

osoba:
Mě to fakt opravdu míjí, tohle to, já si počkám, když něco budu chtít, až tohle to všechno pomine.

Finanční podpora rodičů se od nového roku mění

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Finanční podpora rodičů se od nového roku mění. Rodiče si musejí vybrat, jak dlouho budou s dítětem doma a podle toho budou od státu dostávat finanční příspěvky. Svoje rozhodnutí ale nemůžou změnit. Jak zjistila redaktorka Blanka Číhalová novinka zaváděná resortem práce a sociálních věcí přináší některým rodičům velké problémy.

Blanka ČÍHALOVÁ, redaktorka:
Systém rodičovské se upravuje od 1. ledna, hlavní změna je tato: "Dosavadní čtyřletá finanční podpora, necelých sedm tisíc šest set korun měsíčně, se sníží. Rodič si předem musí určit, jestli bude doma s dítětem dva, tři nebo čtyři roky. Podle toho pak bude dostávat příspěvek od státu." Při dvouleté rodičovské bude činit jedenáct tisíc čtyři sta. Při tříleté bude sedm tisíc šest set měsíčně. A když rodič bude s dítětem doma čtyři roky, bude nejprve dostávat měsíčně sedm tisíc šest set, postupně potom méně tři tisíce osm set korun měsíčně. A důležitý dodatek. Nejrychlejší možnost může využít jenom rodič, který měl hrubý plat vyšší než šestnáct tisíc čtyři sta. Změny se týkají budoucích rodičů, ale i těch, kteří už o malé děti pečují. Do konce ledna musejí jít na úřad.

osoba:
Tak já si myslím, že to je docela komplikace, no, protože vlastně zrušili jesle, když už teda, pak kam ty děti dávat, že jo, třeba babičky, prodlužujou důchodovej věk a babičky nemůžou taky hlídat, že jo, prostě je to problém, je to celkovej problém prostě.

Blanka ČÍHALOVÁ, redaktorka:
Doslova čáru přes rozpočet to udělá rodičům, kteří jsou už třetí rok doma, podle starého systému by ještě jeden rok dostávali měsíčně sedm a půl tisíce korun, podle nového budou od ledna dostávat poloviční příspěvky. Některé rodiny si podle toho ale nastavily hypotéky. Teď se obávají problémů se splácením.

Tisíce lyžařů vzaly o víkendu útokem svahy v Krkonoších

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka:
Tisíce lyžařů vzaly o víkendu útokem svahy v Krkonoších. Plné sjezdovky hlásí střediska v Peci pod Sněžkou i Špindlerově Mlýně. Kvůli náporu turistů se tvořily dlouhé kolony na přístupových cestách. Zaparkovat bylo v areálech téměř nemožné. Například na sjezdovkách ve Špindlerově Mlýně se včera i v neděli prohánělo asi šest tisíc lidí. Velký zájem lyžařů pocítily i Orlické hory nebo Šumava.

autor: ezi
Spustit audio

Více z pořadu