Ozvěny dne 22. června 2009

22. červen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Několik tisíc zemědělců protestovalo v Lucemburku proti nízkým výkupním cenám mléka. Mezi nimi i několik desítek farmářů z Česka. Zemědělci v Vysočiny varují, že současné ceny pro ně můžou být likvidační.

osoba:
Dožít se toho, abysme tady za 5 let dováželi mléčné výrobky z Číny nebo z Jižní Ameriky, bezpečnost potravin je pak někde úplně jinde.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Části zaměstnanců ve zdravotnictví stoupnou mzdy. Celkově letos až o 15 procent. Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové tak chce vláda motivovat hlavně zdravotní sestry, aby z nemocnic neodcházely.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví:
Za posledních 20 let je to schodkově nejvyšší nárůst a my si od toho slibujeme jediné, aby sestry neopouštěly zdravotnictví.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Evropská unie by měla společně protestovat proti násilí v Íránu. Vyzvala k tomu česká diplomacie. Zároveň ostře odmítla obvinění Íránu, že se vměšuje do jeho vnitřních záležitostí.

Ondřej HOUSKA, redaktor:
České předsednictví Evropské unie také ostře odmítlo policejní násilí proti opozičním demonstrantům.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A počasí zítra. Většinou zataženo a k tomu déšť nebo přeháňky, teploty maximálně 22 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Začínají Ozvěny dne. Nejprve s Terezou Tomáškovou zprávy a potom Radiofórum s Veronikou Sedláčkovou.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přejeme vám hezký večer.

Zemědělci protestovali v Lucemburku proti nízkým výkupním cenám mléka

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Několik tisíc zemědělců protestovalo v Lucemburku proti nízkým výkupním cenám mléka. Sešli se před budovou Rady Evropské unie, kde jednali ministři zemědělství sedmadvacítky. Požadovali garantované ceny a snížení mléčných kvót. To by mělo zvednout ceny mléka z dnešní úrovně, která je podle farmářů pro jejich odvětví likvidační.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Asi čtyři tisíce demonstrantů se sešly u lucemburského výstaviště sousedícího s budovou Rady unie. S transparenty volajícími po spravedlivé ceně za produkci mléka, záchraně farmářů před krachem a hesly "Bez farmářů se nenajíte" volají po vyšších cenách mléka a pomoci pro své farmy.

Boris OREŠEK:
Aby zemědělec ve Slovinsku žil jako člověk, je potřeba, aby za práci vykonanou svýma rukama dostal odpovídající cenu.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Řekl Boris Orešek z hospodářství v obci Sevnica u Lublaně. Demonstranti nejen zvonili kravskými zvonci a troubili klaksony asi 300 traktorů, ale přivezli s sebou i několik figurín oběšené eurokomisařky Marian Fischer Boelové. Zapálili také několik balíků slámy a pneumatiky. Pavel Novák, Český rozhlas, Lucemburk.

Farmáři v Česku se připravují na protesty proti nízkým výkupním cenám mléka

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Česku farmáři protesty teprve připravují. Do Lucemburska se jeli inspirovat.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Důvody plánovaného blokování českých dálnic jsou stejné jako dnešních protestů v Lucemburku, nízké výkupní cena mléka a vysoké produkční kvóty.

Jan VELEBA, prezident Agrární komory:
Nám půjde o dvě věci, ať těm farmářům někdo po dlouhých měsících řekl, že se těmi problémy bude zabývat a chceme upozornit na naprosto bezkoncepční politiku vlád České republiky.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Jenže pro některé farmáře už je pozdě. Podle předsedkyně Zemědělského družstva Velké Pavlovice Marie Suské už museli chov více než 200 krav zrušit.

Marie SUSKÁ, předsedkyně Zemědělského družstva Velké Pavlovice:
My jsme vloni zlikvidovali chov prasat, letos likvidujeme chov krav, my jsme stále ještě čekali, že snad se situace nějak vyvine, ale dneska prostě už to nemůžeme vydržet.

Květa MORAVCOVÁ, redaktorka:
Družstvo ztrácelo podle Suské měsíčně až 400 tisíc korun. Dluhy částečně pokrylo prodejem krav. Do budoucna by mělo vydělávat vykrmováním býků nebo pěstováním bioplodin. Května Moravcová, Radiožurnál.

Část zaměstnanců ve zdravotnictví dostane přidáno

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Část zaměstnanců ve zdravotnictví dostane přidáno. Vláda Jana Fischera změnila platové tarify některých pracovníků. Důvodem je snaha udržet především zdravotní sestry v českých nemocnicích.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Nízké platy a špatný systém vzdělávání, to je podle ministerstva zdravotnictví hlavní důvod, proč zdravotní sestry naše nemocnice opouštějí. Jen letos by si tak mohly finančně polepšit až o 15 procent.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví:
7 procent je navýšení platů, které plyne z nařízení vlády, dalších 7 procent je to posunutí v tabulce díky katalogu prací.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Vysvětlila růst platů ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Zvýšení mezd by se mělo týkat až 72 tisíc zdravotníků. Podle údajů ministerstva chyběla na přelomu roku v našich nemocnicích zhruba tisícovka sester. Nejvíc v Praze. Finance jako důvod odchodu personálu potvrdila i hlavní sestra pražské Fakultní nemocnice v Motole Jana Nováková.

Jana NOVÁKOVÁ, hlavní sestra z pražské Fakultní nemocnice v Motole:
Já myslím, že to není teda jedinej důvod, proč sestry odcházej, nebo nepřicházej, ale myslím, že by to mohlo pomoci jednak ke stabilizaci a jednak k tomu, že by mohly přijít sestry do zdravotnictví, které i odešly.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Platy ve zdravotnictví stoupnou od 1. července. Václava Vařeková, Radiožurnál.

O rozvojový program Zelená úsporám je zatím malý zájem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O rozvojový program Zelená úsporám je zatím malý zájem. Od dubna si podalo žádost jen 35 domácností. Dotace z programu jsou připravené pro zateplování domů nebo instalaci solárních panelů a dalších ekologických technologií. Aby byly dotace přístupnější, bude ministerstvo spolupracovat s pěti bankami, které začínají nabízet zvýhodněné podmínky, například u hypoték nebo spotřebitelských úvěrů. Podle ministra životního prostředí Ladislava Mika jde o největší dotační program, který přispívá ke zlepšení z hlediska využití energie u bydlení.

Rath: Proplácení poplatků je nad možností Středočeského kraje

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Proplácení zdravotnických poplatků je nad možnosti Středočeského kraje. Dnes to připustil hejtman David Rath. Pokud se podle něj nepodaří poplatky v červenci zrušit a ČSSD prohraje říjnové volby do Poslanecké sněmovny, Středočeský kraj by přestal pacientům peníze proplácet.

David RATH, hejtman Středočeského kraje /ČSSD/:
Já si myslím, že pokud by po volbách ta nová vláda ty poplatky nezrušila, tak se obávám, že bychom museli tak od 1. ledna kapitulovat, protože by nebylo možné udržet další 4 roky tento systém, kdy vlastně jsou hrazeny jenom poplatky jen v těch krajských zdravotnických zařízení. Ono vést tu válku proti soudům a proti ministerstvu zdravotnictví jde nějakou dobu, ale nelze jít donekonečna.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Podle místopředsedy ODS a bývalého hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla Rath vedení kraje nezvládá.

Petr BENDL, místopředseda ODS, bývalý hejtman Středočeského kraje:
Pan poslanec a hejtman Rath tím jenom ukazuje, že je naprosto nekompetentní osobou, že mu na Středočeském kraji a na lidech v něm žijících vlastně nikdy moc nezáleželo. On vždycky jenom nasliboval, teď zjistil, že na to nemá a hledá způsob, jak z toho vykličkovat. Ví, že má obrovský problém se zákonem, ví, že porušuje zákony, ví, že nemá dostatek peněz na věci, které kraj má zajišťovat, nemá peníze na školství, neopravuje silnice, a teď hledá způsob, jak by to omluvil.

Koruna se dostala pod 26 korun za euro

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dobrá zpráva pro všechny, kteří se chystají na dovolenou do zahraničí. Koruna před prázdninami zpevňuje a dostala se pod 26 korun za euro. Je tak nejsilnější od poloviny letošního ledna, mírně posílila i vůči dolaru. Za něj teď zaplatíme 18 korun a 76 haléřů.

Evropská unie by měla společně protestovat proti násilí v Íránu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na povolební násilí v Íránu musí Evropská unie odpovědět společně. Vyzývá k tomu české předsednictví sedmadvacítky. V íránských prezidentských volbách zvítězil Mahmúd Ahmadínežád. Opozice ale hlasování označuje za zmanipulované. Podle oficiálních údajů zemřelo při protestech proti výsledkům voleb 17 lidí.

Ondřej HOUSKA, redaktor:
Všechny země Evropské unie by si měly podle Česka předvolat íránské diplomatické zástupce. Ti by měli v každé z metropolí sedmadvacítky uslyšet jasný protest proti chování íránského režimu. Ten označuje evropské pochybnosti o volbách za vměšování. To ale Praha odmítá. Podle ní je právem Unie vyjadřovat se k průběhu jakýkoliv voleb na světě. To dnes sdělil náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar íránskému chargé d'affaires v Praze. České předsednictví Evropské unie také ostře odmítlo policejní násilí proti opozičním demonstrantům. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

ODS oznámila vznik nové frakce v europarlamentu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Evropský parlament bude mít definitivně novou frakci. Má sdružovat zástupce konzervativních stran z nejméně 8 členských zemí Unie. Vznik Evropské konzervativní a reformní skupiny, která by měla být čtvrtou nejsilnější formací v europarlamentu, oznámila Občanská demokratická strana. Ta se společně s britskou Konzervativní stranou, polským Právem a spravedlností a 5 menšími uskupeními formálně přihlásila ke společným hodnotám a politickým cílům, které stanovila v březnu takzvaná pražská deklarace. Konzervativní frakce chce usilovat o nefederalistickou budoucnost Evropské unie. K nové formaci se zatím přihlásilo 55 europoslanců, včetně 9 zástupců ODS.

Ingušský prezident zůstává po atentátu nadále v těžkém stavu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ingušský prezident zůstává po ranním útoku nadále v těžkém stavu. Úřady teď zvažují jeho převoz do Moskvy. JunusBek Jevkurov byl zraněn spolu se dvěma dalšími lidmi. Dvě osoby při atentátu zahynuly.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Ingušský prezident je podle ruských agentur i po operaci nadále v těžkém stavu. Podle svého poradce by měl převezen k léčení do jedné z moskevských vojenských nemocnic. Generální prokuratura prověřuje dvě verze, kdo mohl mít atentát na svědomí. Kromě nezákonných skupin ozbrojenců mohli mít na útoku údajně zájem i kriminální skupiny, kterým byl trnem v oku Jevkurovovy kroky proti korupci. Nálož uloženou v automobilu odpálil podle policie sebevražedný atentátník ve chvíli, kdy po hlavním tahu projížděla prezidentská kolona. Silný výbuch byl podle svědků slyšet v okolí 10 kilometrů. JunusBek Jevkurov byl dosazen na post ingušského prezidenta koncem roku 2008. Kromě jiného proto, aby zlepšil bezpečnostní situaci v zemi. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Kazaň.

Aerolinie SkyEurope požádaly o ochranu před věřiteli

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nízkonákladové aerolinie SkyEurope ohlásily bankrot. Bratislavský soud dnes dopravci přiznal ochranu před věřiteli. Podle vedení jí má tento krok umožnit restrukturalizaci za plynulého provozu. Firma prý zachová letový řád, dodrží závazky z prodeje letenek a udrží pracovní místa. SkyEurope jsou po českých aeroliniích druhým největším pravidelným dopravcem v Praze. Hledají teď investora, který by přinesl v přepočtu asi půl miliardy korun. Údajně totiž dluží miliony korun, mimo jiné zaměstnancům, dodavatelům i slovenské správě sociálního zabezpečení.

V Česku platí varování před silným deštěm

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Od této chvíle platí v Česku varování před silným deštěm. V příštích dnech může zvedat hladiny menších řek, vydatné a trvalejší srážky se očekávají hlavně zítra a potom ve středu by měl déšť postupně slábnout. Hladiny řek mohou podle odborníků dosáhnout prvního až druhého stupně povodňové aktivity. Radiožurnál to potvrdil meteorolog Stanislav Racko.

Stanislav RACKO, meteorolog:
V důsledku vývoje povětrnostní situace jsme vydali výstrahu na povodňovou bdělost nebo povodňovou pohotovost. Ta bdělost se týká Plzeňského a Zlínského kraje a povodňová pohotovost Jihočeského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Film Normal režiséra Julia Ševčíka uspěl na festivalu v Šanghaji

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Film Normal režiséra Julia Ševčíka uspěl na áčkovém festivalu v Šanghaji. Na podobně prestižní přehlídce, jaké jsou například v Cannes nebo v Benátkách, získal cenu za režii.

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Český film si ocenění za režii z hlavní soutěže tohoto festivalu dosud neodvezl. Předseda poroty Danny Boyle, který natočil Milionáře z chatrče nebo Trainspotting, podle tvůrců filmu na jeho adresu uvedl.

redaktor /citace Danny BOYLE, režisér/:
"Díky oslňující a formálně odvážné režii všech složek film přináší podnětnou vizi žánru thrilleru se sériovým vrahem."

Michaela VETEŠKOVÁ, redaktorka:
Normal je natočený podle skutečného případu sériového vraha z 30 let minulého století. Toho kraje Milan Kňažko. Jeho filmovou manželku Dagmar Havlová. Michaele Vetešková, Radiožurnál.

autoři: tet , ves
Spustit audio

Více z pořadu