Ozvěny dne 22. 8. 2001

22. srpen 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Druhý případ nemoci BSE v ČR hlásí veterináři opět na Vysočině

Druhý případ nemoci šílených krav hlásí veterináři opět na Vysočině. Kvůli dalšímu výskytu nákazy BSE v České republice se zítra sejde krizový štáb ministerstva zemědělství a Ústřední nákazová komise. Podrobnosti Lenka Šumová.

Pozitivně na BSE vyšel test u šestileté krávy z chovu drobného zemědělce Oty Berana ze Světnova na Žďársku.

Jan Fencl, ministr zemědělství ČR: První pozitivní výsledek byl metodou Western-Blod zjištěn 20. 8., samozřejmě jsme ho opakovali a bylo založeno konfirmační vyšetřování, čili poslední potvrzení této skutečnosti budeme mít k dispozici, předpokládám, v průběhu soboty, a to dopoledne.

Říká ministr zemědělství Jan Fencl. Pozitivní kráva byla poražena na jatkách v Radostíně nad Oslavou, které, jak dodává šéf Státní veterinární správy Josef Holejšovský, jsou zatím kvůli tomu uzavřené.

Josef Holejšovský: Tam se ta činnost zastaví z toho důvodu, aby se tam veškerý prostě materiál, vše, co tam je, odvezlo, odpovídajícím způsobem zlikvidovalo a poté samozřejmě bude provoz těch jatek obnoven. Je to malá porážka, poráží dvakrát týdně, takže tam nejde o žádný nějaký výpadek větší produkce.

Chovatel Beran, který zatím neměl s veterináři žádné problémy, má devatenáct krav a pravděpodobně o minimálně tři přijde. Budou to kusy starší a mladší šesti měsíců, než byla pozitivně testovaná kráva. V případě, že se u nich ale BSE také potvrdí, bude počet likvidovaných rozšířen na sedm. Jakým způsobem se nákaza mohla do chovu dostat, není zatím jasné. Ministr Fencl ale upozorňuje, že všechna bezpečnostní opatření se dodržují.

Jan Fencl, ministr zemědělství ČR: Oddělujeme specifikovaný rizikový materiál u všech porážených kusů, tedy vyřazujeme z možné spotřeby veškerý rizikový specifikovaný materiál, tak to, co se dostává přes jatky a obchody ke spotřebitelům, je naprosto bezpečná, kvalitní a zdravá svalovina.

Na BSE bylo u nás vyšetřeno zatím 39 600 kusů krav. Vláda se dnes nedohodla na tom, z jakých zdrojů se tyto testy budou hradit.

Situace ve Světnově na Žďársku

První případ nemoci šílených krav objevili veterináři 8. června u kusu pocházejícího z chovu Zemědělského družstva Dušejov na Jihlavsku. Situaci ve Světnově na Žďársku, odkud pochází druhý podezřelý vzorek, sledoval Petr Hladík.

Vzorek podezřelý na takzvanou nemoc šílených krav, který vyšetřoval Státní veterinární ústav v Jihlavě, pochází z porážky na jatkách v Radostíně. Dojnici na tato jatka dodal soukromý chovatel Otakar Beran ze Světnova na Žďársku. Ten dnes odpoledne odmítal kohokoliv vpustit na svůj pozemek a na pomoc si zavolal policii. Beran chová asi dvacet dojnic a je zřejmě z podezření na BSE u jedné z nich zdrcen. Zamčená vrata byla i na malých jatkách v Radostíně. Krátce před sedmnáctou hodinou se ve Žďáře nad Sázavou sešla část okresního krizového štábu. Všichni jeho členové se sejdou zítra ráno v osm hodin ve Žďáře.

Nový případ BSE by se neměl nijak výrazněji promítnout do spotřeby hovězího

Nový nález krávy s onemocněním BSE by se neměl nijak výrazněji promítnout do spotřeby hovězího masa. Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera už nebudou spotřebitelé výrazně omezovat konzumaci hovězího.

Ladislav Steinhauser: Já si myslím, že už ten pokles nebude nijak rapidní, lidé vědí, o co se jedná, lidé v tuto chvíli také očekávají, že pokud se vyšetřuje, pokud bylo vyšetřeno 36 000 vzorků, je reálné, že samozřejmě se nějaký další pozitivní kus najde. Česká republika stále zůstává státem ve stejné kategorii, to znamená s minimálním výskytem BSE.

Rada NATO definitivně schválila odstartování operace Hlavní sklizeň

Rada severoatlantické aliance dnes definitivně schválila odstartování celé operace Hlavní sklizeň. Vojáci NATO mají během ní shromáždit zbraně a munici odevzdanou dobrovolně albánskými povstalci v Makedonii. Podrobnosti dodává Petr Vavrouška.

Na základě dnešního verdiktu Rady NATO se mohou během 48 hodin začít rozmisťovat v Makedonii vojáci NATO, jichž by mělo být vysláno více než 3 000. Od víkendu působí v Makedonii předsunutá jednotka o síle čtyř set mužů, mezi nimi je i 120 českých vojáků, a ti připravují zázemí pro celou operaci, která bude mít tři fáze. Přesný harmonogram akce prozradil Radiožurnálu chargé d'affaires při české misi v sídle NATO v Bruselu Ivo Šrámek.

Ivo Šrámek: Se zahájením sběru však nebudeme čekat, tím myslím sběru zbraní, však nebudeme čekat na rozvinutí celého kontingentu v zájmu toho, aby se stihl harmonogram sběru zbraní, který je provázaný se schvalováním ústavních změn v makedonském parlamentu. Sběr by měl být ukončen do 27. září, což by měl být současně konec celé operace.

Dnešní rozhodnutí Rady NATO komentoval také prezident Václav Havel.

Václav Havel, prezident ČR: Je to poslání velmi důležité, téměř historického významu, je to poslání velmi nebezpečné. Domnívám se, že jednala rychle, že se poučila z různých předchozích krizových situací na Balkáně, kdy dlouhé váhání mělo za následek nezměrné lidské oběti, a samozřejmě jsem hrdý na to, že naši vojáci byli mezi prvními, kteří tam jeli už tu misi připravovat.

Operace Essential Harvest se zúčastní dvanáct zemí. Největší kontingent vysílá Británie, zhruba 1 800 vojáků, například Spojené státy se hodlají podílet jen technikou.

Na letiště do Skopje dnes dorazili první francouzští vojáci z hlavní části sil aliance, které se na základě dnešního rozhodnutí Rady NATO začínají rozmisťovat v Makedonii. Do makedonské metropole má být během dneška podle různých zdrojů přepraveno 150 až 185 francouzských vojáků.

Dmitrij Rogozin kritizuje počínání NATO v Makedonii

Za směšné a zároveň bezohledné označil počínání Severoatlantické aliance v Makedonii předseda zahraničního výboru ruské Státní dumy Dmitrij Rogozin. Další podrobnosti k výrokům ruského politika má moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Voldán.

Při komentování akce NATO, která má vést k odzbrojení albánských teroristů v Makedonii, předseda zahraničního výboru dolní komory parlamentu prohlásil, že vojákům mírových sil budou ozbrojenci v lepším případě odevzdávat místo zbraní jen železný šrot a ne současnou výzbroj. Dmitrij Rogozin tvrdí, že to představitelé aliance moc dobře vědí. Navíc prý právě Západ albánské teroristy svého času vyzbrojil, když v nich chtěl vidět protiváhu režimu jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče na balkánském poloostrově. Jak dále uvedl Dmitrij Rogozin, NATO podle něj zradilo makedonského prezidenta Trajkovského, když vedlo jednání s ozbrojenci, které tak povýšilo do role zákonného partnera. Rogozin vyjádřil nespokojenost také s tím, že akci NATO neposvětila Rada bezpečnosti OSN.

Někteří lidé v Makedonii se k rozmístění vojáků NATO v zemi staví rezervovaně

Někteří lidé v Makedonii se k rozmístění vojáků aliance v zemi staví velmi rezervovaně. Především slovanští obyvatelé mají pocit, že NATO spíše stojí na straně albánských povstalců. Ze Skopje telefonuje náš spolupracovník, redaktor České televize Michal Kubal.

Už pátý den trvá blokáda hlavního hraničního přechodu mezi Makedonií a Kosovem. Několik desítek uprchlíků z Tetova znemožňuje průjezd především automobilům jednotek KFOR a mezinárodních organizací. Chtějí tak přinutit alianci, aby jim pomohla při návratu do jejich domovů. Ministerstvo vnitra zatím odmítá proti blokádě zakročit. Na dnešní večer svolala radikální organizace nazvaná Světový makedonský kongres do centra Skopje demonstraci pod heslem "Za záchranu Makedonie". Při podobných akcích docházelo v minulých týdnech k výtržnostem a útokům na ambasády západních zemí a sídla mezinárodních organizací.

Kontroly britských úředníků na ruzyňském letišti budou obnoveny

Kontroly britských úředníků na ruzyňském letišti budou obnoveny. Rozhodla o tom vláda, která souhlasila s návrhem britské strany. Termín ale zatím nebyl stanoven. Informace získal na Úřadu vlády reportér Aleš Heřmánek.

Počet českých žadatelů o azyl v Británii znovu stoupl. V poslední době tak učinilo asi šedesát osob, a to bylo důvodem britské žádosti. Premiér Miloš Zeman zdůraznil, že vláda měla pouze dvě možnosti, jak se rozhodnout. Buď souhlasit s kontrolami, anebo nechat Velkou Británii, aby pro české občany zavedla vízovou povinnost. Proti této alternativě mluví podle Zemana především tři důvody.

Miloš Zeman, předseda vlády ČR: Vízová povinnost platí pro každého, to znamená přibližně pro 300 000 osob, které každoročně z České republiky navštěvují Velkou Británii, zatímco předběžnými kontrolami neprojde jenom několik desítek, maximálně několik stovek osob. Za druhé vízová povinnost je finančně náročná, u jednoho člověka je to dva tisíce korun. Za třetí zamítnutí víza nepředpokládá možnost odvolání narozdíl od předběžných kontrol, kde, jak víte, možnost odvolání existuje.

Navíc, jak Zeman zdůraznil, všechny analýzy ukazují, že v případě kontrol nejde o rasovou diskriminaci. Kromě toho by hrozilo nebezpečí, že víza by zavedly i další země Evropské unie, především Irsko. Ministr zahraničí Jan Kavan bude zítra jednat se svým britským protějškem a zároveň chce o věci ještě diskutovat se zástupci parlamentních stran, a proto nepředpokládá, že by kontroly na Ruzyni byly obnoveny už tento týden.

Schodek obchodní bilance ČR v červenci dosáhl 19 miliard korun

Česká republika v červenci více zboží dovezla, než kolik představoval export. Pasivum obchodní bilance dosáhlo 19 miliard korun, což je o pět miliard více než ve stejném období loni. Ekonomové přitom očekávali podstatně nižší schodek a čísla, která zveřejnil Český statistický úřad, je překvapila. Podle Jana Vejmělka z Komerční banky je třeba vidět příčiny tohoto vývoje zejména v zahraničí.

Jan Vejmělek: Na červencovém deficitu se podepsalo zejména zpomalení ekonomiky v západní Evropě, zejména v Německu, což se promítá i do nižší exportní poptávky po našich výrobcích, zejména strojírenských, na druhé straně stále vysoká investiční aktivita u nás v České republice vyvolává nutnost dovozu !!NEROZUMÍM!! potřebných pro realizaci investic.

Bývalý prokurista společnosti Private Investors byl obviněn ze zpronevěry

Bývalý prokurista společnosti Private Investors je podezřelý z toho, že uzavřením smlouvy se společností A.B. Watley připravil klienty Private Investors o 932 miliony korun. Jak uvedla mluvčí policejního prezídia Ivana Zelenáková, vyšetřovatel ho obvinil ze zpronevěry.

Republikový rozhodčí výbor Unie svobody vyloučil poslance Paulíka ze strany

Poslance Vladimíra Paulíka vyloučil republikový rozhodčí výbor Unie svobody ze strany. Podle místopředsedy unionistů Roberta Koláře je důvodem to, že Paulík manipuloval se členskou základnou unie na Blanensku.

Robert Kolář, Unie svobody: Tím nejzávažnějším důvodem je zjištění republikového rozhodčího výboru, že došlo k závažným pochybením při ověřování pravosti podpisů členů Unie svobody do ověřovací knihy podpisů a listin na Obecním úřadě v Petrovicích. Předseda okresní organizace Blansko Vladimír Paulík, který tento úřední úkon prováděl z titulu funkce starosty, například ověřil pravost podpisů i osobám, které se tohoto úředního úkonu nezúčastnily. Kniha ověřování podpisů a listin se poté údajně ztratila.

Předsednictvo Unie svobody současně Paulíka vyzvalo, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Paulík se chce proti vyškrtnutí ze strany odvolat.

Peter Kovarčík dnes podal trestní oznámení na Ivana Langera

Podnikatel Peter Kovarčík dnes prostřednictvím svých právníků podal trestní oznámení na místopředsedu Poslanecké sněmovny a ODS Ivana Langera kvůli podezření z pomluvy. Langer bude muset za své výroky na Kovarčíkovu adresu čelit i občansko-právní žalobě, v níž podnikatel požaduje omluvu a finanční odškodnění ve výši jednoho milionu korun. Langer řekl, že Kovarčíkův krok nebude jakkoli komentovat. Konflikt mezi Kovarčíkem, majitelem marketingové firmy Teleaxis, a místopředsedou ODS se odehrál prostřednictvím médií. Podnikatel před nedávnem v tisku řekl, že Langer škodí ODS. Ten mu poté mimo jiné vzkázal, že je nemocný člověk, který šíří bludy o svém úspěchu.

Ani dnešní pátrání nepřineslo nic nového v případu sourozenců Vosmanských

Ani dnešní pátrání ve dvou lokalitách jižní Moravy nepřineslo nic nového v případu pohřešovaných sourozenců Vosmanských. Téměř šest stovek policistů a vojáků pátralo bez úspěchu v okolí Koryčan na Kroměřížsku a u obce Ořechov na Brněnsku. Pátrací akce budou pokračovat ještě minimálně do konce týdne. Potvrdila to jihomoravská policejní mluvčí Kamila Janíčková.

Kamila Janíčková, mluvčí Policie ČR: Zatím nemám pro nás pro všechny příjemnou informaci, že bychom měli nějaký nález nebo jsme se v šetření tohoto případu posunuli dále. Zítra rozhodně budeme v pátrání pokračovat a během zítřka bychom měli jaksi shrnout to pátrání a uvidíme, jak budeme postupovat dále.

Náčelníci generálních štábů ČR, SR a Polska se sešli v Usce na pobřeží Baltu

Náčelníci generálních štábů Česka, Polska a Slovenska se sešli na polské základně v Usce na pobřeží Baltu. Dohodli se na vytvoření společné česko-slovensko-polské jednotky. Pokračuje varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

Náčelníci slovenského a polského generálního štábu byli do Usky přizváni k předvedení ostrých střeleb protiletadlových raketových komplexů české armády. V jednání za zavřenými dveřmi náčelníci štábu mluvili o organizační struktuře budoucí společné jednotky, která by měla vzniknout pravděpodobně na přelomu roku. Zatím je jasné jen tolik, že velení jednotky bude na Slovensku a Česko a Polsko do ní vyšlou po jednom praporu vojáků. Vznik společné česko-slovensko-polské jednotky má pomoci Slovensku na jeho cestě do struktur Severoatlantické aliance.

Izrael znovu ostřeloval palestinské pozice v pásmu Gazy

Izrael znovu ostřeloval palestinské pozice v pásmu Gazy. Protitankovými raketami dnes izraelská armáda zničila palestinskou policejní stanici v blízkosti Chan Junisu. Útok si vyžádal čtyři zraněné. Izraelská armáda útok potvrdila a uvedla, že šlo o odvetu za dnešní minometné útoky z palestinských území na izraelské cíle. Palestinští oficiální činitelé ale tvrdí, že k žádné střelbě z minometů nedošlo.

Léčba nemocí spojených s kouřením nás ročně stojí zhruba 23 miliardy korun

Léčba nemocí spojených s kouřením nás ročně stojí zhruba 23 miliardy korun. Uvádí to nejnovější zpráva České lékařské společnosti. Podobný dokument tabákové společnosti Philip Morris, který vyzdvihoval klady kouření v souvislosti s přínosem peněz do státního rozpočtu, byl prý záměrně zavádějící. Detaily František Lutonský.

Každý den zemře na následky kouření šedesát lidí. Podle tabákového gigantu tím stát ušetří třeba na důchodech nebo bydlení pro seniory.

Eva Králíková: V České republice si Philip Morris dovolí dát poslancům něco, kde se argumentuje tím, že je výhodné pozabíjet lidi, aby se ušetřily peníze.

Říká Eva Králíková z České lékařské společnosti. Podle ní proto poslanci přistupují na smrtelnou taktiku tabákových gigantů.

Eva Králíková: Přece místo tabáku, kdyby zmizel z trhu teoreticky, tak by se vyrábělo, prodávalo, zdaňovalo, propagovalo a spotřebovávalo prostě jiné zboží, čili státní pokladna by na tom netratila.

Výdaje na léčení jsou podle nezávislé studie mnohem vyšší, než přínos do státní pokladny v podobě daní z tabákových výrobků. Společnost Philip Morris se za svůj výzkum omluvila. Spotřebu cigaret by prý výrazně omezil absolutní zákaz reklamy na tyto výrobky. Závislost na tabáku pomáhá léčit první nenikotinový lék Bupropion. Na jeho účinky prý zemřelo ve světě několik lidí.

Jan Příborský: Ve všech případech úmrtí nebyla prokázána spojitost.

Říká specialista Jan Příborský.

Jan Příborský: Jednalo se tam v některých případech o nadměrné užívání alkoholu či dalších probíhajících onemocnění.

Naši odborníci zatím nezaznamenali ani jeden případ úmrtí v souvislosti s Bupropionem.

Ozvěny z burzy

Akcie na burze dnes uzavřely na včerejších hodnotách. Index PX 50 zůstal prakticky beze změny. Vzrostl objem zobchodovaných cenných papírů na 13 miliard 400 milionů korun. Dnešní dění na Burze cenných papírů Praha pro Český rozhlas komentuje Milan Vojáček z Conseq Finance.

Milan Vojáček: Na českém akciovém trhu vládla dnes opět typicky prázdninová atmosféra jen s minimálními objemy obchodů. Při absenci domácích zpráv byl vývoj ovlivňován především děním na okolních trzích v Evropě. Po úvodním poklesu se akcie vydaly ještě v průběhu dopoledne vzhůru, aby po odpolední stagnaci se vrátily zpět na úroveň ze závěru předchozího dne. Z jednotlivých titulů si poměrně dobře vedly akcie Českého Telecomu či elektrárenské společnosti ČEZ, jejichž růst naopak svými ztrátami vyvažovaly akcie Českých radiokomunikací či Komerční banky.

Koruna dnes od rána postupně oslabovala až na 34 koruny 37 haléřů za euro. Na nejslabší úroveň od půlky května ji poslal překvapivě vysoký červencový deficit obchodní bilance. Marka se prodávala za 17,56.

K věci

Nemoc šílených krav se šíří Evropou. Dosud se objevila v šestnácti zemích. Ministerstvo zemědělství dnes oznámilo už druhý případ jejího výskytu u nás. Zatím bylo testováno téměř 40 000 zvířat. Druhý pozitivní vzorek byl zjištěn u dojnice soukromého chovatele ve Světnově na Žďársku. První případ byl zaznamenán na počátku června v Dušejově na Jihlavsku. Tehdy bylo vybito přes 130 kusů dobytka. Tématu se v rozhovoru K věci věnují publicista Petr Havel a Pavla Dluhoschová.

Pane Havle, dobrý den.

Petr Havel: Dobrý večer.

Zpráva o druhém případu obávané nemoci u nás dnes sice zapůsobila jako blesk z čistého nebe, tak překvapivá ale zřejmě není, viďte?

Petr Havel: Já si to myslím také, dalo se očekávat, že v České republice, stejně jako v jiných zemích Evropských, se tato nemoc v nějakém minimálním rozměru vyskytne, a ten dnešní případ to jenom potvrdil.

Podíváme-li se do statistik, zatím jsme na tom ve srovnání s dalšími patnácti evropskými zeměmi, kde už se nemoc objevila, ještě poměrně dobře. Například ve Francii bylo zjištěno přes 360 případů, v Irsku 680, v Portugalsku přes 570, nejvíce pochopitelně ve Velké Británii, kde je počet nakažených kusů od druhé poloviny osmdesátých let řádově vyšší. Je to jistě velmi obtížné, ale dá se odhadnout, nakolik se nemoc rozšíří u nás?

Petr Havel: Tak, já si myslím, že to rozšíření nemoci nebo počet pozitivních výskytů je do značné míry dáno množstvím a stavem skotu, u nás stavy skotu nejsou nijak vysoké, takže já se domnívám, že ten počet bude při tomto tempu, a nemyslím si, že je důvod, že by bylo nějaké jiné, to znamená třeba jeden pozitivní výskyt na 20 000 kusů, takže to bude tak do deseti kusů ročně.

Ministerstvo zemědělství ujišťuje, že maso, které se dostává ke spotřebitelům, je naprosto bezpečné. Mají podle vás lidé důvod k obavám nebo ne?

Petr Havel: Tak, já si myslím, že podle všech dosavadních vědeckých a výzkumných a laboratorních poznatků nemají lidé důvod k obavám při konzumaci hovězího masa. Možná takové nejjednodušší odlišení je v tom, že vlastně nemoc BSE, ten prion nebezpečný, napadá a množí se ve vyšší nervové soustavě, to znamená páteř, mícha, mozek, oči a tak dále, to znamená, to je něco úplně jiného, je to jiná tkáň než svalovina, čili maso by skutečně mělo být bezpečné. A to dokonce i maso vlastně z infikovaného kusu skotu.

Stále není jasné, jakou cestou se k nám nemoc dostala. Krávy ze zmíněného chovu, kde tedy byla ta nákaza identifikována dnes, nikdy nezkrmovaly mléčné náhražky, které jsou považovány za jeden z možných zdrojů nákazy. Zjišťuje se ovšem, zda se do komponent jejich krmných směsí nepřidával kafilerní tuk. Jaký zdroj nákazy, podle vás, je nejvíc pravděpodobný u našich dojnic?

Petr Havel: Já si myslím, že nemáme zatím tak mnoho vzorků pozitivních, zaplaťpánbu, k dispozici, abychom prostě mohli nějakým způsobem srovnávat a dělat z toho závěry. Čili já si myslím, že prostě ty zdroje nákaz jsou otevřené, myslím si, že jaksi s postupujícím vědeckým poznáním se ukáží ještě třeba i jiné možnosti, než kafilerní tuk nebo krmné směsi, ale musíme si zřejmě ještě asi nějakou chvíli počkat. Nakonec bovinní spongiformní encefalopatie je jenom podruhem tranzitivních spongiformních encefalopatií, a to je něco jako rakovina, taky jich je prostě strašně moc druhů a teprve vlastně se postupně poznává, odkud mohou pocházet.

Jestliže se v sobotu druhý výskyt BSE u nás definitivně potvrdí, povede to k dalšímu poklesu spotřeby hovězího? Prezident Agrární komory se toho právě obává.

Petr Havel: Já si myslím, že jeho obavy jsou trochu zbytečné, podle mého názoru se u nás už spotřebitelé docela jednoznačně rozdělili do dvou kategorií, a to na ty, kteří se hovězího masa nebojí a budou jej konzumovat dále, a na ty, kteří těmto obavám podlehli, hovězí maso buď nekonzumovali a nebudou konzumovat dále, anebo jej přestali konzumovat po prvním výskytu nemoci BSE v Dušejově, takže já myslím, že propad, dramatický propad poptávky po hovězím u nás už nehrozí.

Děkuji za rozhovor. Naším hostem v pořadu K věci byl publicista Petr Havel.

autoři: jkr , jal
Spustit audio

Více z pořadu