Ozvěny dne 10. května 2008

10. květen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Ondřej KAPIC; moderátor:
Se zostřenými dopravními kontrolami musí řidiči počítat na českých silnicích až do zítřka. Dopravněbezpečnostní akce probíhaly už o minulém víkendu. Teď policie počet kontrol ještě zdvojnásobí. Mluvčí policejního prezidia Petra Srnková připomíná, na co se kontroly zaměří.

Petra SRNKOVÁ; mluvčí policejního prezidia:
Určitě bude probíhat měření rychlosti, vážení vozidel, policisté budou využívat všechnu dostupnou techniku. Dopravněbezpečnostní akce jsme naplánovali již od sedmého května, potrvají do jedenáctého května, celkem jich na celém území České republiky proběhne padesát sedm. Půjde teda o akce okresního a krajského charakteru.

V Třeboni pokračuje AniFest Ondřej KAPIC; moderátor:
V Třeboni také dnes pokračuje AniFest, tedy mezinárodní přehlídka animovaných filmů. K večernímu doprovodnému programu přidává podrobnosti ředitel AniFestu Petr Slavík. Petr SLAVÍK; ředitel AniFestu:
Dneska dáváme představení Tibet souboru Buchty a loutky, což sice není animovaný film, ale jsou to loutky a je to zajímavé téma, všechno proběhne v osm hodin v Divadle J. K. Tyla, před tímto představením animátorka Michaela Pavlátová představí filmy svého srdce, tedy pásmo filmů od jiných autorů, které vybírala sama, a toto pásmo osobně doprovodí.

Srbsko čeká důležité hlasování Ondřej KAPIC; moderátor:
Srbsko čeká důležité hlasování. Už zítra ráno se v této balkánské zemi otevřou volební místnosti. Necelých sedm milionů tamních obyvatel rozhodne o tom, zda si Srbsko udrží dosavadní proevropský kurz nebo spolupráci s Unií odmítne. Jan BUMBA; redaktor:
Síly dvou hlavních politických formací proevropských demokratů a nacionalistických radikálů se podle průzkumů v posledních dnech téměř vyrovnaly. Favoritem ale stále zůstávají nacionalisté, jejichž lídr Tomislav Nikolič nedávno řekl, že by svou zemi raději než v Evropské unii viděl ve svazku s Ruskem. Nacionalisté Západu především vyčítají podporu samostatnosti Kosova. Volby se tak do jisté míry stávají referendem o Evropské unii.

Političtí vězni si připomněli památku obětí komunismu Ondřej KAPIC; moderátor:
Političtí vězni si už podesáté připomněli památku obětí komunistického režimu v bývalém Československu. V prostorách pražského motolského krematoria se jich za účasti politiků sešlo několik desítek. Pietní akt vyvrcholil položením věnců na nedalekém pohřebišti, kde byly v minulosti uloženy urny s popelem popravených vězňů. Dnešního ceremoniálu se zúčastnili zástupci Senátu, sněmovny, vlády, hlavního města Prahy a další. Věnec poslala také prezidentská kancelář.

V Barmě končí první fáze referenda, opozice zpochybňuje regulérnost hlasování Ondřej KAPIC; moderátor:
V Barmě skončila první část referenda o změnách v ústavě, výsledky ale budou ohlášeny až po druhé části. Ta je kvůli následkům cyklonu odložena na čtyřiadvacátého května. Vojenská junta považuje přijetí ústavy za začátek cesty k demokracii, podle opozice si jejím prostřednictvím ..., chce si udržet jen moc. Podle svědectví některých Barmánců hlasování potvrdilo snahu armády schválit změny za každou cenu, tedy i zfalšováním výsledků. Robert MIKOLÁŠ; redaktor:
Vyhrožování, souhlas s navrhovanými změnami ústavy za peníze, vhazování lístků členy hlasovacích komisí i za ty, co se k urnám nedostavili. Zástupci barmské opozice i exilu poukazují na podobné případy ze všech částí země, kde se referendum konalo. Rozhlasová stanice Demokratický hlas Barmy uvádí, že například v městě Kjonpjaw varoval obyvatele hlas z ampliónů, že v případě hlasování proti ústavě jim hrozí tři roky vězení. V jedné z místností na východě Barmy byl ale neznámým útočníkem zastřelen hlídkující policista. Mezitím přistávaly v Rangúnu další letadla s pomocí, například Červený kříž přivezl vodní pumpy a čerpadla, dodávky obnovil i Světový program pro výživu.

Dcera prezidenta Bushe se vdává Ondřej KAPIC; moderátor:
Dcera amerického prezidenta Bushe Jenna by měla dnes večer říct své ano Henrymu Hagerovi. Obřad je soukromý a koná se na rodinném ranči rodiny Bushových v texaském Crawfordu. Vít POHANKA; redaktor:
Jenna Bushová je dvaadvacátým dítětem prezidenta, které se vdá, nebo ožení v době, kdy je otec v úřadě. Asi nejokázalejší svatbu z prezidentských dětí měla Trisha Nixonová v roce 1971. Tehdy se obřad konal v Růžové zahradě Bílého domu a přenášela jej celostátní televize. Naopak teta dnešní nevěsty Dorothy Bushová se vdala ve vší tichosti v roce 1992 v Camp Davidu. Její v pořadí už druhý sňatek byl tak dobře utajený, že se o něm média dozvěděla až později. Také poslední svatba prezidentské dcery má být soukromou záležitostí. Na ranč rodiny Bushových v Crawfordu je pozvaných asi dvě stě hostů. Novináři mezi nimi nejsou.

Fotbalový zápas pražské Sparty s ostravským Baníkem poznamenala smrt jednoho fanouška Ondřej KAPIC; moderátor:
Jeden mrtvý, několik zraněných a zadržených, i to je výsledek zápasu mezi pražskou Spartou a Baníkem Ostrava. Příjezd fanoušků i jejich pouliční potyčky sledoval reportér Pavel Otto. Pavel OTTO; redaktor:
Vlak s asi dvanácti stovkami příznivců Baníku přijel z Ostravy na pražské Dejvické nádraží kolem půl druhé odpoledne. Více než hodinové zpoždění způsobilo vyšetřování úmrtí jednoho z fanoušků, který vypadl za jízdy ze dveří. Pokračuje mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Ondřej KUBALA; mluvčí Českých drah:
Máme už zkušenosti s baníkovskými fanoušky z minulosti, když cestovali vlaky, víme, že dobíhají vlaky na poslední chvíli, snaží se otevírat okna, dveře, to musí všechno potvrdit vyšetřování, proč ten člověk vypadl z vlaku za jízdy. Pavel OTTO; redaktor:
Krátce po druhé hodině dorazili baníkovci na letenský stadion. Přímo v areálu Axa arény byla improvizovaná jednací síň pražského městského soudu. Policie zadržela celkem tři výtržníky z řad příznivců Baníku. Tři sparťané skončili v nemocnici. Tomáš HULAN; policejní mluvčí:
Dopustili se pouliční šarvátky, kdy tam došlo k určité půtce mezi příznivci obou celků. Pavel OTTO; redaktor:
Říká policejní mluvčí Tomáš Hulan. Podle místopředsedy městského soudu Bohuslava Horkého splnil záměr umístit soudní síň přímo na stadion svůj preventivní účel. Bohuslav HORKÝ; místopředseda městského soudu:
Možná i odradí určitou část těch nejradikálnějších třeba fanoušků, pokud jsme na fotbale, od toho, aby se dopouštěli násilností na stadionu, možná i ty nejagresivnější přesvědčilo k tomu, aby dnes na fotbal raději ani nechodili. Pavel OTTO; redaktor:
Městský soud chce podobným způsobem postupovat například i při demonstracích.

Morgan Tsvangirai se o prezidentský post s Robertem Mugabem utká ve druhém kole Ondřej KAPIC; moderátor:
Šéf zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai se o prezidentský post s Robertem Mugabem utká ve druhém kole. To by se mělo v zemi konat nejpozději do čtrnácti dnů. Tento krok ale podmínil tím, že do volebních místností budou mít přístup mezinárodní pozorovatelé a zástupci médií. Předák Hnutí pro demokratickou změnu to řekl v jihoafrické Pretorii, kam kvůli bezpečnosti odjel krátce po skončení prvního kola prezidentských voleb. Morgan TSVANGIRAI; předák Hnutí pro demokratickou změnu:
Od roku 1999 jsme v boji za demokracii ztratili stovky lidí. Musíme naplnit jejich sen. Oni to vyjádřili už předtím, lidé to řeknou i teď. Hnutí za demokratickou změnu bude v rozhodujícím střetu bojovat. Já i lidé jsme připraveni na rozhodující kolo.

Irácká vláda a bojovníci Muktady Sadra se dohodli na příměří Ondřej KAPIC; moderátor:
Irácká vláda a bojovníci Muktady Sadra se dohodli na příměří. Oznámil to mluvčí šíitského radikálního duchovního a informaci potvrdily i irácké úřady s tím, že by smlouva měla začít platit už od zítřka. Pokud bude fungovat, skončí tak v bagdádské čtvrti Sadr po několika týdnech ozbrojené střety mezi vládními silami podporovanými americkou armádou a šíitskými milicemi. Během nich jen za posledních čtyřiadvacet hodin přišlo o život na dvacet lidí a více než stovka dalších, včetně žen a dětí, utrpěla zranění.

autor: oka
Spustit audio

Více z pořadu