Ostravský soud vyhlásí rozsudek nad vítkovskými žháři

19. říjen 2010
Zblízka

Pouhý den zbývá do vyhlášení rozsudku nad vítkovskými žháři. Zítra přesně touto dobou by měl ostravský soudce Miloslav Studnička uzavřít jednu z nejsledovanějších kauz v české justici. Proces se čtveřicí pravicových radikálů, kteří hodili zápalné lahve do domku romské rodiny, trvá už pět měsíců a provázejí ho mimořádná bezpečnostní opatření.

Podle státní zástupkyně žháři vše naplánovali záměrně na období Hitlerových narozenin, aby se uvnitř neonacistické scény zviditelnili.

Když v průběhu procesu skončilo dokazování, přišel na řadu souboj právníků. Každá ze stran dostala šanci přesvědčit senát o své pravdě.

Přednes státní zástupkyně Brigity Bilíkové trval hodinu. Věnovala se i formě útoku.

„Obžalovaní šanci na přežití osob nacházejících se uvnitř domu zcela minimalizovali. Požár v jediném okamžiku fakticky rozprostřeli po celé ploše domku,“ uvedla.

Za mozek skupinu žhářů označila Davida Vaculíka, mladého muže, který v jednací síni jako jediný vůbec nevypovídal.

Z obhájců byl důstojným soupeřem státní zástupkyně advokát Pavel Pěnkava.

Natálka s matkou Annou Sivákovou

„Je svůdné považovat útočníky za bezcitné, bestiální vrahy, nezletilého bezbranného dítěte, ale není pravda náhodou taková, že před soudem stojí osoby, které spíše než v úmyslu upálit nezletilé dítě nebyli s to domyslet celý dopad jejich jednání a rozsah vzniklých následků?“ položil řečnickou otázku.

Většina obžalovaných litovala svého činu a omlouvala se poškozeným i svým rodičům. „Je mi to upřímně líto,“ byla jejich nejčastější slova.

Na rozsudek, který by měl padnout ve středu, se přijedou podívat i rodiče těžce popálené Natálky.

autoři: ada , eve
Spustit audio