Osobitá chuť se středomořským nádechem. Albánská kuchyně se degustuje i očima

Cizí kraje se mají poznávat nejen očima, ale i dalšími smysly. Není nad to sáhnout si na starobylé kameny staveb – tedy pokud u nich není výstražná cedulka „nedotýkat se“. Reportér Pavel Novák se během krátké návštěvy Albánie rozhodl poznat tuto zemi právě prostřednictvím chutí a vůní...

Restaurace Era Vila, kterou mi doporučila kamarádka Linda z albánské televize, se nachází v centru Tirany. Nabízí především národní albánské pokrmy, zbytek tvoří středomořská kuchyně, která se nejvíc podobá té italské. Jídelní lístek mají v albánštině i angličtině.

Donald Ziso, manažer restaurace, navrhuje degustaci dvou druhů předkrmů, dvě masová jídla a dezert. Žádné z nabízených jídel jsem neznal, takže jsem se musel zcela spolehnout na to, že to bude příjemné překvapení.

Albánská večeře začíná rakijí, a nejinak je tomu i teď. Pan Donald přináší dvě sklenky se dvěma druhy rakije – ta první je klasická, druhá morušová. A pak už přichází čas na jídlo.

Chod za chodem

Prvním předkrmem je kukuřičný chléb s omáčkou z kozího sýra. Vypadá sice jako sladký keks s mascarpone, ale má slanou chuť. Dalším chodem jsou masové kuličky míchané s různými druhy zeleniny. Vypadají jako borové šišky, na které se dává jogurt smíchaný s olejem.

Tiranské „färges“ trochu připomíná guláš

Pan Donald ale nezahálí a rychle přináší další chody. Staví přede mě dvě velice horká jídla. Ve dvou ještě bublajících miskách se nacházejí dva druhy mas: jehněčí je v omáčce z bílého sýra, v druhé misce je „färges“, telecí maso na způsob guláše. Základem „färges“ je cibule a maso, ale v určité fázi přípravy se do omáčky přidává i sýr ricotta, který dodá pokrmu zvláštní vláčnost a neodolatelnou chuť.

Láska prochází žaludkem

V kuchyni restaurace v centru Tirany se všechno připravuje čistě a rychle. Předsudky o stavu albánské gastronomie se rozplývají jako pára nad hrnci na sporácích. Všechno, co jsem ochutnal, bylo sice zvláštní, ale moc dobré. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Tím mým určitě.

autoři: Pavel Novák , als
Spustit audio

Související