Organizátoři koncertů by mohli žádat o výjimky z dodržování hlukových limitů

16. září 2014

Organizátoři koncertu, který skončí po 22. hodině, možná v budoucnu už neporuší zákon. Nově by totiž mohli mít možnost zažádat o dočasné výjimky z dodržování hlukových limitů. Novelu zákona, která to umožní, projedná Poslanecká sněmovna na zářijové schůzi. Ta začíná dnes.

Koncert kapely Kabát byl v sobotu večer slyšet na hodně místech Prahy. Aby nenarušil noční klid, končil ještě před 22. hodinou. Hygienici přesto každoročně řeší desítky stížností na hluk. Často právě i kvůli hudební produkci. Ve sporných případech jezdí dokonce na místo změřit intenzitu hluku.

„Měření hluku jsme prováděli v 70 případech, což nejsou veškeré stížnosti. Veškeré stížnosti jsou přešetřeny a pak teprve se rozhodne, jestli je důvod k měření, nebo je možné tu stížnost řešit jiným způsobem,“ vysvětluje Jakub Janota z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Ani tak hygienici na organizátory koncertů v řadě případů nedosáhli. Kancelář ombudsmana proto dlouhodobě varovala, že úřady by měly mít možnost nejen dát zpětně pokutu, ale hluk rovnou v noci zakázat.

„Veřejný ochránce práv především upozorňoval na to, že je potřeba legislativně řešit problém krátkodobých hudebních produkcí, nebo vůbec krátkodobých expozic hluku. Přikláněl se k názoru, že by to mělo být spíše v kompetenci obcí, které by si to regulovaly obecně závaznými vyhláškami,“ říká mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Právě to má umožnit vládní návrh zákona o ochraně veřejného zdraví. V něm můžou poslanci odsouhlasit mimo jiné to, že by organizátoři koncertů mohli žádat o takzvané krátkodobé hlukové výjimky. Předloha je zatím v prvním čtení.

autoři: nib , lio
Spustit audio