Opravy v Praze jsou nevyhnutelné a s volbami nesouvisí, stav byl neúnosný, brání se primátor Hřib

Některé dopravní uzavírky v Praze komplikují občanům život i po prázdninách. Zvažuje pražský primátor kvůli tomu rezignaci, jak mu doporučil prezident Miloš Zeman? Kdy se doprava v hlavním městě zlepší? Vladimír Kroc se ptá pražského primátora z Pirátské strany Zdeňka Hřiba.

Uvažujete o vyhlášení stavu nebezpečí v hlavním městě, jak vás k tomu v otevřeném dopise vyzval prezident republiky?

Čtěte také

To určitě ne, ale trochu mě překvapilo vyjádření Miloše Zemana, protože za poslední roky, co si pamatuji, tak pan prezident o Pražany neprojevil vůbec žádný zájem. V rámci svých výjezdů za občany se Praze velice důsledně vyhýbal, takže tyto výzvy vnímám jako zapojení pana prezidenta do předvolební kampaně, která už dávno přesáhla meze slušnosti a dobrého vkusu.

Nezvažujete rezignaci, případně omluvu Pražanům, k čemuž vás také Miloš Zeman vyzval?

Jedná se skutečně o předvolební folklór, v duchu toho bych měl teďka vyzvat pana prezidenta ke zvážení jeho rezignace třeba kvůli tomu, že hájí zájmy spíše jiných mocností namísto České republiky v kauze ruských agentů, kvůli výbuchu ve Vrběticích nebo kvůli neschopnosti dodat národu sílu v době koronavirové krize. Ale místo toho bych rád pozval pana prezidenta k nám do podhradí, aby si našel na Pražany čas, který se mu doposud nepodařilo ve svém ‚pyžamkovém‘ programu uvolnit.

Pojďme se bavit o té dopravě v Praze…

Poprosil bych Pražany o trpělivost, Prahu jsme převzali ve velice špatném stavu, bylo to v době, kdy tady byla spadlá Trojská lávka, tři mosty byly před zavřením kvůli špatnému stavu a bylo to dáno tím, že tady byl velký vnitřní dluh na dopravní infrastruktuře…

Neměly by se jednotlivé stavby uvážlivěji naplánovat, aby doprava nebyla paralyzovaná?

Opravovali jsme i v době koronavirové krize, ale protože byl nižší provoz na silnicích, tak to samozřejmě málokdo zaznamenal. Nicméně teď opravujeme také, ne všechny se vejdou do dvou měsíců o prázdninách, něco z toho plánovaně přechází do září. Problém je to, že aut je tady na silnicích více, v hlavním městě za posledních deset let stoupl počet aut o třetinu. Dalším problémem, který k tomu přispívá, je to, že díky populistickým výrokům některých politiků, mimochodem také pana premiéra Babiše, kteří strašili koronavirem v MHD, tak došlo k tomu, že někteří lidé přesedli z MHD do aut.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související