Opilé dělníky nepustí do práce. Chytrá stavební buňka monitoruje pracovníky, nářadí i výkyvy počasí

30. listopad 2019

Dříve si lidé označovali při příchodu do práce lístky, dnes si někteří dělníci na stavbách musí fouknout do alkoholtesteru. Ten ovšem nedostanou od stavbyvedoucího, ale od chytré stavební buňky.

Přiložíte kartu ke čtečce a počkáte, až se zobrazí příchodového menu. Tak vypadá první kontakt s chytrou stavební buňkou C H Cell společnosti C H Complex Systems. Čtečka karet visí na jedné z delších stěn stavby, která zabírá plochu 2,5 na 1,5 metru. Kromě ní tu najdete také malou obrazovku a náustek alkoholtesteru.

Čtěte také

Píchačky trochu jinak

Buňka je typicky umístěná u vstupu na staveniště a může u ní být také turniket, který následně vpouští zaměstnance na pracoviště. „Některé firmy turnikety nechtějí, protože jejich zaměstnanci jsou seznámeni s tím, že pokud nemají splněnou docházku, nejsou v práci a nedostanou zaplaceno,“ vysvětluje Antonín Světnický ze společnosti C H Complex Systems.

Při odchodu z pracoviště se pak dělníci musí opět odhlásit přiložením karty k panelu na chytré buňce. Na displeji se jim zobrazí, kolik toho napracovali, a díky tomu mají přehled například o přesčasových hodinách.

Už žádné rozkradené nářadí

Systém je přitom zároveň upozorní, že třeba nevrátili nafasované nářadí a podobně. „Součástí buňky je sklad, který monitorujeme pomocí bezdrátové bluetooth technologie. Tímto způsobem evidujeme pohyb ve skladu a vypůjčování zařízení, pokud tam nějaké je,“ doplňuje Světnický.

Do zhruba metr krát metr velkého skladu se vstupuje zpoza rohu od přihlašovacího panelu. Dveře si zaměstnanec otevře svojí přístupovou kartou nebo je může pomocí aplikace otevřít stavbyvedoucí třeba i na dálku.

Stavba jako na dlani

Chytrá stavební buňka C H Cell

Na střeše buňky jsou umístěné solární panely, aby byla energeticky soběstačná, v jejích útrobách je ale schovaná i centrála, kterou může stavbyvedoucí také zapnout přes internet.

Kromě toho jsou u buňky umístěné kamery, které monitorují vstup na staveniště a zpravidla i meteostanice. Díky ní může buňka vést takzvaný deník pracoviště. V něm se eviduje rychlost a směr větru, množství srážek nebo teplota.

„Je to ideální pomocník v tomto období, protože stavbyvedoucí se může podívat, jak je na dané lokalitě, a hned ví, jestli má poslat pracovníky, nebo jim dát volno, případně si plánovat práce,“ přibližuje zástupce firmy.

Neustále pod dohledem

Samotná buňka je sestavená z komerčních dílů. Společnost C H Complex System ale pro ni vyvinula software Adam, díky kterému můžou stavební firmy na dálku spravovat jednotlivá pracoviště.

Čtěte také

Mají tak přehled o tom, kdo se na stavbách pohybuje nebo jestli je zaměstnanec proškolený v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP).

„Veškerá data se ukládají do cloudu a jsou online k dispozici jak na mobilních telefonech, tak v počítači. Stavbyvedoucí tak může být klidně na nemocenské, podívá se na počítač a uvidí všechny svoje stavby, i kdyby jich měl třeba sto,“ dodává Světnický.

Automatické školení

Při jakékoliv změně v předpisech BOZP navíc zaměstnanci dostanou školení automaticky hned při následujícím přihlášení do systému. Firma tak nemusí složitě organizovat hromadná školení.

„Nadhodnota spočívá v klidu zaměstnavatele. Tím, že eviduji svoje zaměstnance, jejich docházku a BOZP, eviduji i subdodávky a z toho můžu těžit fakturaci,“ zdůrazňuje na závěr Antonín Světnický.

Spustit audio