Operaci jsme prováděli i v 17. týdnu těhotenství, říká vedoucí Centra fetální medicíny

19. červenec 2018

Měří deset nebo patnáct centimetrů a před dvaceti lety by neměly šanci přežít. Po narození je často nerozlišíte od dětí, které se v těhotenství vyvíjely bez jakýchkoli komplikací. V Centru fetální medicíny Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze – Podolí už za dobu svého působení díky operacím uvnitř dělohy zachránili 139 dětí.

„Nejčastější je laserová operace takzvaného transfuzního syndromu u jednovaječných dvojčat,“ říká Lubomír Hašlík, vedoucí lékař Centra fetální medicíny a vysvětluje, v čem toto onemocnění spočívá:

Lékaři v Podolí zachraňují děti přímo v děloze. Ohrožená jsou často jednovaječná dvojčata

Od roku 2012, kdy Centrum fetální medicíny vzniklo, už v Podolí pomocí laseru operovali přes 130 maminek s touto diagnózou. Ve zhruba 70 procentech případů se lékařům daří zachránit oba plody

Do Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí svážejí maminky z celé republiky, a dokonce i ze Slovenska s diagnózou tzv. transfúzního syndromu u dvojčat. V těchto případech si jednovaječná dvojčata cévními propojeními mezi sebou nerovnoměrně vyměňují krev a jsou proto obě v ohrožení žívota. Zachránit oba plody může laserová operace přímo v děloze. V Podolí těchto zákroků provedou zhruba 30 ročně.

„Dvě děti v děloze sdílejí společnou placentu, k níž jsou upnuty dva pupečníky propojené cévami. Vzniká situace, kdy jedno miminko posílá krev tomu druhému. Jedno z nich je nedokrvené a druhé převodněné.“

Kdyby lékaři v takovém případě nepřistoupili k chirurgickému řešení, plody by odumřely na základě oběhového přetížení. „Nejčasnější operaci jsme prováděli v 17. týdnu a nejpozději v 31. týdnu těhotenství,“ upřesňuje chirurg interval, kdy k onemocnění dochází nejčastěji.

Typy zákroků, které řeší Centrum fetální medicíny:

  • transfuzní syndrom jednovaječných dvojčat;
  • redukce počtu plodů v děloze v případě, že jeden z nich odumírá a ohrožuje na životě druhý;
  • uzávěr močové trubice plodu;
  • odstranění některých nezhoubných nádorů pomocí laseru;
  • zlepšení prognózy přežití plodů s brániční kýlou;
  • nitroděložní ošetření rozštěpu páteře.

Dnes dávají lékaři rodičům před operací naději, že s 90procentní pravděpodobností přežije alespoň jedno z dětí. Obě miminka se podaří zachránit u 70 procent případů. V pražském Centru fetální medicíny léčí případy z celé České republiky i ze Slovenska.

ON-LINE ROZHOVOR: Co šéf Centra fetální medicíny doporučuje nastávajícím maminkám?

Ladislav Krofta, šéf Centra fetální medicíny

Spolu týmem Centra fetální medicíny operuje ještě nenarozené děti v těle matky. „Jsou to emočně hodně náročné zákroky,“ tvrdí gynekolog a současně šéf tohoto centra Ladislav Krofta.

Na Den dětí se sjelo přes 80 rodin, jejichž děti se podařilo díky nitroděložní operaci zachránit. „Viděl jsem tam spoustu šťastných tváří a bylo to moc příjemné. Mně osobně, ale samozřejmě i kolegům se díky tomu vrací, proč jsme medicínu studovali a proč tuto práci děláme,“ shrnuje Lubomír Hašlík své pocity ze setkání.

autoři: Zuzana Burešová , and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.