Oldřich Tůma

21. srpen 2009

Ozbrojený odpor v srpnu 1968 by neměl žádný význam, myslí si historik Oldřich Tůma, ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR, který byl hostem Lucie Výborné v pátečním Dopoledním Radiožurnálu. V rozhovoru u příležitosti výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa se dotkli nejen tohoto tragického momentu našich dějin, ale i událostí, které následovaly - především v srpnu 1969. V sobotu 22. srpna bude hostem Naděžda Goryczková, šéfka Národního památkového ústavu

"Asi by to opravdu nemělo velký smysl. Možná bychom měli dnes hezčí učebnice dějepisu, ale přineslo by to oběti na životech a stejně by to okupaci nezabránilo," odpovídá historik Oldřich Tůma na otázku, jestli jsme se měli v srpnu 1968 bránit vojensky.

Tragickým událostem 21. srpna 1968 mohl podle něj předejít pouze jiný politický postoj československých komunistických špiček vůči Moskvě už od jara 1968. Tragédii přitom vidí hlavně v tom, že politici kolem Alexandra Dubčeka pomohli zlomit nenásilný odpor, k němuž se společnost po invazi spontánně uchýlila. Byl totiž opravdu účinný.

"Okupanty překvapil, překazil jim vlastně politický scénář intervence. To, co se dělo zhruba těch prvních šest až sedm dní po 21. srpnu, opravdu bylo vzepětí české a slovenské společnosti a mělo to politický význam," zdůrazňuje Oldřich Tůma.

Vývoj po srpnu 1968 rychle směřoval k potlačení společenského odporu a k takzvané normalizaci. Posledním výraznějším vzepětím byly události ze srpna 1969, kterými chtěla část společnosti ještě zvrátit neblahý politický vývoj.

Od 19. do 21. srpna 1969 probíhaly v centru města demonstrace, proti nimž zasáhla komunistická policie, armáda ale i lidové milice ozbrojené ostrou municí. "Ty dny byly opravdu dost tvrdé. Bylo pět mrtvých, desítky raněných, stovky lidí zmlácených. Zhruba 2500 lidí bylo zadrženo a opravdu s nimi bylo většinou jednáno brutálně," vypočítává historik Oldřich Tůma a uzavírá: "Znamenalo to opravdu velice důležitý krok směrem k normalizaci a pacifikaci společnosti."

Skrývají ještě archivy dosud neznámé dokumenty, které by mohly vnést více světla do srpnových událostí? Jak v tomto směru dnes spolupracuje ruská strana? Jak hodnotí roli Gustáva Husáka v normalizačním vývoji? A hrálo nějakou roli dvacetileté výročí okupace v procesu pádu komunismu v Československu v roce 1989? Také těchto témat se dotkl Oldřich Tůma v rozhovoru s Lucií Výbornou. Poslechněte si jeho celý záznam.

Záznam celého rozhovoru s Oldřichem Tůmou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio