Odstavit ve Splitu auto na delší dobu je problém

9. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Pokud chcete cestovat po Splitu a okolí a nemít starost o vaše auto, stojíte před takřka neřešitelným problémem. Možnost, kde auto nechat stát, totiž téměř neexistuje.

Nedávno nám do českého a slovenského vysílání na Jadranu napsali manželé Sontagovi s prosbou o radu: "Máme koupený zájezd na lodi ze Splitu a nikdo nám neumí poradit, kde bychom mohli nechat asi devět až deset dní osobní auto."

Ptal jsem se kolegů v Rádiu Split a zjistil jsem, že v tomto městě nejsou žádné hlídané garáže nebo parkoviště, kde byste mohli nechat auto za poplatek stát. Můžete zkusit najít místo v ulicích a tam auto postavit. Prý se ale někdy najde nějaký "dobrák", který si všimne, že před jeho domem už tři dny stojí auto a nechá ho odtáhnout.

Je tedy lepší nechat auto na parkovišti. Z vlastní zkušenosti mohu poradit, že docela velké parkoviště je u hřbitova Lovrinac u obchvatu Splitu na jeho jižním konci. Tam lze auto zdarma nechat. Nedá se tam však parkovat s obytným přívěsem.

Menší parkoviště podobného typu jsem našel také vpravo od nájezdové cesty k obchodnímu centru Kaufland, které je vedle ulice Domovinskog rata, což je jedna z hlavních spojnic centra města s obchvatem - tedy jadranskou magistrálou. Tato parkoviště jsou vhodná spíš pro denní výlety do Splitu. Nikdo vám totiž nezaručí, že své auto najdete ve stejném stavu, v jakém jste ho na parkovišti zanechali.

Ceny pohonných hmot:

Ceny na stanicích firmy INA nemění už několik dnů. Benzin 95 stojí 8 kun - tedy asi euro a 10 centů. Naftu koupíte za 7,56 - to je také mírně přes jedno euro. LPG stojí 3 kuny a 35 lip.

Kurzy:

Splitska banka nabízí za euro 7 kun a 23 lipy. O jednu lipu má lepší kurz Privredna banka Zagreb. V té vám také za 100 korun dají 25 kun a 24 lipy a za 100 korun slovenských 21 kun a 34 lipy. Odpočítají si ale jedno až dvě procenta jako provizi.

Kulturní tipy:

V podloubí Diokleciánova paláce ve Splitu mělo premiéru představení hry Jeana Racina Faidra. V Biogradu začal festival mladých zpěváků. A v Dubrovníku v átriu knížecího dvora hostoval Spiltský komorní orchestr.

Počasí:

I v pátek 10.8. čeká Jadranské pobřeží proměnlivá oblačnost s občasným deštěm a možná i bouřkami. Má být ale docela teplo, od 22 do 28 stupňů. Má vát mírný severozápadní vítr. Na jižním Jadranu má vát Jugo. V dalších dnech se citelně ochladí. Na Istrii a Kvarneru bude do 21 stupňů. V oblasti od Zadaru po Dubrovník do 25 stupňů.

Na moři se teď mohou vyskytnout bouřky, hlavně v oblasti severního a středního Jadranu. V noci pak čekáme bouřky po celé délce pobřeží. Během noci lze na otevřeném moři očekávat nárazový jihozápadní až západní vítr o rychlosti 30 až 40 uzlů.

autor: pan
Spustit audio

Více z pořadu