Od voleb po olympiádu. Co nás čeká v roce 2021?

1. leden 2021

Celý svět doufá, že rok 2021 přinese především konec pandemie a dopřeje ekonomice, aby se mohla opět nadechnout. Nezklamou se naděje, které lidstvo vkládá do vakcíny? Jaká bude Amerika s tváří nového prezidenta Joea Bidena? Stane se z dálnice D1 konečně pravá dopravní tepna republiky? Bude olympiáda v Tokiu taková jako ty před ní? A jaké šance má Andrej Babiš stát se znovu premiérem? Poslechněte si nový seriál Radiožurnálu každý den až do konce roku vždy od 11.20 hodin.

Olympijské hry v Tokiu

Olympiáda v Tokiu začne přesně za 211 dnů a poprvé v historii se bude konat v lichém roce, protože byla kvůli pandemii koronaviru přesunuta o jeden rok. Letní olympijské hry přesahují hranice sportu, a Mezinárodní olympijský výbor proto ujišťuje, že se v roce 2021 v Japonsku o medaile bojovat bude. Stále ale není jasné, za jakých podmínek.

Čtěte také

„Věřím, že hry bez diváků nebudou, ale i kdyby byly, tak si člověk musí představit miliony diváků u obrazovek,“ říká český kajakář Prskavec.

Sčítání lidu, domů a bytů

Jaké máte vzdělání, s kým bydlíte nebo jak jezdíte do práce. Také to jsou otázky, na které má příští rok odpovědět Sčítání lidu, domů a bytů. Začne na konci března, statistici se ale připravují už teď. Formulář tentokrát půjde vyplnit i on-line a zabere to méně času.

„V porovnání se sčítání před 10 lety bude mít zhruba poloviční rozsah otázek. Vyplnění by mělo být jednodušší, podle odhadů by u jednočlenné domácnosti mělo zabrat 15 minut,“ popisují statistici.

Petr Fiala (ODS), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Sněmovní volby

Lidé budou příští rok na podzim po čtyřech letech znovu rozhodovat o složení Poslanecké sněmovny. Část opozičních stran tentokrát chce o přízeň voličů bojovat společně. Jaké mají šance na úspěch?

Strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 už se stihly střetnout v otázce daní a liší se i jejich postoje k EU. Druhý blok, který tvoří Pirátská strana a Starostové, prý vychází z dlouhodobé sněmovní spolupráce. Samostatně do voleb ze sněmovních stran zatím míří SPD, KSČM a také vládní strany.

Fotbalové mistrovství Evropy

Evropský fotbalový šampionát organizátoři odložili kvůli pandemii. Víc času na přípravu tak dostala i česká reprezentace, která si na kontinentálním mistrovství zahraje posedmé. Změnu bude na nadcházejícím turnaji představovat i to, že tentokrát by se mělo hrát netradičně ve dvanácti zemích.

Čtěte také

MS v ledním hokeji

Hokejové mistrovství světa se mělo konat v květnu 2020 ve švýcarském Lausanne a Curychu. Turnaj s rozpočtem přes 30 milionů eur (815 milionů korun) byl ale kvůli pandemii v březnu zrušen a šampionát se tak letos bude poprvé v poválečné historii konat dva roky od toho minulého.

Pořadatelé dalších šampionátů jsou určeni až do roku 2025. V roce 2021 se turnaj má konat v Lotyšsku a Bělorusku. Vedení Světové hokejové federace bude v polovině ledna jednat o tom, zda pořadatelství Bělorusku zůstane, a to hlavně kvůli politické situaci v zemi.

„Rád bych, abychom přivezli medaili, pak to bude to nejhezčí mistrovství, i kdyby bylo kdekoliv na světě,“ komentuje trenér hokejové reprezentace Filip Pešán.

Čtěte také

Propouštění v OKD

Od 1. ledna začne v těžební společnosti OKD hromadné propouštění horníků a dalších zaměstnanců. Z firmy má odejít zhruba 550 lidí a pod státní podnik DIAMO přejdou první doly. K Novému roku to budou ty, kde se už netěží.

Dohromady odejdou z OKD do jara dva tisíce lidí. Každému mohou pomoci a také už delší dobu pomáhají personalisté a firemní program Nová šichta. „Podařilo se nám navázat spolupráci s více než 80 firmami z regionu,“ říká mluvčí OKD Naďa Chattová.

Inaugurace Joea Bidena

Spojené státy americké čeká na začátku nového roku velká změna. 20. ledna se totiž vymění osazenstvo Bílého domu. Z funkce odchází Donald Trump, který prohrál v listopadových volbách, a nahradí ho bývalý viceprezident Joe Biden.

„Slibuji, že budu prezidentem, který nebude rozdělovat, ale sjednocovat,“ vzkázal po volbách všem voličům Biden. Republikáni ale z jeho programu nejspíš nadšeni nebudou. Hned po nástupu chce totiž zrušit některá Trumpova rozhodnutí.

Logo

Expo 2020 v Dubaji 

Světová výstava Expo 2020 se bude konat v roce 2021. Také Dubaj odložila konání obří akce o rok kvůli pandemii koronaviru. Práce v areálu ale pokračují a organizátoři stále počítají s 25 milióny návštěvníků. Půjde o dosud největší podobnou akci v arabském světě. Svůj pavilon v Dubaji dokončují také Češi a otevření Expa v příštím roce věří.

Čtěte také

Jádrem české expozice bude ukázka toho, jak lze jen s pomocí solární energie získat uprostřed pouště ze vzduchu vodu a zavlažovat s ní rostliny. „Bude to tunel, kterým se dostanete pod poušť a uvidíte ze spodu, jak rostou kořeny… Věříme, že to bude divácky atraktivní,“ popisuje Miroslav Vosátka z Botanického ústavu AV ČR.

Sjezdy stran

Většinu sněmovních stran a hnutí čekají letos volební sjezdy a sněmy. Na nich budou delegáti hlasovat o tom, kdo se dostane do vedení. Vybírat nové lídry bude třeba vládní ČSSD nebo KSČM, která menšinový kabinet ve sněmovně toleruje.

Sociální demokraté i komunisté se pokusí nalézt cestu z potíží poté, co neuspěli v podzimních krajských a senátních volbách. Šéf ČSSD Jan Hamáček se podle svých slov ještě nerozhodl, jestli bude post předsedy obhajovat.

autoři: Český rozhlas Radiožurnál , and
Spustit audio

Související