Kauzy roku 2020. Co hýbalo děním v uplynulých 12 měsících?

Investigativní tým Radiožurnálu měl napilno i navzdory pandemii koronaviru. Připomeňte si některé kauzy, které nenechaly klidnými nejen naše novináře. Nalaďte si Radiožurnál od pondělí do neděle vždy krátce po 13. hodině.

Očkování a dezinformace

V sobotu získala Česká republika první vakcíny proti covidu-19 a hned byli očkováni první zdravotníci. Další dodávky přijdou po Novém roce, jenže kampaň, která by očkování podpořila, se teprve připravuje.

Podle podnikatele Františka Vrabela to nahrává dezinformátorům, kteří očkování zpochybňují. Jednou z nejrozšířenějších lží je, že očkování může pozměnit DNA a umožnit ovládání člověka na dálku. „Taková možnost neexistuje,“ vysvětluje biochemik Jan Konvalinka.

Školicí střediska

Česká dotační pravidla na stavbu firemních středisek na školení zaměstnanců prověřuje Evropská komise a Evropský účetní dvůr. Stát vyplatil firmám na školicí střediska přes tři miliardy korun z evropských fondů. Firmy z nich ale udělaly kanceláře, podnikové jídelny nebo je prodaly, aby si vylepšily rozpočet.

„Považuji za velmi zvláštní, že po třech letech mohou být peníze daňových poplatníků použity na soukromé účely,“ komentovala kauzu europoslankyně Monika Hohlmeierová.

Milionové provize pro Černoška

Investigativní tým Radiožurnálu letos upozornil na to, že téměř čtvrtinu peněz z celkem 120 milionů, které státní nebo polostátní firmy vyčlenily na podporu olympioniků, inkasovala soukromá firma sportovního manažera Miroslava Černoška. Ten to tehdy zdůvodňoval tím, že se za provize staral o sponzory. Firmy ale to, že by jejich reklamní partneři jezdili za státní peníze na olympiádu, popřeli. Zjištěním Radiožurnálu se už začala zabývat i policie. 

Politici na pivu

Ministr zdravotnictví Roman Prymula, poslanci Miroslav Kalousek, Marian Jurečka nebo Jaroslav Faltýnek. Ti všichni letos apelovali na dodržování protiepidemických opatření, ale sami je pak porušovali. Prymula kvůli noční návštěvě restaurace přišel o funkci, Kalouska, který ho za to silně kritizoval, pak přistihl reportér Radiožurnálu, jak sám sedí v restauraci u piva. Svou chybu uznal a zaplatil i pokutu tři tisíce korun.

„Pravidla musí platit pro všechny, politiky, nepolitiky. Takže jsem se neodvolával, neschovával jsem se za imunitu, bez protestů jsem zaplatil,“ řekl Kalousek.

112 milionů za reklamu u Mafry

Investigativní tým Radiožurnálu v minulém roce vypátral, že státní dopravce České dráhy utratil od roku 2015 celkem 112 milionů za reklamu, marketing a propagaci u mediální skupiny Mafra. Tedy u vydavatelství spadajícího do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO. Ve srovnání s ostatními mediálními domy to je rekordní suma. Většinu zakázek přitom vydavatelství Mafra získalo bez výběrového řízení.

Bývalý ředitel Českých drah Miroslav Kupec Radiožurnálu řekl, že se tak dělo kvůli tomu, že Mafru vlastní přes svěřenské fondy sám premiér Andrej Babiš. „Bylo všeobecně žádoucí, aby to byla Mafra,“ upozornil Kupec.  

Pedofil na útěku

Pacienta Psychiatrické nemocnice v Kosmonosech poslal v prosinci Městský soud v Praze na dvanáct let do vězení. Jak Radiožurnál loni upozorňoval, nedokonalý systém psychiatrické péče mu nedokázal zabránit, aby se pacient přímo z léčebny mobilem připojoval na internet a obtěžoval děti. Pak utekl a jedno dítě znásilnil.

„Nemáme ploty, nemáme ochranku, nejsme opravdu vězení,“ bránila se ředitelka Psychiatrické nemocnice v Kosmonosech Dana Kolářová.

Ruský diplomat

Policie odložila vyšetřování ruského diplomata, který v Česku kupoval na černém trhu speciální náboje do odstřelovacích pušek. Kriminalisté ho chytili přímo při přebírání zboží. Na kauzu upozornili v létě investigativní reportéři Radiožurnálu. Diplomat působil na ruské ambasádě v Praze na postu zástupce oficiálního vojenského přidělence.

„Pokud je vážné podezření, že to byl agent ruské tajné služby, o to je to závažnější a je to další střípek do té mozaiky toho, jak se Rusko chová na území České republiky, řekl bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý.

autoři: Radiožurnál , and
Spustit audio

Související