Očekává se opět růst cen energií. Smlouvy s dodavatelem uzavírejte pozorně, radí analytička

25. říjen 2023

Podle návrhu zákona o státním rozpočtu, který projednává v prvním čtení Sněmovna, chybí dotace na poplatky za obnovitelné energie a regulované služby. Co to pro ceny energií znamená? „Část na obnovitelné zdroje tam zůstala, ale je velmi výrazně pokrácená. Znamená to, že se to určitě projeví v cenách energií na fakturách, které vidíme každý měsíc,“ říká ekonomická analytička Českého rozhlasu Jan Klímová.

Podle návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok, který projednává v prvním čtení sněmovna, budou chybět dotace na poplatky za obnovitelné energie a taky pro regulované služby. Co to pro ceny energií znamená?

Chybějí tam, ale část na obnovitelné zdroje tam zůstala, akorát je velmi výrazně pokrácena. Dotace klesla asi o 14 miliard oproti letošnímu roku. To se určitě projeví v cenách energií, které uvidíme na svých fakturách, které platíme každý měsíc.

A pokud jde o poplatky za obnovitelné zdroje, tak vláda už oznámila, že se od ledna vrátí opět na účty jednotlivých spotřebitelů. Tam je limit 600 korun za každou spotřebovanou MWh za rok. To znamená pro průměrnou rodinu s průměrnou spotřebou elektřiny zhruba 1800 korun za rok navíc, protože od října roku 2022 to za nás platila vláda.

Mohlo by dojít k nárůstu třeba o 20 nebo 30 %. Ale pozor, to neznamená, že se automaticky o tolik každému zvýší cena.
Jana Klímová

A také už nebudou dotace. To byla také součást vládní pomoci v energetické krizi, která začala koncem roku 2022. A to se může promítnout tak, že se zvýší regulované služby, které platíme v cenách elektřiny, ale také plynu. A tady zatím nebylo zveřejněno Energetickým regulačním úřadem, o kolik se ty regulované služby a ceny od ledna zvýší.

Čtěte také

Jsou tady určité předpoklady, že by tam mohlo dojít k nárůstu třeba o 20 nebo 30 procent. Ale pozor, to neznamená, že se automaticky o tolik každému zvýší cena, protože tyto regulované složky celkového účtu, který máme každý měsíc za elektřinu a plyn, tak tvoří jenom menší část ceny a ta větší část je cena samotné komodity.

A jak víme, tak tyto ceny klesají a budou klesat od ledna, takže ten případný nárůst, ke kterému určitě dojde, by se měl vykompenzovat.

Z reakcí opozičního hnutí ANO se zdá, že jejich experti si už leccos dokázali vypočítat. Soudí, že lidem stoupnou náklady na energie až o 5000 korun za rok.

Také jsem to slyšela od Aleny Schillerové, od šéfky poslanců hnutí ANO. A to je opravdu hodně velká částka. Není úplně jasné, jak k tomuto propočtu došli, ale pokud si tedy vezmeme, že třeba průměrná domácnost platí za elektřinu za rok kolem 20 tisíc korun, tak pak těch 5000 by byl zhruba čtvrtinový nárůst.

A to tedy je v té celkové ceně opravdu hodně. Takto velký nárůst jsem od žádných energetických expertů ani od dodavatelů, kteří dělají propočty, neviděla. Ale je možné, že někomu to tak může opravdu stoupnout.

Jana Klímová

Pořád se tady bavíme o nějakých průměrech, ale opravdu klíčový vliv na celkovou cenu elektřiny i plynu má ta vlastní komodita. Bude záležet jakého má kdo dodavatele a za kolik kupuje tu samotnou komoditu.

Dá se eventuálním zvýšením nějakým způsobem předejít?

Určitě ano. A lidé by si měli opravdu dát pozor, s kým uzavírají smlouvu, s jakým dodavatelem a jakou nabízí cenu. A zároveň je velmi populární cenu fixovat na nějakou dobu. Ale hodně expertů radí v současné nejisté době nefixovat cenu na dlouhou dobu, třeba tři roky. Když už, tak nejlépe rok dva.

A tady je samozřejmě klíčové si pohlídat, jaká je cena v ceníku. Jestli někdo třeba nemá zafixovanou vysokou cenu ještě z roku 2022, než začaly platit vládní stropy, které od ledna zřejmě na 99,5 procenta platit nebudou.

Poslechněte si celý rozhovor, tentokrát s ekonomickou analytičkou Českého rozhlasu Janou Klímovou.

Projekt Česko 2022: Život k nezaplacení pokračuje v roce 2023 jako Život k nezaplacení. Staví na sociologických datech, která exkluzivně pro Český rozhlas sebrala a ve spolupráci s datovými novináři serveru iROZHLAS.cz analyzovala společnost PAQ Research.

Výsledky průzkumu i závěry, které z nich vyplývají, najdete na webu iROZHLAS.cz/zivot.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.